Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

Πέμπτη 1/3/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/3/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας. Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην Χαλκιδική, στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την  ανατολική και νότια Θεσσαλία, την Εύβοια, στην κεντρική και στην  ανατολική στερεά Ελλάδα, στην Αττική, στην ανατολική Πελοπόννησο και στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους με εξαίρεση το ανατολικό αιγαίο όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Βροχές θα πέσουν στην ανατολική Μαγνησία, στην ανατολική στερεά Ελλάδα, Αττική, Εύβοια και Κρήτη. Πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην ανατολική Πελοπόννησο στην ανατολική Μακεδονία και στην δυτική Θράκη.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και της ανατολικής στερεάς Ελλάδας, στην Αττική, την Εύβοια, την Κρήτη, στην ανατολική Μαγνησία και την δυτική Θράκη.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
1 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
5 – 9   στο νότιο αιγαίο. 3 – 8  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -11C  έως 14C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην διάρκεια του μεσημεριού. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Β – ΒΔ – ΒΑ  θα κυμανθούν από   5 έως 18 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  1C και υψηλή 10C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1018. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 28% έως και 65%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα.  

SEXY ALISHA KING

Νευρώνες από κύτταρα δέρματος τώρα σε ένα μόνο βήμα


Ουάσινγκτον
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια επέτυχαν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ενήλικα δερματικά κύτταρα απευθείας σε κύτταρα του εγκεφάλου. Το νέο επίτευγμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» θεωρείται άκρως σημαντικό καθώς κατά τη μετατροπή των κυττάρων οι ειδικοί απάλειψαν το ενδιάμεσο στάδιο της διαδικασίας που αφορά μετατροπή των δερματικών κυττάρων σε κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών και στη συνέχεια δεύτερη μετατροπή τους σε κύτταρα του εγκεφάλου.

Πειράματα σε ποντίκια

Βέβαια τα μέχρι στιγμής πειράματα έγιναν με κύτταρα ποντικών και οι ίδιοι οι επιστήμονες που τα διεξήγαγαν σημειώνουν πως παρότι είναι ενθουσιασμένοι σχετικά με τη δυναμική των συγκεκριμένων κυττάρων απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα προτού ο πειραματισμός επαναληφθεί με τα αντίστοιχα ανθρώπινα.

Τα βλαστικά κύτταρα θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως το μέλλον της ιατρικής καθώς μπορούν να μετατραπούν σε πολλούς και διαφορετικούς εξειδικευμένους ιστούς του οργανισμού. Τα πιο «εύπλαστα» και πολυδύναμα τέτοια κύτταρα είναι εκείνα των εμβρύων, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ηθικά διλήμματα σχετικά με τη χρήση τους (ακριβώς επειδή προέρχονται από έμβρυα).

Προκειμένου να υπερπηδηθεί αυτός ο σκόπελος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια εναλλακτική μέθοδος η οποία αφορά λήψη ενηλίκων, συνήθως δερματικών, κυττάρων του ίδιου του ασθενούς και επαναπρογραμματισμό τους ώστε να προκύψουν κύτταρα με τις ιδιότητες των βλαστικών (iPS cells). Στη συνέχεια τα πολυδύναμα κύτταρα μπορούν με την κατάλληλη παρέμβαση να μετατραπούν στα κύτταρα που επιθυμούν οι ειδικοί για τη θεραπεία διαφορετικών νόσων. Και σε ό,τι αφορά αυτή τη διαδικασία όμως εμφανίζονται εμπόδια αφού είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.

Χωρίς ενδιάμεσο στάδιο

Η ομάδα από το Στάνφορντ προσπάθησε λοιπόν να βρει μια νέα εναλλακτική – μετατροπή των δερματικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς σε εξειδικευμένα κύτταρα χωρίς να απαιτείται το ενδιάμεσο στάδιο της δημιουργίας κυττάρων iPS. Οι ερευνητές έχουν ήδη επιτύχει να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα κατευθείαν σε νευρώνες.

Για την ακρίβεια στο πλαίσιο της μελέτης τους δημιούργησαν πρόδρομα νευρικά κύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε τρεις διαφορετικούς τύπους κυττάρων του εγκεφάλου: νευρώνες, αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των πρόδρομων νευρικών κυττάρων είναι ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολύ μεγάλους αριθμούς στο εργαστήριο – γεγονός σημαντικό σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη θεραπειών στις οποίες απαιτείται μεγάλος αριθμός κυττάρων.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου καθώς και τα δερματικά κύτταρα περιέχουν τις ίδιες γενετικές πληροφορίες, ωστόσο ο γενετικός κώδικας αξιοποιείται διαφορετικά στον κάθε τύπο κυττάρου – η διαδικασία αυτή ελέγχεται από τους αποκαλούμενους μεταγραφικούς παράγοντες.

Μετατροπή σε τρεις εβδομάδες

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αβλαβή ιό ως «όχημα μεταφοράς» τριών μεταγραφικών παραγόντων εντός των κυττάρων που ήταν γνωστό ότι εντοπίζονται σε υψηλά επίπεδα στα πρόδρομα νευρικά κύτταρα. Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων ένα στα 10 δερματικά κύτταρα μετετράπη σε πρόδρομο νευρικό κύτταρο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Μάριους Βέρνιγκ «είμαστε ενθουσιασμένοι σχετικά με την προοπτική των διαφορετικών ιατρικών χρήσεων των κυττάρων που δημιουργήσαμε. Δείξαμε ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν στον εγκέφαλο ποντικών και να παραγάγουν μια πρωτεΐνη που εμφάνιζε έλλειψη και η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή ηλεκτρικών σημάτων και την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων». Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να παραχθούν αντίστοιχα κύτταρα από δερματικά κύτταρα ανθρώπων τα οποία θα αποδείξουν την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

Ελπίδα για νευρολογικές και ψυχικές νόσους από το Εδιμβούργο

Μια δεύτερη ομάδα από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου ακολουθώντας την «πεπατημένη» οδό δημιουργίας κυττάρων iPS δημιούργησε κύτταρα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την «πυξίδα» για την ανάπτυξη θεραπειών πλήθους ψυχικών και νευρολογικών νόσων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα του είδους μπορεί να προσφέρει πολλά στους γιατρούς. Με ένα μικρό δείγμα δέρματος ασθενών με ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές θα μπορούν να δημιουργούνται στο εργαστήριο νευρώνες γενετικώς ταυτόσημοι με εκείνους του εγκεφάλου τους επιτρέποντας στους ειδικούς να «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά σοβαρών νόσων.

«Οι νευρώνες ενός ασθενούς μπορούν να μας ‘πουν’ πολλά σχετικά με τις ψυχολογικές συνθήκες που τους επηρεάζουν, ωστόσο σήμερα είναι αδύνατον να εισαγάγουμε μια βελόνα στον εγκέφαλο του ασθενούς για να λάβουμε τα κύτταρα» σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εδιμβούργο Σαρλ φρεντς-Κονστάν και προσέθεσε: «Βρήκαμε όμως τον τρόπο για να υπερπηδήσουμε αυτό το εμπόδιο. Μπορούμε να λάβουμε δείγμα δέρματος, να παραγάγουμε βλαστικά κύτταρα από αυτό και στη συνέχεια να καθοδηγήσουμε τα κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα του εγκεφάλου. Ουσιαστικώς μετατρέπουμε τα δερματικά κύτταρα του ασθενούς σε εγκεφαλικά και στο μέλλον πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό και σε ό,τι αφορά άλλα όργανα, όπως το ήπαρ και η καρδιά, στα οποία είναι πολύ δύσκολο να γίνει βιοψία».

Για μανιοκατάθλιψη και σχιζοφρένεια


Με χρήση δερματικών κυττάρων οι ειδικοί από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου κατάφεραν σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου να δημιουργήσουν στο εργαστήριο εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα από ασθενείς με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή ( μανιοκατάθλιψη). Επικεφαλής αυτού του προγράμματος είναι ο καθηγητής Αντριου Μάκιντος από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου. Όπως ο ίδιος εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» «αφού δημιουργήσουμε στο εργαστήριο τα κύτταρα των ασθενών με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή διερευνούμε την επίδραση που έχουν επάνω τους υπάρχουσες θεραπείες όπως το λίθιο. Σε δεύτερη φάση σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε στα συγκεκριμένα κύτταρα νέα φάρμακα, κάτι που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει σε μια διετία».

Και για νευρολογικές νόσους


Οι ερευνητές επικεντρώνονται παράλληλα και σε διαφορετικές νευρολογικές νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος των κινητικών νευρώνων. Ο καθηγητής Φρεντς-Κονστάν (ffrench-Constant) σχεδιάζει πειράματα που θα αφορούν τη δημιουργία στο εργαστήριο κυττάρων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας – πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα ίδια τα νευρικά κύτταρά του και καταστρέφει το προστατευτικό περίβλημά τους, τη μυελίνη.

Τα κύτταρα τα οποία παράγουν τη μυελίνη ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Φρεντς-Κονστάν στη «Guardian» «στόχος μας είναι να λάβουμε δείγμα δερματικών κυττάρων από ασθενείς στους οποίους η νόσος έχει προοδεύσει ταχέως καθώς και από άλλους στους οποίους η εξέλιξη της ασθένειας είναι αργή. Στη συνέχεια θα παραγάγουμε ολιγοδενδροκύτταρα στο εργαστήριο με χρήση των δειγμάτων και θα ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, γεγονός που θα μας δείξει ακριβώς για ποιον λόγο κάποιοι ασθενείς έχουν ταχεία και κάποιοι άλλοι αργή εξέλιξη της νόσου τους». Σύμφωνα με τον καθηγητή η νέα αυτή γνώση θα ανοίξει τον 
δρόμο για καινούργιες, αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Δημητρης Κοντολαζος - Oλα τα δωσα για σενα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2012

Τετάρτη 29/2/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   29/2/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας. Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στο Ιόνιο πέλαγος, στην Εύβοια, δυτικό, κεντρικό και νότιο αιγαίο.
Συννεφιά επίσης από το μεσημέρι θα έχει η κεντρική Ελλάδα, στερεά Ελλάδα και η περιοχή της Μακεδονίας.
Ύφεση του καιρού για το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας θα έχει από τις Βραδινές ώρες.
Βροχές στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στην νότια Εύβοια κυρίως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, επίσης σποραδική βροχή θα πέσει στα βόρεια ορεινά της Μακεδονίας και στον Όλυμπο.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά της Μακεδονίας, νότιας Εύβοιας, της Κρήτης και στον Όλυμπο, πιο ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στην κεντρική στερεά Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η περιοχή του Ιονίου πελάγους.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
4 – 9   στο νότιο αιγαίο. 1 – 8  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -15C  έως 13C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Δ – ΒΔ από το απόγευμα σε ΒΑ θα κυμανθούν από   5 έως 15 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  -3C και υψηλή 7C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1015. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 29% έως και 50%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα. 

STACY MARIE

Νέες ηλιακές εκρήξεις βομβαρδίζουν τη Γη με σωματίδια


Ουάσινγκτον
Πέντε αλλεπάλληλες εκρήξεις που καταγράφηκαν στην επιφάνεια του Ήλιου εκτόξευσαν στο Διάστημα φορτισμένα σωματίδια που έφτασαν στη Γη την Κυριακή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε η NASA την Κυριακή, τα πέντε εκρηκτικά επεισόδια καταγράφηκαν το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου σε πέντε διαφορετικές περιοχές του ηλιακού δίσκου.

Δύο από τις εκρήξεις αυτές ήταν εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CME), οι οποίες έστειλαν προς την κατεύθυνση της Γης δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος (ιονισμένου αερίου).

Τα σωματίδια εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα με ταχύτητα άνω του ενός εκατομμυρίου την ώρα, χρειάστηκαν όμως δύο ημέρες μέχρι να φτάσουν στη Γη, που βρίσκεται σε απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης γενικά προστατεύει τον πλανήτη από τις ηλιακές καταιγίδες, ωστόσο τα φορτισμένα σωματίδια προκαλούν κάποιες φορέςπροβλήματα σε δορυφόρους, στις ραδιοεπικοινωνίες και στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, όταν εκδηλώθηκε η ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα της περασμένης δεκαετίας, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να βρουν εναλλακτικές διαδρομές για κάποιες πτήσεις που θα περνούσαν κοντά στον Βόρειο Πόλο, εκεί όπου η ακτινοβολία είναι εντονότερη και μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες των αεροπλάνων.

Οι ηλιακές καταιγίδες αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό και ένταση καθώς πλησιάζουμε το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, την αποκορύφωση στον 11ετή κύκλο που ακολουθεί η ηλιακή δραστηριότητα, η οποία αναμένεται στο τέλος του 2013.
Newsroom ΔΟΛ

Despina Vandi - Iparxei Zoi - Mad Video Music Awards (HQ)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2012

Τρίτη 28/2/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   28/2/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας. Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας στην ανατολική Θράκη, Αττική, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο και στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Αρκετά έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν το πρωί στην Αττική, Εύβοια, στο νότιο και στο νοτιοανατολικό αιγαίο, βροχές επίσης από το απόγευμα θα πέσουν στην νότια Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.
Έντονες χιονοπτώσεις θα πέσουν στην Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, πιο ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στα βόρεια ορεινά της Μακεδονίας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν τα νότια της κεντρικής Κρήτης.
3 – 10  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
6 – 10   στο νότιο αιγαίο. 4 – 9  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -17C  έως 10C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί, λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει στην διάρκεια του μεσημεριού. Άνεμοι επιφανείας θα είναι
Β - ΒΔ  θα κυμανθούν από   5 έως 22 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  -1.5C και υψηλή 6C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 28% έως και 45%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα.  

NATALIA CRUZ

Τα σύννεφα χαμήλωσαν την τελευταία δεκαετία, αποκαλύπτει δορυφόρος της NASA


Ουάσινγκτον
Το μέσο ύψος στο οποίο κινούνται τα σύννεφα έχει μειωθεί κατά 30 με 40 μέτρα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δείχνουν τα δεδομένα του δορυφόρου Terra της NASA. Η μείωση ακούγεται μικρή, δεν αποκλείεται όμως να επηρεάζει το κλίμα επιβραδύνοντας την παγκόσμια θέρμανση.

Το φασματοραδιόμετρο του Terra χρησιμοποιεί εννέα κάμερες που κοιτάζουν προς τη Γη υπό διαφορετικές γωνίες, προκειμένου να δώσουν μια στερεοσκοπική εικόνα των νεφών, από την οποία υπολογίζεται το ύψος και η κίνησή τους.

Το μέσο ύψος της κορυφής των νεφών μειώθηκε κατά 1% από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010, αναφέρουν στο Geophysical Research Letters ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Όπως εξηγεί ανακοίνωση της NASA, η μείωση του ύψους της νέφωσης θα αύξανε την εκπομπή θερμότητας από τη Γη στο Διάστημα, μειώνοντας τη θερμοκρασία στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό να λειτουργήσει ως αρνητικός κύκλος ανάδρασης, δηλαδή ως μηχανισμός που ενεργοποιείται από την παγκόσμια θέρμανση και τείνει να την περιορίζει.

Για να διαπιστωθεί όμως αν αυτό το φαινόμενο έχει σημασία για το κλίμα θα απαιτηθούν πιο μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις, τονίζουν οι ερευνητές.

O γενικότερος ρόλος των νεφών στην κλιματική αλλαγή παραμένει εξάλλου εν πολλοίς άγνωστος -από τη μία, τα λευκά σύννεφα ανακλούν ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο Διάστημα. Από την άλλη, όμως, τα σύννεφα λειτουργούν ως κουβέρτα και εμποδίζουν τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει η Γη προς το Διάστημα.

Λόγω της αλληλεπίδρασης αυτών των παραγόντων, πολλά από τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν σήμερα οι κλιματολόγοι δεν λαμβάνουν υπόψη την επίδραση των νεφών.

Νέα στοιχεία αναμένεται να έρθουν στο φως από τους σύγχρονους μετεωρολογικούς δορυφόρους. Εκτός από τον Terra, τα νέφη παρακολουθούνται και από τον δορυφόρο CloudSat της NASA που εκτοξεύτηκε το 2006. Είναι ο πρώτος δορυφόρος που χρησιμοποιεί ειδικό ραντάρ ώστε να απεικονίζει τη δομή των νεφών καθ΄ύψος.
Newsroom ΔΟΛ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (KAZANTZIDIS)

Κυριακή, Φεβρουαρίου 26, 2012

Δευτέρα 27/2/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   27/2/2012  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στο  μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια στις βόρειες περιοχές της Μακεδονίας και στο νοτιοανατολικό αιγαίο.
Ύφεση του καιρού από τα βόρεια, προς τα νότια σταδιακά έως το βράδυ.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει το πρωί στα νότια διαμερίσματα της Μακεδονίας και στο νότιο αιγαίο.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν στην Χαλκιδική, στην Θεσσαλία, στην στερεά Ελλάδα, Ήπειρο Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο, ανατολικό, κεντρικό και βόρειο αιγαίο.
Μετά το μεσημέρι οι βροχές θα περιοριστούν στην νότια και στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην κεντρική και στην ανατολική στερεά Ελλάδα, Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, δυτικό, ανατολικό και νότιο αιγαίο.
Αρκετά έντονα θα είναι τα χιόνια που θα πέφτουν το πρωί περιμετρικά της Θεσσαλίας, στην κεντρική στερεά Ελλάδα, κεντρικά ορεινά της Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης, πιο ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στην δυτική, ανατολική, Μακεδονία, στην Θράκη, στην κεντρική Εύβοια και στην Αττική.
Έντονα επίσης θα είναι τα χιόνια από τις νυχτερινές ώρες προς τρίτη στην Εύβοια και στην Αττική.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν τα νότια της κεντρικής Κρήτης και το νοτιοανατολικό αιγαίο.
3 – 9  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 7   στο νότιο αιγαίο. 3 – 9-10  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -14C  έως 15C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με συννεφιά από το πρωί, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με πιθανότητα ηλιοφάνειας από το απόγευμα. Βροχή που θα πέφτει τις πρωινές ώρες, με εξασθένηση πριν από το μεσημέρι και με σταδιακή παύση έως το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Β - ΒΔ  θα κυμανθούν από   5 έως 25 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  4C και υψηλή 6C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 43% έως και 88%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα.  

JAIME BRADFORD

Ενδείξεις πρόσφατης γεωλογικής δραστηριότητας εντοπίστηκαν στη Σελήνη


Ουάσινγκτον
Τελικά το φεγγάρι ίσως δεν είναι ένας νεκρός, παγωμένος βράχος: Μικρές ρωγμές που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της Σελήνης αποτελούν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις για σεισμική δραστηριότητα στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.

Ο Σεληνιακός Αναγνωριστικός Δορυφόρος της NASA (LRO) φωτογράφισε τάφρους μήκους εκατοντάδων μέτρων και βάθους περίπου 20 μέτρων, οι οποίες πρέπει να σχηματίστηκαν όταν ο φλοιός του φεγγαριού τεντώθηκε και ράγισε λόγω εσωτερικών δυνάμεων (
ένθετη αριστερά).

Η απουσία κρατήρων ή σημείων διάβρωσης στα παράξενα χαντάκια μαρτυρά ότι οι σχηματισμοί αυτοί  είναι πρόσφατοι, το πολύ 50 εκατομμυρίων ετών, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Η Σελήνη ήταν σίγουρα θερμή και γεωλογικά ενεργή όταν σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αργότερα, όμως, άρχισε να ψύχεται και να συστέλλεται, μια διαδικασία που οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Οι τάφροι που εντόπισε το LRO «μας λένε ότι οι δυνάμεις που συρρικνώνουν τη Σελήνη αντισταθμίστηκαν σε ορισμένα σημεία από δυνάμεις που τεντώνουν το φλοιό» αναφέρει ο Τόμας Ουότερς, επικεφαλής της μελέτης στο Μουσείο Αέρος και Διαστήματος Smithsonian, το οποίο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Η ομάδα του Ουότερς δεν περίμενε να βρει ενδείξεις πρόσφατης δραστηριότητας -εξέταζε τα δεδομένα του LRO αναζητώντας αναδιπλώσεις στην επιφάνεια της Σελήνης που προκαλούνται από τη συστολή της.

Με βάσει τις διαστάσεις και τον αριθμός των αναδιπλώσεων που εντόπισαν, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η διάμετρος της Σελήνης πρέπει να έχει μειωθεί κατά περίπου 180 μέτρα από το σχηματισμό της μέχρι σήμερα.

Εκτός όμως από τις αναδιπλώσεις, όμως, οι ερευνητές εντόπισαν και τις επίμαχες τάφρους, οι οποίες πρέπει να σχηματίστηκαν από αντίθετες δυνάμεις άγνωστης αιτιολογίας.

Σύμφωνα με τον Δρ Ουότερς, η ύπαρξη τάφρων σημαίνει ότι η συστολή της Σελήνης δεν ήταν τόσο έντονη όσο σε άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος, αφού αντισταθμίστηκε σε ορισμένες περιοχές από δυνάμεις διάτασης.

Αυτό σημαίνει πιθανώς ότι η Σελήνη, σε αντίθεση με τη Γη, δεν είχε λιώσει πλήρως στα αρχικά στάδια της εξέλιξής της -δεν αποκλείεται ο πυρήνας να ήταν ανέκαθεν στερεός, και μόνο τα εξωτερικά στρώματα να έλιωσαν και να επαναστερεοποιήθηκαν.

Με άλλα λόγια, η νέα ανακάλυψη βρίσκεται σε συμφωνία με την υπόθεση ότι ο πυρήνας της Σελήνης είναι -και ήταν πάντα- στερεός.

Όπως σχολιάζει ο Δρ Ουότερς, «είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεις κάτι εντελώς αναπάντεχο. Δεδομένου ότι μόνο η μισή από την επιφάνεια της Σελήνης έχει φωτογραφηθεί σε υψηλή ανάλυση, υπάρχουν ακόμα πολλά να εξερευνήσουμε».
Newsroom ΔΟΛ

Baila Coreo The Time / TKM Argentina

Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2012

Κυριακή 26/2/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   26/2/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα τις πρωινές ώρες στην βορειοδυτική Μακεδονία, σταδιακά από τα βορειοδυτικά τα  σύννεφα θα πυκνώσουν θα κινηθούν προς τα νότια καλύπτοντας έως το μεσημέρι την κεντρική και δυτική Μακεδονία, κεντρική και στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο, έως τις βραδινές ώρες τα σύννεφα θα καλύψουν το σύνολο σχεδόν της Χώρας.
Βροχές έως το μεσημέρι θα πέσουν στην κεντρική και στην δυτική Μακεδονία, από το μεσημέρι και σταδιακά έως τις βραδινές ώρες βροχές θα πέσουν στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στα νησιά του νοτιοανατολικού αιγαίου, δυτικού και βορειοδυτικού αιγαίου.
Χιόνια αρχικά θα πέσουν από το μεσημέρι στα ορεινά τις βορειοδυτικής Μακεδονίας, έως τις βραδινές ώρες χιόνια επίσης θα πέσουν στα νότια της δυτικής Μακεδονίας, Ήπειρο περιμετρικά της Θεσσαλίας και στην κεντρική στερεά Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 6   στο νότιο αιγαίο. 2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -7C  έως 17C.
Ο καιρός στην Λάρισα:   Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, από το μεσημέρι τα σύννεφα θα αρχίζουν να πυκνώνουν και για το υπόλοιπο της ημέρας. Ασθενή αρχικά θα είναι η βροχή που θα πέσει από το απόγευμα με ενδυνάμωση  έως τις βραδινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι
Β - ΒΑ  θα κυμανθούν από   5 έως 18 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  6C και υψηλή 15C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 49% έως και 85%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE ο καιρός  στην  Λάρισα.  

CINDY REY

Έξυπνο γιλέκο παρακολουθεί την καρδιά σε 3D, προειδοποιεί για έμφραγμα


Λονδίνο
Ένα «καρδιακό» γιλέκο το οποίο θα ειδοποιεί εγκαίρως τους γιατρούς σε περίπτωση εμφράγματος αυτού που το φοράει δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σε βρετανικό νοσοκομείο.

Η επαναστατική συσκευή προσφέρει πολύ πιο έγκαιρη διάγνωση –ως και 12 ώρες νωρίτερα από τις υπάρχουσες μεθόδους. Αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή ενός συστήματος που είχε δοκιμαστεί με επιτυχία σε μεγάλης κλίμακας δοκιμές το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πανοραμικό καρδιογράφημα 3D

Το Heartscape 3D ECG System διαθέτει 80 αισθητήρες (σε σχέση με 12 στους συμβατικούς καρδιογράφους) οι οποίοι τοποθετούνται στον θώρακα και στην πλάτη του ασθενούς προσφέροντας άμεσα μια πανοραμική τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς σε οθόνη.

Με τον τρόπο αυτόν οι γιατροί μπορούν μέσα σε μερικά λεπτά όχι μόνο να δουν αν ο ασθενής έχει υποστεί έμφραγμα αλλά και να εντοπίσουν το σημείο του καρδιακού μυός στο οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Με τη συμβατική μέθοδο του απλού καρδιογραφήματος η διάγνωση είναι πολύ πιο χρονοβόρα, καθώς ο ασθενής χρειάζεται να περιμένει ως και 12 ώρες έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος.

Πρώτες δοκιμές στην Ευρώπη

Η νέα συσκευή, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Verathon, θα αρχίσει να δοκιμάζεται τον Μάρτιο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου στις μονάδες επειγόντων περιστατικών και εισαγωγής στο Bradford Royal Infirmary του Γιορκσάιρ. Οι αρμόδιοι σκοπεύουν να επεκτείνουν τις δοκιμές σε ολόκληρο το νοσοκομείο το 2013.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το «καρδιακό» γιλέκο θε βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας των καρδιοπαθειών. «Τα σημερινά, συμβατικά μηχανήματα δεν είναι τόσο ευαίσθητα στη διάγνωση των καρδιοπαθειών» τόνισε ο Τζέιμς Ντάνμπαρ, γιατρός του βρετανικού νοσοκομείου.

«Αυτό το νέο γιλέκο θα μας βοηθήσει να έχουμε άμεση και εις βάθος τρισδιάστατη άποψη διευκολύνοντάς μας να ερμηνεύσουμε αν ένας ασθενής παθαίνει έμφραγμα και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε νωρίτερα τη θεραπεία, με καλύτερα,όπως ελπίζουμε, αποτελέσματα για τον ασθενή» πρόσθεσε ο κ. Ντάνμπαρ.

Εντός του έτους το Heartscape θα δοκιμαστεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets