Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2011

Αρχαίο δημητριακό των Ίνκας επανέρχεται ως υγιεινή πρόταση


Οι Ισπανοί κονκισταδόροι απαγόρευσαν στους Ίνκας να την καλλιεργούν. Τώρα, όμως, οι Ευρωπαίοι το ξανασκέφτονται. Ο καρπός της κινόα, ενός φυτού που καλλιεργείται ψηλά στις Άνδεις, έχει εξαιρετική διατροφική αξία και πλησιάζει όλο και περισσότερο το Δυτικό τραπέζι.
Η NASA την έχει χαρακτηρίσει εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή
Γνωστή ως «τσισάγια μάμα», ή «μητέρα όλων των δημητριακών», η κινόα ήταν τόσο σημαντική για τους Ίνκας, ώστε η πρώτη σπορά του έτους γινόταν συνήθως από τον αυτοκράτορα, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία από χρυσό.

Οι Ισπανοί κατακτητές αρχικά περιφρόνησαν την κινόα. Αργότερα απαγόρευσαν την καλλιέργειά της, επειδή οι σπόροι χρησιμοποιούνταν σε «παγανιστικές» τελετές», και ανάγκασαν τους αυτόχθονες να καλλιεργούν σιτηρά στη θέση της.

Απαραίτητα αμινοξέα


Η κινόα ή χηνοπόδιο (Chenopodium quinoa, ένθετη αριστερά) κατατάσσεται συνήθως στα δημητριακά, στην πραγματικότητα όμως δεν ανήκει στην οικογένεια των αγρωστωδών. Συγγενεύει περισσότερο με τον αμάραντο, ο οποίος επίσης έχει υψηλή διατροφική αξία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12 έως 18 τοις εκατό. Σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες των σιτηρών και του ρυζιού, οι πρωτεΐνες της κινόα έχουν μεγάλη και ισορροπημένη περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα.

«Οι επιστήμονες της NASA την έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή» υπερηφανεύεται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Επιφάνιο Μουράνα, επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Κινόα της Βολιβίας.

Πράγματι, η NASA εξετάζει τη χρήση της κινόα στο Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής, ένα ερευνητικό πρόγραμμα για μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές.

Μετά την κουζίνα της NASA, οι θρεπτικοί σπόροι φτάνουν τώρα στο πιάτο της μέσης δυτικής οικογένειας, συχνά ως υποκατάστατο των ζυμαρικών και γενικά των σιτηρών και του ρυζιού.

Οι σπόροι έχουν αφράτη, μαλακή υφή και γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς.

Χωράφια στα βουνά

Μεγαλύτερος εξαγωγέας κινόα είναι η Βολιβία, η φτωχότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής, στην οποία αντιστοιχεί σήμερα το 46% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα περιορίζεται στο 10%, ωστόσο η κινόα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα. Τα πάει καλά σε αμμώδη, φτωχά εδάφη και σε υψόμετρα άνω των 4.000 μέτρων.

Τα αγρωστώδη δεν θα άντεχαν εύκολα σε τέτοιες συνθήκες.

Λόγω καιρού, η φετινή σοδειά στη Βολιβία αναμένεται περιορισμένη. Κατά τα άλλα, όμως, οι ντόπιοι γεωργοί έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους: Η τιμή εξαγωγής έχει τριπλασιαστεί από το 2007 και φτάνει σήμερα τα 2,9 δολάρια το κιλό.

Δεύτερη χώρα σε παραγωγή είναι το Περού, με μερίδιο 42%, και τρίτες έρχονται οι ΗΠΑ με 6%.

Οι σπόροι συνήθως φτάνουν στην αγορά αποφλοιωμένοι, καθώς το περίβλημα περιέχει σαπωνίνες και είναι πικρό.
Newsroom ΔΟΛ

Κουμιώτη Koumioti " ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ " 1972


Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2011

Δευτέρα 28/2/2011


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ  28/2/2011  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή  συννεφιά και με διαστήματα ηλιοφάνειας στο μεγαλύτερο μέρος  της  χώρας.
Βροχή από το πρωί θα πέσει στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην Θεσσαλονίκη στην Χαλκιδική και στο νοτιοδυτικό αιγαίο.
Πιθανή ασθενή χιονόπτωση θα πέσει στα ορεινά της Ηπείρου και στην βόρεια Αττική.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου  αιγαίου.
και 3 –5 στο νότιο αιγαίο. 3 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -8C  έως 13C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Α – ΝΑ θα κυμανθούν από 5 έως 18 χιλ την ώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 2C και υψηλή 9C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1021. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 51% έως και 72%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην  Λάρισα.

Miri-hanai

Η Intel λανσάρει το διάδοχο του USB, κατάλληλο και για οθόνες

Σάντα Κλάρα
Ο γίγαντας των ημιαγωγών Intel επέδειξε την τεχνολογία Thunderbolt («Κεραυνός»), μια θύρα μεταφοράς δεδομένων με ταχύτητα τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερη από του USB 2.0. Η νέα θύρα, που κάνει ντεμπούτο στους νέους φορητούς MacBook Pro της Apple, μπορεί να εξυπηρετεί πολλές συσκευές στο ίδιο καλώδιο, ακόμα και οθόνες υψηλής ευκρίνειας.

Στην αρχική του μορφή, το Thunderbolt χρησιμοποιεί χάλκινα καλώδια και προσφέρει ταχύτητες διαμεταγωγής μέχρι 10 Gigabit το δευτερόλεπτο. Αυτό είναι τρεις φορές ταχύτερο από το USB 3.0, είκοσι φορές ταχύτερο από το USB 2.0 και 12 φορές ταχύτερο από το FireWire 800.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα καλώδια του Thunderbolt δεν μπορούν να έχουν μήκος πάνω από τρία μέτρα. Μελλοντικά, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από οπτικές ίνες, οι οποίες θα δεκαπλασίαζαν την ονομαστική ταχύτητα στα 100 Gbps.

H νέα τεχνολογία, που είχε παρουσιαστεί το 2009 με την κωδική ονομασία Light Peak, επέδειξε τις ικανότητές της σε παρουσίαση της Intel την Τετάρτη. Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ του CNet, η εταιρεία έδειξε ένα MacBook Pro που κατέβαζε μέσω Thunderbolt τέσσερις ταινίες υψηλής ευκρίνειας (1080p χωρίς συμπίεση) και τις τροφοδοτούσε σε μια εξωτερική οθόνη, επίσης συνδεδεμένη σε Thunderbolt.

Η νέα θύρα εξυπηρετεί μέχρι και επτά συσκευές ταυτόχρονα, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν όλες στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αν και το Thunderbolt προορίζεται να διαδεχθεί τελικά τις σημερινές θύρες USB, παραμένει ακόμα ασαφές ποιας υποδοχής θα τύχει από τη βιομηχανία υπολογιστών.

Η Intel εκτιμά ότι θα περάσει ένας χρόνος μέχρι να εμφανιστούν υπολογιστές και περιφερειακά που θα υποστηρίζουν την τεχνολογία.

Δεδομένου ότι το USB είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο, οι δύο θύρες πιθανότατα θα συνυπάρχουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ

Βασίλης Παπακωσταντίνου - Ο Στρατιώτης


Blogger Gadgets