Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Τετάρτη 1/9/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  1/9/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πυκνά θα είναι τα σύννεφα τις πρωινές ώρες στο κεντρικό και ανατολικό αιγαίο και ανατολική Θράκη πιο αραιή θα είναι η συννεφιά στην δυτική Μακεδονία, νότια Πελοπόννησο, και νότιο αιγαίο.
Από μεσημέρι αραιή θα είναι η συννεφιά σε όλη την κεντρική και δυτική Ελλάδα και σε ολόκληρη την  βόρεια Ελλάδα.
Βροχές θα πέσουν κυρίως το πρωί στην περιοχή της Θράκης και στο βορειοανατολικό αιγαίο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο. 2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 3 – 6 στο νότιο αιγαίο. 5 – 8 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   3C  έως 30C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια από το πρωί νεφώσεις θα αναπτυχτούνε πριν το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Δ - ΒΔ  θα κυμανθούν από 8  έως 22 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 16C και υψηλή 29C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1007. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 25% έως και 43%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

kelly-carrington

Κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του MS Office 2010


Αθήνα
Διαθέσιμη για αγορά, είτε από τα καταστήματα είτε απευθείας από το Διαδίκτυο, είναι πλέον η σουίτα Office 2010 στην ελληνική γλώσσα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Microsoft Ελλάδας. Η αγγλική έκδοση είχε παρουσιαστεί στα μέσα Ιουνίου.

Οι Έλληνες χρήστες μπορούν να αποκτήσουν το νέο Office είτε μεμονωμένα, είτε με την αγορά επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών από κατασκευαστές της Ελλάδας ή της διεθνούς αγοράς (Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Sony και Toshiba, μεταξύ άλλων).

«Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης μια Κάρτα Ενεργοποίησης Προϊόντος (Product Key Card) για να ενεργοποιήσουν το προ-εγκατεστημένο Office 2010 σε νέους υπολογιστές. Επιπλέον, οι καταναλωτές που επιθυμούν να κατεβάσουν το Office 2010 απευθείας από το Office.com σε έναν παλιό υπολογιστή, η νέα τεχνολογία Click-to-Run θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν γρήγορα και εύκολα την εγκατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.

Η νέα έκδοση της σουίτας «έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να εργαστούν αποτελεσματικά από οπουδήποτε και αν βρίσκονται, να επεξεργάζονται αρχεία ταυτόχρονα με άλλους χρήστες και από οποιοδήποτε πρόγραμμα πλοήγησης ή συσκευή smartphone».

Η δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού και περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική έκδοση είναι διαθέσιμες εδώ.
Newsroom ΔΟΛ

Kommati Ap' Tin Kardia Sou - Despina Vandi [CdRip|Lyrics]

Δευτέρα, Αυγούστου 30, 2010

Τρίτη 31/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  31/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πυκνά θα είναι τα σύννεφα τις πρωινές ώρες σε όλη την δυτική Ελλάδα, δυτική και ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη.
Πιο αραιή θα είναι η συννεφιά που θα καλύψει από το μεσημέρι την κεντρική Ελλάδα, κεντρική και δυτική στερεά Ελλάδα και την περιοχή της Θράκης.
Βροχές από το πρωί θα πέσουν στην δυτική Μακεδονία, πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην δυτική Ελλάδα και στα βόρεια διαμερίσματα της ανατολικής Μακεδονίας,  με επιδείνωση της βροχής από το απόγευμα στην περιοχή της Θράκης.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία. 2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 3 – 7 στο νότιο αιγαίο. 4 – 7 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   9C  έως 33C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια από το πρωί νεφώσεις θα αναπτυχτούνε κυρίως το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Δ - ΝΔ  θα κυμανθούν από 8  έως 35 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 20C και υψηλή 33C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1002. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 27% έως και 83%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

Sexy jamie-bradford

Αναπάντεχη συρρίκνωση στην ανώτερη γήινη ατμόσφαιρα


Ουάσινγκτον
Η θερμόσφαιρα, το προτελευταίο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, μέσα στο οποίο κινούνται πολλοί δορυφόροι, συρρικνώθηκε περισσότερο από ποτέ το 2008, πιθανότατα λόγω της μειωμένης υπεριώδους ακτινοβολίας από τον Ήλιο.

H νέα μελέτη, την οποία παρουσίασε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, δείχνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα ίσως αυξομειώνεται με πιο περίπλοκο τρόπο από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.

Η δραστηριότητα του Ήλιου είναι γνωστό ότι ακολουθεί έναν βασικό κύκλο αυξομείωσης με περίοδο 11 ετών. Τη διετία 2008-2009 έφτασε στο λεγόμενο ηλιακό ελάχιστο, διάστημα κατά το οποίο δεν εμφανίζονται σχεδόν καθόλου ηλιακές κηλίδες ή ηλιακές καταιγίδες. Σε σχέση με προηγούμενους ηλιακούς κύκλους, όμως, το τελευταίο αυτό ελάχιστο ήταν ασυνήθιστα ήσυχο.

Η θερμόσφαιρα, το στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται σε ύψος 90 έως 500 χιλιομέτρων (πάνω από τη μεσόσφαιρα και κάτω από την εξώσφαιρα), ψύχθηκε και συρρικνώθηκε τη διετία αυτή λόγω της εξασθενημένης υπεριώδους ακτινοβολίας.

Σε σχέση με στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί το 1996, η θερμόσφαιρα ψύχθηκε κατά 41 βαθμούς Κελσίου το 2008 και συρρικνώθηκε σε πάχος κατά 30%, αναφέρουν οι ερευνητές στο Geophysical Research Letters.

H ψύξη και η συρρίκνωση «ήταν εντονότερες από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 43 χρόνια διαστημικής εξερεύνησης» γράφουν.

«Η εργασία μας δείχνει ότι ο ηλιακός κύκλος ποικίλλει όχι μόνο στην τυπική ενδεκαετή κλίμακα, αλλά μπορεί επίσης να ποικίλει από το ένα ηλιακό ελάχιστο στο επόμενο» δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της μελέτης Στάνλεϊ Σόλομον.

Η μείωση του πάχους και της πυκνότητας της θερμόσφαιρας είναι καλά νέα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τους άλλους δορυφόρους που κινούνται σε αυτή τη ζώνη -η μειωμένη τριβή με τα μόρια αέρα βοηθά να παραμείνουν σταθερές οι τροχιές τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το ίδιο φαινόμενο σταθεροποιεί τις τροχιές των διαστημικών σκουπιδιών, τα οποία μπορούν δυνητικά να συγκρουστούν με τους ενεργούς δορυφόρους.

Ο Δρ Τόμας Γουντς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και μέλος της ερευνητικής ομάδας, εκτίμησε ότι ο Ήλιος ίσως διανύει μια περίοδο σχετικά χαμηλής δραστηριότητας, όπως είχε συμβεί και στις αρχές του 19ου και του 20ού αιώνα.

«Αν είναι όντως παρόμοιο με αντίστοιχα μοτίβα που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, τότε περιμένουμε να έχουμε εξασθενημένους ηλιακούς κύκλους τα επόμενα 10 με 30 χρόνια» σχολίασε.
Newsroom ΔΟΛ

Greek Idol: Δέσποινα Βανδή - Κορίτσι πράμα (2010) [1]

Κυριακή, Αυγούστου 29, 2010

Δευτέρα 30/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  30/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πυκνά θα είναι τα σύννεφα τις πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, βόρειας και ανατολικής Θεσσαλίας.
Έως το μεσημέρι συννεφιά θα έχει η κεντρική και η δυτική Ελλάδα.
Βροχή αναμένεται να πέσει στα παράλια της Θεσσαλίας, και Κατερίνης, σποραδικές ακόμη βροχές θα πέσουν στην διάρκεια της ημέρας στα βόρεια διαμερίσματα της ανατολικής Μακεδονίας και δυτικής Θράκης.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλία. 2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 3 – 6 στο νότιο αιγαίο. 4 – 5 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   8C  έως 36C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Α - ΝΑ  θα κυμανθούν από 8  έως 29 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 23C και υψηλή 36C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1003. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 55% έως και 67%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

Markesa-yeager

Καλά νέα για τη γεωργία φέρνει το γονιδίωμα του σιταριού


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μετά το ρύζι, το καλαμπόκι και τη σόγια, οι γενετιστές κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σημαντικά εμπόδια και προσδιόρισαν το μεγαλύτερο μέρος της γενετικής αλληλουχίας του σιταριού.

Το γονιδίωμα, ελεύθερα προσβάσιμο στο Διαδίκτυο για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, είναι η τελευταία εξέλιξη στην ιστορία της γεωργίας, που ξεκίνησε πιθανότατα με τα σιτηρά πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Το γονιδίωμα του σιταριού θα διευκόλυνε τη δημιουργία ανθεκτικότερων και αποδοτικότερων ποικιλιών, όχι μόνο με μεθόδους γενετικής μηχανικής αλλά και με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων:

Μέχρι σήμερα, οι γεωπόνοι έπρεπε να διασταυρώνουν τις καλύτερες ποικιλίες και να ελπίζουν ότι οι απόγονοι θα είχαν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Χάρη στο νέο γενετικό χάρτη, θα μπορούν στο μέλλον να προβλέπουν τα αποτελέσματα και να μην περιμένουν χρόνια μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.

Μεταξύ άλλων, η αλληλουχία θα μπορούσε να βοηθήσει τους καλλιεργητές να αντιμετωπίσουν ένα νέο εχθρό των καλλιεργειών, τη μεταλλαγμένη μορφή μιας ασθένειας που ονομάζεται μαύρης σκωρίασης των δημητριακών. Ο μεταλλαγμένος μύκητας εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα. Έχει ήδη καταστρέψει το 80% των καλλιεργειών στην Κένυα και απειλεί να εξαπλωθεί από την Αφρική στην Ασία και άλλες περιοχές του κόσμου.

«Ελπίζουμε ότι τα οφέλη αυτής της εργασίας θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε ο Νιλ Χολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Δυσκολίες

Η ομάδα του Δρ Χολ προσδιόρισε το 95% της γενετικής αλληλουχίας μιας ποικιλίας σιταριού που ονομάζεται Chinese Spring σειρά 42.

Η ποικιλία αυτή δεν καλλιεργείται σε εμπορική κλίμακα, είναι όμως το στάνταρτ πειραματόφυτο για τους ερευνητές που μελετούν το σιτάρι.

Υπήρχαν αρκετές σημαντικές δυσκολίες που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα τον προσδιορισμό της γενετικής αλληλουχίας. Η σημαντικότερη είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό αρκετών φυτών που ονομάζεται πολυπλοειδία:

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που έχει πάντα δύο αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος (ένα από τον πατέρα και ένα από την μητέρα), το σιτάρι μπορεί να έχει δύο, τέσσερα ή έξι αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος.

Η ποικιλία Chinese Spring έχει έξι αντίγραφα κάθε γονιδίου και το γονιδίωμά της είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο.

Επιπλέον, το σιτάρι έχει περίπλοκα γενετικά χαρακτηριστικά καθώς πιστεύεται ότι προέρχεται από τρία διαφορετικά είδη άγριων σιτηρών.

Το γεγονός ότι η αλληλουχία του Chinese Spring διαφέρει σημαντικά από τα γονιδιώματα άλλων ποικιλιών σημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμα αρκετή πορεία να διανύσουν μέχρι να κατανοήσουν πλήρως το πολύτιμο δημητριακό.

Το γονιδίωμα του ρυζιού δημοσιεύτηκε το 2005, του αραβόσιτου το 2009 και της σόγιας νωρίτερα φέτος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Βασιλης Καρρας/Ποντιακο τραγουδι

Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2010

Σάββατο - Κυριακή 28-29/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  28-29/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Πλήρη θα είναι η ηλιοφάνεια το Σάββατο σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες αραιές νεφώσεις την Κυριακή θα έχει η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία και η δυτική Θράκη.
Άνοδος της  θερμοκρασίας για το σαββατοκύριακο.
Βροχή δεν αναμένεται σε καμιά περιοχή της Χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλία και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. 3 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 3 – 6 στο νότιο αιγαίο. 3 – 5 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   17C  έως 40-41C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με πλήρη ηλιοφάνεια το Σάββατο και Κυριακή από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΒΒΔ – ΝΝΔ από το απόγευμα σε ΝΑ  θα κυμανθούν από 5  έως 28 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 24C και υψηλή 40-41C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1004. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 33% έως και 69%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

jengie-beverly-zaccheo

Τη διέλευση δύο πλανητών γύρω από το ίδιο άστρο κατέγραψε το Kepler


Πασαντίνα
Μετά από μήνες εξαιρετικά καρποφόρων ερευνών με το διαστημικό όχημα Kepler, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του πρώτου ζεύγους πλανητών που διέρχονται μπροστά από το ίδιο άστρο, όπως φαίνεται από τη Γη.

Η διέλευση των πλανητών προκαλεί εξαιρετικά μικρές μεταβολές στη φωτεινότητα του άστρου γιατί σκεπάζουν το δίσκο και περιορίζουν την ποσότητα της ακτινοβολίας που φτάνει στις ευαίσθητες κάμερες του Kepler.

Αν το φαινόμενο της μεταβολής της λαμπρότητας επαναλαμβάνεται με σταθερή συχνότητα είναι μία σαφής ένδειξης ότι το άστρο φιλοξενεί πλανητικό σύστημα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και πλανήτες που δεν πραγματοποιούν διελεύσεις αλλά εντοπίζονται με διαφορετικές μεθόδους.

Οι δύο πλανήτες στο άστρο με τη προσωρινή ονομασία Kepler-9 ονομάστηκαν Kepler-9b και Kepler 9c.

Και οι δύο πλανήτες έχουν μάζα περίπου ίδια ή λίγο μικρότερη από αυτή την Κρόνου, δηλαδή 95 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, και περιφέρονται κάθε 19 και 38 ημέρες αντίστοιχα.

Είναι πιθανόν ότι υπάρχει και τρίτος πλανήτης κάπως μεγαλύτερος από τη Γη σε τροχιά 1,6 ημερών.

Το διαστημικό όχημα Kepler παρακολουθεί συνεχώς ένα μικρό τμήμα του ουρανού με περισσότερα από 150.000 αστέρια και καταγράφει τις μεταβολές της φωτεινότητάς τους. Περισσότερα από 700 αστέρια που θα χρειαστούν περισσότερη προσοχή εντοπίστηκαν μέσα στις πρώτες 43 ημέρες λειτουργίας.

Τα πορίσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Science.
Newsroom ΔΟΛ

Valentino Rossi tests 2008 Yamaha YZR-M1

Πέμπτη, Αυγούστου 26, 2010

Παρασκευή 27/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  27/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Πλήρη σχεδόν  θα είναι η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Χώρα, αραιές  νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας θα έχει η κεντρική Ελλάδα, ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στερεά Ελλάδα.
Βροχή δεν αναμένεται σε καμιά περιοχή της Χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλία και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. 2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 4 – 6 στο νότιο αιγαίο. 3 – 4 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   15C  έως 38C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει κατά την διάρκεια του μεσημεριού.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι Α - ΝΑ  θα κυμανθούν από 5  έως 28 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 25C και υψηλή 38C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1012. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 37% έως και 63%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

jessica-king

Ανιχνευτής αντιύλης θα εκτοξευτεί με την τελευταία πτήση διαστημικού λεωφορείου


Γενεύη, Ελβετία
Έτοιμο να αναλάβει δράση είναι το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένας ανιχνευτής αντιύλης που κατασκευάστηκε στο CERN και κόστισε 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γιγάντιο όργανο μεταφέρεται στις ΗΠΑ για να εκτοξευτεί το Φεβρουάριο του 2011 με την τελευταία αποστολή στην καριέρα των διαστημικών λεωφορείων.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ φορτώνει τον AMS σε αεροπλάνο C-5 Galaxy που αναχωρεί την Πέμπτη από τη Γενεύη για το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Ο ανιχνευτής, βάρους 8,5 τόνων, θα εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα παραμείνει σε λειτουργία για 20 χρόνια.

Είναι σχεδιασμένος να συλλέγει στοιχεία για την αντιύλη και την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη, ένα υλικό άγνωστης σύστασης που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της συνολικής υλοενέργειας του Σύμπαντος.

«Αντι-Σύμπαν»

Σε συνδυασμό με άλλα πειράματα που πραγματοποιούνται στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας), o AMS ίσως προσφέρει απάντηση στο μεγάλο μυστήριο της χαμένης αντιύλης.

Η Μεγάλη Έκρηξη πιστεύεται ότι θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης, περιέργως όμως η αντιύλη είναι άφαντη στο σημερινό Σύμπαν -παράγεται μόνο στο εργαστήριο σε απειροελάχιστες ποσότητες.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που θα εξηγούσαν αυτή την έλλειψη, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το θεωρητικό ενδεχόμενο να υπάρχουν στο Σύμπαν σώματα από αντιύλη που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα αντιληπτά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναχώρησης του AMS από τη Γενεύη, ο νομπελίστας Αμερικανός Φυσικός Σάμιουελ Τινγκ εκτίμησε ότι τέτοια σώματα μπορεί όντως να υπάρχουν.

Δήλωσε μάλιστα (λίγο προκλητικά ίσως) ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ένας ολόκληρος αθέατος κόσμος φτιαγμένος από αντιύλη: «Αν υπάρχει ένα αντι-Σύμπαν, ίσως εκεί έξω πέρα από την άκρη του Σύμπαντός μας, ο διαστημικός ανιχνευτής ίσως μας δώσει ενδείξεις για την ύπαρξή του» είπε.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι σώματα από αντιύλη δεν υπάρχουν: Αν υπήρχαν, θα συναντούσαν περιστασιακά σώματα από κανονική ύλη και θα εξολόθρευαν το ένα το άλλο, εκμπέμποντας ακτινοβολία που θα ήταν δύσκολο να διαφύγει από την προσοχή των αστρονόμων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Japanese glamour in Motegi paddock

Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010

Πέμπτη 26/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  26/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Πλήρη σχεδόν  θα είναι η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες αραιές  νεφώσεις τις πρωινές ώρες θα έχει η κεντρική Μακεδονία, η Χαλκιδική και η ανατολική Θράκη.
Έως το απόγευμα αραιές νεφώσεις θα έχει η κεντρική Ελλάδα, ολόκληρη σχεδόν η Μακεδονία η δυτική Ελλάδα   και η στερεά Ελλάδα, ενώ πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα σε όλη την Θράκη και στο βορειοανατολικό αιγαίο.
Πιθανή βροχή από τις βραδινές ώρες θα πέσει στην ανατολική Θράκη.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλία και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. 2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 3 – 7 στο νότιο αιγαίο. 3 – 5 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   15C  έως 39C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια από το πρωί, αραιή θα είναι η συννεφιά από το μεσημέρι, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα από τις βραδινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΒΑ από το μεσημέρι σε Α - ΝΑ  θα κυμανθούν από 5  έως 28 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 24C και υψηλή 39C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 29% έως και 73%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

Elizabeth-mendez

Η Τοshiba «έτοιμη να λανσάρει 3D τηλεοράσεις χωρίς ειδικά γυαλιά»


Τόκιο, Ιαπωνία
Η Toshiba θα παρουσιάσει εντός του 2010 τις πρώτες τηλεοράσεις τρισδιάστατης προβολής που δεν απαιτούν τη χρήση ειδικών γυαλιών, αναφέρει την Τρίτη ο ιαπωνικός Τύπος, αν και η εταιρεία αρνείται να σχολιάσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun του Τόκιο, η Toshiba θα λανσάρει πριν από τα φετινά Χριστούγεννα τρία μοντέλα με τιμές αρκετών χιλιάδων δολαρίων.

Ο ιαπωνικός γίγαντας των ηλεκτρονικών φέρεται να έχει αναπτύξει ένα σύστημα που προβάλλει ελαφρώς διαφορετικές εικόνες σε κάθε μάτι ώστε να δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους χωρίς επιπλέον εξοπλισμό.

«Οι θεατές μπορούν να απολαμβάνουν εικόνες σε τρεις διαστάσεις από διάφορες γωνίες χωρίς να κουράζονται» γράφει η εφημερίδα όπως αναμεταδίδει το AFP.

Πολλοί καταναλωτές φέρονται να παραπονιούνται ότι τους ενοχλούν τα ειδικά γυαλιά που απαιτούν τα σημερινά μοντέλα, των οποίων οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι ήλπιζαν οι κατασκευαστές.

«Δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ανακοίνωση» σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Newsroom ΔΟΛ

Rui Da Silva (Sexy remix) Touch me - "On My Mind"

Τετάρτη 25/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  25/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Πλήρη  θα είναι η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες αραιές νεφώσεις από το απόγευμα θα έχει η δυτική Μακεδονία και τα βόρεια διαμερίσματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Πιθανή αραιή συννεφιά από τις βραδινές ώρες στην κεντρική Ελλάδα.
Βροχή δεν αναμένεται σε καμιά περιοχή της Χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλία και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. 2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 3 – 6 στο νότιο αιγαίο. 2 – 5 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   13C  έως 38C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΒΑ από το μεσημέρι σε
Α - ΝΑ  θα κυμανθούν από 5  έως 25 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 21C και υψηλή 38C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 25% έως και 65%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

jamie-bradford

Τρίτη, Αυγούστου 24, 2010

Νέα προβλήματα για τον ευρωπαϊκό δορυφόρο-χαρτογράφο της βαρύτητας


Παρίσι, Γαλλία
Μία ακόμα βλάβη στο εφεδρικό υπολογιστικό σύστημα αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Goce, με αποστολή τη λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Γης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) που ανέστειλε προσωρινά τη συλλογή δεδομένων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μία εξαιρετικά ασυνήθιστη βλάβη στο κύριο υπολογιστή ανάγκασε τους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τον εφεδρικό.

Στα μέσα Ιουλίου παρουσίασε βλάβη και το εφεδρικό σύστημα με αποτέλεσμα ο Goce να μην μπορεί να στείλει στη Γη τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή δεδομένα για τη λειτουργία του. Μία προσπάθεια για την επιδιόρθωση του προβλήματος με επανεκκίνηση του υπολογιστή δεν απέδωσε.

Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται λόγω του προβλήματος, όπως παραδέχονται στο BBC, οι μηχανικοί της ESA εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η ζημιά θα επιδιορθωθεί. Ο δορυφόρος έχει τεθεί προσωρινά σε κατάσταση αναμονής.

Μετά από προσπάθειες έθεσαν σε μερική λειτουργία τον πρώτο υπολογιστή και προσπαθούν να κάνουν τον δορυφόρο να εργαστεί «με δύο μισούς υπολογιστές». Επισημαίνουν ακόμη ότι όλα τα υπόλοιπα όργανα λειτουργούν ομαλά.

Ο Goce (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, Εξερευνητής του βαρυτικού πεδίου και της ωκεάνιας κυκλοφορίας) εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 2009 και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τα δύο τρίτα της αποστολής του να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο της Γης.

Πετά σε ύψος 260 χιλιομέτρων –χαμηλότερα από άλλους δορυφόρους– και διαθέτει ένα εξαιρετικά ακριβές επιταχυνσιόμετρο που μετρά τις μεταβολές της βαρύτητας οι οποίες οφείλονται, για παράδειγμα, στη διαφορετική σύσταση του εδάφους ή ακόμα στις υδάτινες μάζες των ωκεανών.
Newsroom ΔΟΛ

Αρνίμ εσέν να έιχα σε

Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2010

Τρίτη 24/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  24/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Πλήρη σχεδόν  θα είναι η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες νεφώσεις τις πρωινές κυρίως ώρες θα έχει η ανατολική Θεσσαλία, ανατολική στερεά Ελλάδα, κεντρικό, νότιο  και βορειοανατολικό αιγαίο.
Σταδιακά έως το απόγευμα ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και στις προαναφερόμενες περιοχές.
Βροχή δεν αναμένεται σε καμιά περιοχή της Χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία. 3 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 4 – 7 στο νότιο αιγαίο. 3 – 4 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   8C  έως 35C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΒΔ από το απόγευμα σε
Α - ΝΑ  θα κυμανθούν από 5  έως 25 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 20C και υψηλή 35C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 34% έως και 70%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

Summer-lena

Μικρή διόρθωση στην τροχιά του ISS, σε λειτουργία το σύστημα ψύξης


Μόσχα, Ρωσία
Η τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ανυψώθηκε κατά 2,2 χιλιόμετρα ενόψει της άφιξης ενός σκάφους ανεφοδιασμού το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο ελέγχου έξω από τη Μόσχα. Στο μεταξύ, οι ένοικοι του τροχιακού συγκροτήματος κατάφεραν τελικά να διορθώσουν τη σοβαρή βλάβη στο σύστημα ψύξης.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, o ISS κινείται τώρα σε ύψος 355,5 χιλιομέτρων. Η τροχιά του ανυψώθηκε χρησιμοποιώντας τους κινητήρες του ρωσικού, μη επανδρωμένου σκάφους ανεφοδιασμού Progress M-06M, το οποίο παραμένει συνδεδεμένο στο σταθμό.

Η αλλαγή ήταν απαραίτητη για την πρόσδεση του σκάφους Progress M-07M που αναμένεται στις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς και για την αποσύνδεση ενός άλλου ρωσικού σκάφους, του Soyuz TMA-18.

To Soyuz θα μεταφέρει πίσω στη Γη δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μια Αμερικανίδα αστροναύτη στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ τέθηκε σε λειτουργία στον ISS η νέα αντλία υγρής αμμωνίας, τμήμα του συστήματος ψύξης του σταθμού, έπειτα από τη σοβαρή βλάβη που εμφανίστηκε στην παλιά αντλία στις 31 Ιουλίου.

Για την επιδιόρθωση χρειάστηκαν συνολικά τρεις διαστημικοί περίπατοι, από τους δυσκολότερους που έχουν πραγματοποιηθεί στον ISS στα δέκα χρόνια ζωής του.

Όπως εκτίμησε τη Δευτέρα η Roscosmos, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος της Ρωσίας, ο ISS μπορεί να παραμείνει σε τροχιά για ακόμα μια δεκαετία.
Newsroom ΔΟΛ

Βασιλης Καρρας Αγαπα με

Κυριακή, Αυγούστου 22, 2010

Δευτέρα 23/8/2010


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  23/8/2010  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Πλήρη σχεδόν  ηλιοφάνεια θα έχει  ολόκληρη η χώρα, συννεφιά τις πρωινές ώρες θα έχει η νότια Θεσσαλία, στερεά Ελλάδα, Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, ανατολική Θράκη και το νότιο αιγαίο.
Έως το απόγευμα συννεφιά θα έχει  στην ανατολική Θράκη και Κρήτη.
Πιθανή ασθενή βροχή θα πέσει στην ανατολική Θράκη.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο. 2 – 8  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 4 – 6 στο νότιο αιγαίο. 3 – 5 Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   8C  έως 35C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Α - ΒΑ  θα κυμανθούν από 5  έως 25 χιλ την  ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 19C και υψηλή 33C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1012. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 34% έως και 73%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.
Blogger Gadgets