Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

Δευτέρα 31/1/2011

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  31/1/2011  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος  της  χώρας, σχεδόν πλήρη ηλιοφάνεια θα έχει η ανατολική Μακεδονία, Θράκη, κεντρικό και ανατολικό αιγαίο.
Βροχή από το πρωί θα πέφτει στην δυτική Ελλάδα, και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου και στο δυτικό αιγαίο.
Βροχή επίσης στην διάρκεια της ημέρας θα πέσει στην ανατολική Θεσσαλία, με πιο ασθενή βροχή στην κεντρική Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική και ανατολική στερεά Ελλάδα.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στα ορεινά της Ηπείρου, στον Όλυμπο, κεντρική Εύβοια  και κεντρική στερεά Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική  Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
 2 –6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 4 – 7 στο νότιο αιγαίο. 2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -10C  έως 12C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με συννεφιά από το πρωί, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα από το μεσημέρι με πιθανά διαστήματα ηλιοφάνειας. Πιθανή σποραδική ασθενή βροχή  από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι
Β – ΒΑ θα κυμανθούν από 5  έως 12 χιλ την ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 5C και υψηλή 10C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1021. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 76% έως και 95%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

cristal-houston

Στις ώριμες μαύρες τρύπες, ο χρόνος σταματά

Ουάσινγκτον
Νέες εξισώσεις που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές επιτρέπουν στους φυσικούς να υπολογίζουν πότε ο χρόνος σταματά στην καρδιά μιας μαύρης τρύπας.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society A, δείχνει πότε μια μαύρη τρύπα φτάνει στο τελικό στάδιο της εξέλιξής της, μια κατάσταση που ονομάζεται «χωροχρόνος του Κερ».

Σε αυτή την κατάσταση, ασύλληπτη για την ανθρώπινη φαντασία, ο χρόνος παγώνει και κηρύσσει την ανεξαρτησία του από το χωροχρόνο.

Οι μαύρες τρύπες -σημεία όπου συγκεντρώνεται μάζα άπειρης πυκνότητας- θα συνεχίσουν να προβληματίζουν για καιρό τους φυσικούς, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους: οι εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν παύουν να ισχύουν όταν κανείς βρεθεί μέσα στη μελανή οπή.

Οι μαύρες τρύπες «βρίσκονται πραγματικά πέρα από τη φυσική που γνωρίζουμε» σχολιάζει στο Space.com o Χουάν Αντόνιο Βαλιέντε Κρουν, μαθηματικός του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Queen Mary.

«Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει μέσα σε μια μαύρη τρύπα, θα έπρεπε να εφεύρουμε μια νέα φυσική» προσθέτει.

Όμως, παρόλο που οι φυσικοί αγνοούν παντελώς τα τεκταινόμενα μέσα στις μαύρες τρύπες, περιέργως μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την τελική κατάσταση της εξέλιξής τους.

Οι εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ώριμες μαύρες τρύπες έχουν περάσει στην κατάσταση του χωροχρόνου του Κερ, στην οποία ο χρόνος είναι ανεξάρτητος του χωροχρόνου.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, από τη στιγμή που [η μαύρη τρύπα] θα φτάσει σε αυτή την κατάσταση, δεν συμβαίνουν πια περαιτέρω διαδικασίες» εξηγεί ο Δρ Βαλιέντε Κρουν.

Οι εξισώσεις που ανέπτυξε η ομάδα του υπολογίζουν πόσο χρόνο χρειάζεται μια μαύρη τρύπα για να φτάσει στην τελική κατάσταση Κερ.

Για να λύσουν τις νέες εξισώσεις στην περίπτωση μιας οποιασδήποτε μαύρης τρύπας, οι φυσικοί θα χρειάζονταν μόνο να μετρήσουν τη μάζα της.

Αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων μετρώντας τη διάμετρο του λεγόμενου «ορίζοντα των γεγονότων» -το όριο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Από τη στιγμή που ένα αντικείμενο, ακόμα και τα φωτόνια του φωτός, περάσουν τον ορίζοντα των γεγονότων, χάνονται για πάντα μέσα στη μαύρη τρύπα.

Οι εξισώσεις δείχνουν ότι, όσο μεγαλύτερος είναι ο ο ορίζοντας των γεγονότων, και επομένως η μάζα της μαύρης τρύπας, τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος που χρειάζεται η μαύρη τρύπα για να φτάσει στην κατάσταση Κερ.

Για τις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Γαλαξία, ο χρόνος μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα.
Newsroom ΔΟΛ

The Corrs - Give Me a Reason


Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

Κυριακή 30/1/2011


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  30/1/2011  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος  της  χώρας, λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια στο ανατολικό αιγαίο, ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Βροχή θα πέφτει  από το πρωί στην Εύβοια, στην Αττική, Κρήτη, πιο ασθενή θα είναι η βροχή στην Πελοπόννησο, περιφερικά της Θεσσαλίας και στερεάς Ελλάδας.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως το πρωί περιφερικά της Θεσσαλίας, στερεάς Ελλάδας, Αττικής, κεντρικής Εύβοιας και Κρήτης.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική  Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
 2 –7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 5 – 7 στο νότιο αιγαίο. 2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -7C  έως 12C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με συννεφιά και διαστήματα ηλιοφάνειας από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι
ΒΑ  – ΝΑ θα κυμανθούν από 5  έως 18 χιλ την ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 3C και υψηλή 8C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1020. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 51% έως και 84%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

kimberly-holland

O μακρινότερος γνωστός γαλαξίας, βρέφος από τις απαρχές του χρόνου

 Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Εξαντλώντας τις δυνατότητές του να κοιτά στις παρυφές του Σύμπαντος, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μια αμυδρή κηλίδα που αντιστοιχεί πιθανότατα στον μακρινότερο και αρχαιότερο γαλαξία που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα: σχηματίστηκε μόλις 480 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, και το φως του ταξίδευε 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να φτάσει στη Γη.
Αρχίζουμε να πλησιάζουμε τους πρώτους γαλαξίες του Σύμπαντος
Οι πρώτοι γαλαξίες του Σύμπαντος, τους οποίους δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εντοπίσουν οι αστρονόμοι, πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν 200 με 300 εκατομμύρια χρόνια μετά το «Μπιγκ Μπάνγκ».

«Αρχίζουμε να πλησιάζουμε αυτούς τους πρώτους γαλαξίες» δήλωσε ο Γκαρθ Ίλινγκγουορθ, καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψή του δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές περίμεναν να εντοπίσουν αρκετούς ακόμα γαλαξίες σε αυτή την απόσταση, έμειναν όμως έκπληκτοι από το πόσο άδειος είναι ο ουρανός σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά του Σύμπαντος. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός αστρογένεσης εκείνη την περίοδο ήταν δέκα φορές μικρότερος από το αναμενόμενο.

Η μεγάλη αλλαγή πιστεύεται ότι ήρθε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια αργότερα (όταν το Σύμπαν ήταν περίπου 650 εκατ. ετών), οπότε ο αριθμός των γαλαξιών άρχισε να αυξάνεται πολύ απότομα.

Επιφυλάξεις

Η τελευταία ανακάλυψη δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες και ορισμένοι αστρονόμοι παραμένουν σκεπτικοί.

Μέχρι σήμερα, το μακρινότερο γνωστό αντικείμενο ήταν ένας γαλαξίας που σχηματίστηκε 600 εκατ. χρόνια μετά τη γέννηση του Σύμπαντος και ανακαλύφθηκε πέρυσι από Γάλλους αστρονόμους. Και αυτή η ανακάλυψη είχε αμφισβητηθεί, και ένας από τους επιστήμονες που εξέφρασαν τότε επιφυλάξεις είναι μέλος της ομάδας που υπογράφει τη νέα ανακάλυψη.

Ένας από τους επιστήμονες που παραμένει δύσπιστος για το νέο ρεκόρ είναι ο Ρίτσαρντ Έλλις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Επισημαίνει ότι ο Δρ Ίλινγκγουορθ είχε υποστηρίξει αρχικά ότι εντόπισε όχι έναν αλλά τρεις γαλαξίες 13,2 δισ. ετών. Λίγο αργότερα απέσυρε εκείνη μελέτη και τώρα παρουσιάζει έναν τέταρτο, διαφορετικό γαλαξία.

Αυτές οι αλλαγές κάνουν τη νέα ανακάλυψη «δύσκολα πιστευτή» σχολίασε ο Δρ Έλλις.

Ο Ίλινγκγουορθ παραδέχεται ότι η πρώτη του μελέτη ήταν λανθασμένη λόγω του θορύβου στις εικόνες του Hubble. Είναι όμως βέβαιος κατά 80% ότι αυτή τη φορά έχει δίκιο.

Ντόπλερ

Η απόσταση των ουράνιων σωμάτων εκτιμάται συνήθως μέσω του φαινομένου Ντόπλερ. Λόγω της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, όσο περισσότερο απέχει ένα αντικείμενο, τόσο πιο γρήγορα απομακρύνεται από τη Γη.

Και καθώς απομακρύνεται, το μήκος κύματος της ακτινοβολίας του μοιάζει να μετατοπίζεται προς την περιοχή του ερυθρού και του υπέρυθρου. Αυτό ονομάζεται «ερυθρή μετατόπιση».

Ο νέος γαλαξίας, με την ονομασία UDFj-3954682, παρουσιάζει ερυθρή μετατόπιση 10,3, πολύ μεγαλύτερη από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, με ερυθρή μετατόπιση 8,6.

Ο νέος γαλαξίας εντοπίστηκε με την Ευρυγώνια Κάμερα 3 του Hubble, η οποία είναι απίθανο να μπορέσει ποτέ να εντοπίσει αντικείμενα με ερυθρή μετατόπιση πάνω από 10,3.

Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι γαλαξίες του Σύμπαντος βρίσκονται πέρα από τις δυνατότητες του Hubble.

Τη λύση αναμένεται να δώσει ο διάδοχος του Hubble, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2015 και θα μπορεί να διακρίνει αντικείμενα με ερυθρή μετατόπιση έως και 15.
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets