Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, Απριλίου 30, 2012

Τρίτη 1/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/5/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν  ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες αραιές νεφώσεις με ηλιοφάνεια το πρωί θα έχει το ανατολικό, νοτιοανατολικό αιγαίο, η Εύβοια, η ανατολική στερεά Ελλάδα, η Αττική και η βορειοανατολική Πελοπόννησο, πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια θα έχει από το απόγευμα.
Βροχές η χιόνια δεν ενδείκνυται για καμιά περιοχή της Χώρας.
Η Αφρικάνικη σκόνη όμως συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της επάνω από τον ελλαδικό Χώρο, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλονίκη.
1 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   6C  έως 30C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΒΑ  – Α - ΝΑ  θα κυμανθούν από   3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  14C και υψηλή  28C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1015. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 22% έως και 50%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην Λάρισα.

Άννα Μπαξεβάνη


Η Samsung ξεπερνά τη Nokia και την Apple ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών


Λονδίνο
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 η Samsung κυριαρχεί στην αγορά smartphone αλλά και την ευρύτερη αγορά κινητών τηλεφώνων, δείχνουν τα στοιχεία δύο εταιρειών έρευνας.

Σύμφωνα με τη Strategy Analytics, η Samsung πούλησε τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς 93,5 εκατομμύρια κινητά, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά στο 25,4%. Από το σύνολο των συσκευών που διέθεσε, τα 44,5 εκατομμύρια ήταν smartphone, δίνοντας στην εταιρεία μερίδιο 30,6%.

Συγκριτικά,  η Nokia πούλησε στο ίδιο διάστημα 82,7 εκατομμύρια κομμάτια (μερίδιο 22,5%), εκ των οποίων τα 11,9 εκατομμύρια ήταν smartphone (μερίδιο στην αγορά μόλις 8,2).

To πρώτο τρίμηνο του 2012 η Apple πούλησε 35,1 εκατομμύρια iPhone, με μερίδιο 24,1% στην αγορά των smartphone και 9,5% στην αγορά κινητών γενικά.

Παρόμοια είναι και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS iSuppli, σύμφωνα με την οποία η Samsung είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών με 92 εκατομμύρια πωλήσεις, έναντι 83 εκατ. για τη Nokia και 35 εκατ. για την Apple.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο μετρήσεις είναι ότι η iSuppli ανεβάζει την Apple στην πρώτη θέση στα smartphone, με 35 εκατομμύρια πωλήσεις έναντι 32 εκατ. για τη Samsung.

Η νοτιοκορεατική Samsung κατάφερε να ξεπεράσει την Apple κυρίως χάρη στα «έξυπνα» κινητά της σειράς Galaxy.

«Η αγορά των smartphone έχει μόνο δύο παίκτες, τη Samsung και την Apple» σχολίασε στο BBC ο Λι Σέι-Τσέολ της Meritz Securities.

«Δεδομένου ότι το κινητό Galaxy3 παρουσιάζεται το Μάιο, η Samsung θα συνεχίσει να απολαμβάνει αύξηση των πωλήσεων στο τμήμα κινητών τηλεφώνων».

Τα οικονομικά 
αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Samsung για το πρώτο τρίμηνο του 2012 δείχνουν ρεκόρ τετραετίας για τα κέρδη, τα οποία έφτασαν στα 5,05 τρισεκατομμύρια γουόν, ή 4,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 81% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η Samsung είναι επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οθονών και τηλεοράσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Θάλασσες (Ενα ποτήρι θάνατο) Μητροπανος Δημήτρης


Κυριακή, Απριλίου 29, 2012

Δευτέρα 30/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν  ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες αραιές νεφώσεις το πρωί θα έχει το κεντρικό και το ανατολικό αιγαίο, από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις επίσης θα έχει η Εύβοια, η ανατολική στερεά Ελλάδα, η νοτιοανατολική Θεσσαλία, η Αττική και η ανατολική Πελοπόννησο.
Βροχές η χιόνια δεν ενδείκνυται για καμιά περιοχή της Χώρας.
Η Αφρικάνικη σκόνη όμως συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της επάνω από τον ελλαδικό Χώρο, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλονίκη.
1 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   4C  έως 29C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Α  – ΒΑ  θα κυμανθούν από   3 έως 15 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  13C και υψηλή  27C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 22% έως και 60%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  

Κάρμεν Ηλέκτρα


Το πρωτότυπο των διαστημικών λεωφορείων προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη


Νέα Υόρκη
Ένα ασυνήθιστο ιπτάμενο αντικείμενο προσγειώθηκε την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης.

Τοποθετημένο στη ράχη ενός τροποποιημένου Boeing 747 της NASA, το οποίο πέταξε πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας και άλλα χαρακτηριστικά μνημεία της Νέας Υόρκης, το Enterprise μεταφέρθηκε από την Ουάσινγκτον προκειμένου να γίνει μόνιμο έκθεμα στο Μουσείο Θάλασσας, Αέρα και Διαστήματος «Intrepid» στο Μανχάταν.

Το Enterprise ήταν το πρωτότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν όλα τα διαστημικά λεωφορεία της NASA. Σχεδιάστηκε για δοκιμαστικές πτήσεις στην ατμόσφαιρα, δεν είχε όμως κινητήρες και θερμική ασπίδα και δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο Διάστημα.

Το σκάφος θα παραμείνει τώρα στο αεροδρόμιο Κένεντι μέχρι να μετακομίσει στο νέο του σπίτι τον Ιούλιο.

Σε μουσεία θα καταλήξουν και τα τρία τελευταία διαστημικά λεωφορεία, το Discovery, το Atlantis και το Endeavour.

Τα σκάφη της NASA αποσύρθηκαν πέρυσι το 
καλοκαίρι έπειτα από 35 χρόνια και 135 αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Σάββατο, Απριλίου 28, 2012

Κυριακή 29/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   29/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν  ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, συννεφιά τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχει η νότια Θεσσαλία, η κεντρική στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο πέλαγος.
Πιο αραιή θα είναι η συννεφιά στην Θεσσαλία και στο βόρειο αιγαίο, πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια από το απόγευμα θα έχει ολόκληρη η χώρα.
Λίγες βροχές κυρίως το πρωί θα πέσουν στην κεντρική στερεά Ελλάδα.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει την προέλαση της επί ελληνικού εδάφους σε αραιή μορφή, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή κυρίως μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Θεσσαλονίκη.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 2 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   1C  έως 27C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια θα έχει από το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Β  – ΒΑ  θα κυμανθούν από   3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  12C και υψηλή  25C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1017. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 23% έως και 71%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε. 

Sexy Τάμτα Μαστοράκη


Περιέργως, οκτώ κύτταρα αρκούν για να φτιαχτεί μια καρδιά


Λονδίνο
Ένας μικρός αριθμός κυττάρων αρκεί για να δημιουργηθεί η εξωτερική στιβάδα του καρδιακού μυός στο αναπτυσσόμενο έμβρυο του ψαριού - ζέβρα.

Η τεχνική

Η παραπάνω παρατήρηση έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke οι οποίοι αξιοποίησαν μια νέα τεχνική που επιτρέπει την διαφορική χρώση των κυττάρων ως και με 90 διαφορετικές χρωστικές. Κάθε κύτταρο βάφεται ανεξίτηλα από μια και μόνο χρωστική την οποία μεταφέρει και στους απογόνους του. Έτσι οι ερευνητές μπορούν να παρατηρήσουν το «χτίσιμο» της αναπτυσσόμενης καρδιάς και να γνωρίζουν την προέλευση των κυττάρων που τη δημιουργούν.

Οι παρατηρήσεις

Παρατηρώντας την αναπτυσσόμενη καρδιά οι Αμερικανοί ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε δύο μεγάλες εκπλήξεις οι οποίες είναι ικανές να ανατρέψουν τη θεώρησή μας για την δημιουργία πολύπλοκων οργάνων. Η πρώτη ήταν ο εξαιρετικά μικρός αριθμός αρχικών κυττάρων από τον πολλαπλασιασμό των οποίων προκύπτουν τα χιλιάδες κύτταρα του καρδιακού μυός. Η δεύτερη είχε να κάνει με τον τρόπο που «χτιζόταν» ο μυς: σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς δεν μοιάζει με το χτίσιμο ενός τοίχου αλλά με τη δημιουργία ενός ιδιόρρυθμου «πλεκτού» - τα καρδιακά τοιχώματα δημιουργούνταν από δίκτυα κυττάρων που αλληλοπλέκονταν. Περιγράφοντας τη διαδικασία ο Vikas Gupta που πραγματοποίησε τον πειραματισμό στο εργαστήριο του καθηγητή Kenneth Poss σημείωσε: «Ήταν εντελώς απρόσμενο! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα κύτταρο από τον ώμο μας να ανέπτυσσε μια λεπτή επιφάνεια νέων κυττάρων προς την κατεύθυνση του χεριού μας».

Οι συνέπειες

Το εύρημα των Αμερικανών επιστημόνων ανοίγει ένα ολόκληρο πεδίο στην αναπτυξιακή βιολογία καθώς γεννά δύο βασικά ερωτήματα: αν το φαινόμενο παρατηρείται στην ανάπτυξη άλλων ζωτικών οργάνων, και αν παρατηρείται στην ανάπτυξη της καρδιάς των θηλαστικών.

Εφόσον το δεύτερο απαντηθεί θετικά, θα σημάνει πολλά για την αποκατάσταση της καρδιάς μετά από ένα έμφραγμα. Είναι σημαντικό ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, τα κύτταρα που τελικά κυριαρχούν και φτιάχνουν την καρδιά στο ψάρι - ζέβρα δεν είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα (λένε μάλιστα, ότι το φαινόμενο μοιάζει να είναι αντίστοιχο με εκείνο του ανταγωνισμού των σπερματοζωάριων για το ποιο θα γονιμοποιήσει το ωάριο). Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η ιδέα να μην απαιτούνται παρά λίγα συνήθη κύτταρα για να αναδημιουργηθεί μια τραυματισμένη καρδιά, φαίνεται πολύ ελκυστική για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Χρηστάκης - Τα Βατράχια


Παρασκευή, Απριλίου 27, 2012

Σάββατο 28/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   28/4/2012  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, πιο αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το Ιόνιο πέλαγος και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Βροχές σχεδόν από το πρωί θα πέσουν στα νότια της κεντρικής Μακεδονίας, στην Χαλκιδική, στην Θεσσαλία, στην κεντρική και στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην βόρεια Αττική, στην κεντρική και την βόρεια Εύβοια, έως το απόγευμα βροχές θα πέσουν και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.
Ύφεση του καιρού από τις βραδινές ώρες.
Ασθενή και σύντομης διάρκειας θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Η Αφρικάνικη σκόνη θα καλύψει την Μακεδονία και το νότιο αιγαίο, εναποθέτοντας την σκόνη σε υγρή κυρίως μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
1 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
3 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   1C  έως 25C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά  από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Βροχές θα πέσουν πριν από το μεσημέρι και στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Δ  – ΒΔ  θα κυμανθούν από   9 έως 45 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  12C και υψηλή  21C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1019. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 37% έως και 75%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  

Νατάσα Λυμπερίδου


Εκτόξευση το 2016 για το διαστημικό «ταξί» της Boeing


Νέα Υόρκη
Με τα διαστημικά λεωφορεία της NASA να έχουν αποσυρθεί και να μετακομίζουν τώρα σε μουσεία, η Boeing σκοπεύει να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με μια νέα κάψουλα που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στην παρθενική της πτήση το 2016.

Το διαστημικό ταξί της Boeing («ταξί» με την έννοια του μισθωμένου οχήματος) είναι το CST-100, μια επταθέσια κωνική κάψουλα διαμέτρου 4,5 μέτρων, η οποία βασίζεται σε τεχνολογίες των αποστολών Apollo και του διαστημικού λεωφορείου.

Στις 3 Απριλίου, το πρωτότυπο του CST-100 υποβλήθηκε επιτυχώς σε δοκιμή πτώσης στην έρημο της Νεβάδα, προκειμένου να ελεγχθούν τα τρία αλεξίπτωτα με τα οποία το σκάφος θα επιστρέφει στη Γη. Η κάψουλα θα ακουμπά στο έδαφος προστατευμένη από αερόσακους, θα μπορεί όμως να να προσθαλασσώνεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη εκτόξευση ακόμα και το 2015, ανάλογα με τη χρηματοδότηση [από τη NASA], με το σημερινό προϋπολογισμό όμως θα είναι πιθανότατα το 2016» είπε στο Space.com ο Τζον Έλμπον, αντιπρόεδρος του τμήματος διαστημικής εξερεύνησης της Boeing.

Με απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα η NASA χρηματοδοτεί τώρα την ιδιωτική πρωτοβουλία στις διαστημικές μεταφορές. H πρώτη επιδοτούμενη εταιρεία που θα πραγματοποιήσει αποστολή ανεφοδιασμού στον ISS είναι η SpaceX, η οποία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την κάψουλα Dragon στις αρχές Μαΐου.

Μια δεύτερη εταιρεία, η Orbital Sciences Corp., προγραμματίζει την παρθενική εκτόξευση της δικής της κάψουλας, με την ονομασία Cygnus, πιθανώς εντός του 2012. Οι υπόλοιπες εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση είναι η Sierra Nevada και η Blue Origin.

Η Boeing, πάντως, σκοπεύει να αξιοποιήσει το CST-100 και στην αγορά του διαστημικού τουρισμού, συνεργαζόμενη με την Bigelow Aerospace, η οποία αναπτύσσει φουσκωτά διαστημικά ξενοδοχεία, καθώς και με την Space Adventures, η οποία σχεδιάζει να προσφέρει ταξίδια αναψυχής σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Newsroom ΔΟΛ

Μακρυά μου να φύγεις - Ελεονώρα Ζουγενελη


Πέμπτη, Απριλίου 26, 2012

Παρασκευή 27/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   27/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν  ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, συννεφιά το πρωί θα έχει η περιοχή της Θράκης, συννεφιά από το μεσημέρι θα έχει η ανατολική Μακεδονία και το βόρειο αιγαίο.
Συννεφιά επίσης από το απόγευμα έως τις βραδινές ώρες θα έχει η κεντρική Ελλάδα, η Αττική, η Εύβοια και η στερεά Ελλάδα.
Βροχές από το μεσημέρι και σταδιακά έως το βράδυ θα πέσουν στην Θράκη στην ανατολική Μακεδονία, την  ανατολική Θεσσαλία και στο βόρειο αιγαίο.
Η Αφρικάνικη σκόνη θα καλύψει από το απόγευμα την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη εναποθέτοντας την σκόνη σε υγρή κυρίως μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
1 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
3 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   1C  έως 26C.
Ο καιρός στην Λάρισα Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί, νεφώσεις θα αναπτυχτούνε από το απόγευμα.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι Α  – ΒΑ  θα κυμανθούν από   3 έως 19 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  12C και υψηλή  26C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1017. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 17% έως και 60%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  

Η Ζέτα Θεοδωροπούλου


Η αχίλλειος πτέρνα του διαβόητου «υπερβακτηρίου» MRSA


Λονδίνο
Ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο κάνει ορισμένα στελέχη του υπερβακτηρίου ΜRSA (methicillin- resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) πιο ισχυρά και ανθεκτικά απέναντι στις αντιβιοτικές θεραπείες.

Ο μεγάλος «εχθρός» των ασθενών


Το ΜRSA αποτελεί έναν μεγάλο «εχθρό» για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να «τρυπώσει» σε τραύματα αλλά και σε χειρουργικές συσκευές και εργαλεία και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή ορισμένων ατόμων.

Τα ξεσπάσματα του ΜRSA λαμβάνουν χώρα κατά κύματα καθώς νέα στελέχη του βακτηρίου εμφανίζονται και καταλαμβάνουν τη θέση των παλαιότερων, καθιστώντας δύσκολο το έργο των ειδικών που βρίσκονται στο… κατόπι τους.

Ωστόσο το πώς ακριβώς «εδραιώνονται» από γενετικής απόψεως οι επιδημίες του ΜRSA παρέμενε μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό μυστήριο για τους επιστήμονες.

Τώρα ερευνητές στις ΗΠΑ και στην Κίνα αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine» ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο-«κλειδί» που ονομάζεται sasX. Το γονίδιο εντοπίστηκε μετά από εξέταση δειγμάτων που ελήφθησαν από 807 ασθενείς με S. aureus οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί σε κινεζικά νοσοκομεία τα τελευταία 10 έτη.

Το γονίδιο-«κλειδί»

Όπως προέκυψε, στελέχη του MRSA που έφεραν το sasX ήταν σε θέση να προσδένονται καλύτερα στους ρινικούς βλεννογόνους ποντικών σε σύγκριση με άλλα στελέχη του βακτηρίου που δεν έφεραν το γονίδιο. Το MRSA εκτός από αναπνευστικές λοιμώξεις προκαλεί και σοβαρές δερματικές λοιμώξεις. Αναλύσεις έδειξαν ότι και σε αυτού του είδους τις λοιμώξεις η ύπαρξη του sasX συνδεόταν με εμφάνιση σοβαρότερων βλαβών στο δέρμα σε σύγκριση με άλλα στελέχη που δεν έφεραν το γονίδιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ένας από τους κύριους λόγους για τη δριμύτητα που δείχνουν τα στελέχη του MRSA με το γονίδιο sasX είναι το ότι «κολλούν» σφιχτά μεταξύ τους. «Εκτιμούμε ότι όταν τα βακτήρια κολλούν το ένα με το άλλο, καθίσταται πιο δύσκολο για τα λευκά αιμοσφαίρια να τα ‘καταβροχθίσουν’ και να τα εξοντώσουν».

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μάικλ Οτο, μοριακό μικροβιολόγο στο Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές 
Ασθένειες των ΗΠΑ στη Βηθεσδά του Μέριλαντ, ανακάλυψε επίσης ότι το sasX ήταν αρχικώς άκρως σπάνιο και άρχισε σταδιακώς να γίνεται ολοένα και πιο κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συχνότητα εμφάνισής του στα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν της τάξεως του 21% το 2003 και παρουσίασε σχεδόν διπλασιασμό το 2011 φθάνοντας στο 39% των δειγμάτων.

Κίνδυνος εξάπλωσης


Στη μελέτη σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το sasX έχει κάνει… δυναμική εμφάνιση σε στελέχη του MRSA που κυκλοφορούν στην Ασία, ωστόσο είναι πιθανό να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. «Δεν το έχουμε εντοπίσει σε πολλά άλλα μέρη, αλλά ίσως αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε διερευνήσει ενδελεχώς το θέμα» σημειώνει ο Δρ Οτο και προσθέτει: «Υπάρχει σίγουρα κίνδυνος καθώς γνωρίζουμε ότι αυτά τα στελέχη εξαπλώνονται εύκολα».

Σε κάθε περίπτωση ο χαρακτηρισμός των πιο επικίνδυνων στελεχών του MRSA δείχνει στους ειδικούς τον δρόμο για να νικήσουν κάποια ημέρα το υπερβακτήριο. «Το ιερό δισκοπότηρο είναι το να εντοπιστεί ένα γονίδιο που κάνει το βακτήριο ισχυρό και να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο εναντίον του» σημειώνει ο Φρανκ Λόουι, ειδικός στις μεταδοτικές 
ασθένειες από το ΙατρικόΚέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, και συμπληρώνει: «Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία οπότε η καινούργια ιδέα είναι να συνδυαστούν σε ένα εμβόλιο διαφορετικές πρωτεΐνες που χαρίζουν δριμύτητα στο βακτήριο. Το sasX αποτελεί έναν τέτοιο καλό στόχο για ανάπτυξη εμβολίου».

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

μενιαδιατης ,ειδα τα ματια σου κλαμενα,menidiaths


Τετάρτη, Απριλίου 25, 2012

Πέμπτη 26/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   26/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Μια θαυμάσια και φανταστική ημέρα με πλήρη σχεδόν  ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες αραιές νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας θα έχει η Χαλκιδική, η ανατολική Μακεδονία, η ανατολική στερεά Ελλάδα, η Αττική και η  βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Αραιή θα είναι η Αφρικάνικη σκόνη που θα καλύψει σήμερα τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή κυρίως μορφή στην κεντρική και την νότια Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία και το νοτιοανατολικό αιγαίο.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 5   στο νότιο αιγαίο. 1 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   2C  έως 25C.
Ο καιρός στην Λάρισα Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΔΒΔ  – ΑΒΑ - ΑΝΑ  θα κυμανθούν από   9 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  12C και υψηλή  25C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1018. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 21% έως και 50%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  

Ορυχεία σε κοντινούς αστεροειδείς «από την επόμενη δεκαετία»


Ουάσινγκτον
Φιλοδοξώντας ότι θα μετατρέψει μια ιδέα της επιστημονικής φαντασίας σε πραγματικά κέρδη, η Planetary Sciences, μια νεοσύστατη εταιρεία με τη στήριξη της Google και του Τζέιμς Κάμερον, παρουσιάζει  το σχέδιό της για την ανάπτυξη ρομποτικών σκαφών που θα φέρνουν χρυσό, πλατίνα και άλλα ορυκτά από τους δεκάδες διαστημικούς βράχους που περιτριγυρίζουν τη Γη.

Το σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρκετοί ειδικοί θεωρούν υπερφιλόδοξο, προγραμματίζεται να περάσει στην πρώτη φάση υλοποίησης σε ενάμισι με δύο χρόνια, οπότε θα εκτοξευτεί μια σειρά μικρών διαστημικών τηλεσκοπίων που θα εντοπίζουν τους αστεροειδείς.

Οι ιδρυτές και οι επενδυτές της εταιρείας ελπίζουν ότι το 2020 θα έχουν θέσει σε τροχιά έναν σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις αποστολές από και προς τα μακρινά ορυχεία.

«Αν κοιτάξει κανείς πίσω στην Ιστορία και εξετάσει τι έκανε τους ανθρώπους να επενδύσουν στην εξερεύνηση και τις μεταφορές, διαπιστώνει ότι πάντα έβαζε ως στόχο τους φυσικούς πόρους, είτε επρόκειτο για τους Ευρωπαίους που κυνηγούσαν τους δρόμους των μπαχαρικών, είτε για τους Αμερικανούς αποίκους που στράφηκαν στη δύση αναζητώντας χρυσό, πετρέλαιο, ξυλεία, ή Γη» σχολίασε στο Reuters ο Πίτερ Διαμαντής, συνιδρυτής της Planetary Sciences.

Ο Διαμαντής και ο έτερος ιδρυτής της εταιρείας Έρικ Άντερσον είχαν οργανώσει ταξίδια αναψυχής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τους λίγους υποψήφιους τουρίστες που μπορούσαν να πληρώσουν το εισιτήριο των 20 εκατ. δολαρίων.

Στην εντυπωσιακή λίστα των επενδυτών και των συμβούλων της νέας τους εταιρείας περιλαμβάνονται ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ, ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ, καθώς και ο περιπετειώδης σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον (ο οποίος μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Αρκετοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν το σχέδιο της Planetary Sciences φιλόδοξο, δύσκολο και ακριβό.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς το εγχείρημα θα μπορούσε να αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμο, δεδομένου ότι μια αποστολή που σχεδιάζει η NASA για να φέρει στη Γη δείγμα 60 γραμμαρίων από κάποιον αστεροειδή θα κοστίσει γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η ιδέα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων του Διαστήματος υπάρχει βέβαια εδώ και καιρό. Οι αστεροειδείς δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 4,5 χρόνια με υλικά που περίσσεψαν από το σχηματισμό του Ήλιου και των πλανητών. Οι περισσότεροι κινούνται στη λεγόμενη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, υπάρχουν όμως και χιλιάδες που έχουν ξεφύγει από αυτή τη ζώνη και περιφέρονται σχετικά κοντά στη Γη.

Πολλοί αστεροειδείς αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από σίδερο και νικέλιο, άλλοι περιέχουν χρυσό, πλατίνα και δυσεύρετα στοιχεία που ονομάζονται σπάνιες γαίες και χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με τον Άντερσον, από τους 1.500 κοντινούς αστεροειδείς με διάμετρο τουλάχιστον 50 μέτρα, το 10% είναι πλούσιο σε νερό και πολύτιμα στοιχεία.

Οι αστεροειδείς αυτοί, προβλέπει το σχέδιο της Planetary Sciences, θα αναγνωρίζονται με τη 
βοήθεια μιας σειράς διαστημικών τηλεσκοπίων, μήκους μόλις ενός μέτρου και κόστους μόλις 10 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα μπορούσαν να εκτοξευτούν εντός της επόμενης διετίας.

Στο επόμενο στάδιο, οι αστεροειδείς θα συλλαμβάνονται από μη επανδρωμένων σκάφη που θα λειτουργούν ουσιαστικά ως αυτόματα διαστημικά ορυχεία. Τα σκάφη αυτά όχι μόνο θα εξορύσσουν πολύτιμα ορυκτά, αλλά επιπλέον θα διασπούν το παγωμένο νερό των αστεροειδών σε οξυγόνο και υδρογόνο για να παραχθούν τα καύσιμα της επιστροφής.

Κεντρικό στοιχείο θα ήταν και η εκτόξευση ενός σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων σε γήινη τροχιά, ο οποίος θα παραλάμβανε τα εισερχόμενα φορτία και θα τα χρησιμοποιούσε για τον ανεφοδιασμό άλλων διαστημικών αποστολών.

«Ένα βενζινάδικο στο διάστημα εντός μιας δεκαετίας φαίνεται εφικτός στόχος. Ελπίζω ότι θα υπάρχει κάποιος να το χρησιμοποιήσει» σχολίασε ο Άντριου Τσενγκ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, συνεργάτης της NASA σε μια παλαιότερη αποστολή σε αστεροειδή.

«Διατηρώ ελπίδες ότι οι εμπορικές χρήσεις του διαστήματος θα είναι κερδοφόρες και πέρα από τη γήινη τροχιά. Ίσως ο καιρός έχει έρθει» πρόσθεσε.

Άλλοι ειδικοί, όπως ο Τζέι Μέλος του Πανεπιστημίου Purdue, επισήμαναν ότι το κόστος για την υλοποίηση του σχεδίου θα είναι αστρονομικό.

Η Planetary Resources δεν αποκαλύπτει πόσα κονδύλια έχει συγκεντρώσει, διαβεβαιώνει όμως ότι τα λειτουργικά της έξοδα θα είναι μικρά σε σχέση με κρατικά προγράμματα όπως η NASA.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ - Όταν ήμουν παιδί


Τρίτη, Απριλίου 24, 2012

Τετάρτη 25/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   25/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν  ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, λίγες νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας θα έχει το ανατολικό αιγαίο, η δυτική Μακεδονία και η Ήπειρο.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει από το μεσημέρι στην δυτική Μακεδονία.
Η Αφρικάνικη σκόνη και πάλι επί ελληνικού εδάφους, καλύπτοντας των χερσαίων περιοχών της Χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή κυρίως μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία και το νοτιοανατολικό αιγαίο.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   4C  έως 27C.
Ο καιρός στην Λάρισα Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι Ν – ΝΔ  θα κυμανθούν από   9 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  13C και υψηλή  27C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1014. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 23% έως και 72%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  

Sexy Ράνια Λυκούδη


Βλαστοκύτταρα χαρίζουν μαλλιά σε φαλακρά πειραματόζωα


Λονδίνο
Ελπίδα για θεραπεία της φαλάκρας δίνουν Ιάπωνες ερευνητές οι οποίοι επέτυχαν να κάνουν «καραφλά» ποντίκια να εμφανίσουν τρίχες μέσω της εμφύτευσης θυλάκων που είχαν δημιουργηθεί από βλαστικά κύτταρα. Μάλιστα η νέα προσέγγιση υπόσχεται και το τέλος των γκρίζων μαλλιών αφού οι επιστήμονες από την Ιαπωνία βρήκαν τη «συνταγή» ώστε να παράγουν τρίχες με χρώμα και όχι λευκές.

Με ενήλικα βλαστικά κύτταρα


Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Τακάσι Τσούτζι από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο χρησιμοποίησε ενήλικα βλαστικά κύτταρα του δέρματος για την παραγωγή των τριχών, όπως αναφέρει σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Συγκεκριμένα οι ερευνητές έλαβαν δύο τύπους βλαστικών κυττάρων του δέρματος ο συνδυασμός των οποίων περιείχε όλες τις οδηγίες για τη δημιουργία των θυλάκων και καλλιέργησε τα κύτταρα στο εργαστήριο έως ότου σχηματίστηκαν ανώριμοι θύλακες.

Στη συνέχεια οι ανώριμοι θύλακες εμφυτεύθηκαν στο δέρμα άτριχων ποντικών. Μέσα σε δύο ως τρεις εβδομάδες τα… γυμνά πειραματόζωα απέκτησαν τρίχες οι οποίες μάλιστα συνέχισαν να αντικαθίστανται από νέες τρίχες όταν τελείωνε ο κύκλος ζωής τους. Η τεχνική εφαρμόστηκε επιτυχώς και για την παραγωγή τριχών στα μουστάκια των ζώων.
Θεραπεία από τα κύτταρα του ασθενούς

Το πείραμα επαναλήφθηκε μάλιστα με χρήση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων τα οποία συνελέγησαν από το δέρμα του κρανίου ενός άνδρα που έχανε τα μαλλιά του. Και πάλι, όπως προέκυψε, τα ζώα απέκτησαν τρίχες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα αναμένεται μελλοντικά να λαμβάνονται βλαστικά κύτταρα από το δέρμα του κρανίου ενός άνδρα και αφού μετατραπούν στο εργαστήριο σε θύλακες να επαναμεταμοσχεύονται στο σημείο του κεφαλιού του που εμφανίζει αραίωση.

H ερευνητική ομάδα έδειξε επίσης στο πλαίσιο δεύτερου πειράματος ότι προσθέτοντας στο βλαστοκυτταρικό «μίγμα» έναν επιπλέον συγκεκριμένο τύπο βλαστικών κυττάρων, είναι δυνατή η παραγωγή τριχών με χρώμα και όχι λευκών. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι κάποια ημέρα οι άνδρες που θα υποβάλλονται στην πρωτοποριακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της φαλάκρας θα μπορούν να αποκτούν όχι μόνο πλούσια μαλλιά αλλά και μαλλιά με το… χρώμα της νιότης τους το οποίο θα διαρκεί για πάντα.

Το τέλος των γκρίζων μαλλιών


Μάλιστα οι Ιάπωνες επιστήμονες εκτιμούν ότι θα είναι δυνατόν μελλοντικά να αναπτυχθούν θεραπείες αποκλειστικώς για άνδρες που θέλουν να απαλλαγούν από τα γκρίζα μαλλιά τους αλλά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αραίωσης. Όπως αναφέρουν «αναμένουμε ότι οι τεχνολογίες που αναπτύξαμε θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του χρώματος στα γκρίζα μαλλιά. Πιστεύουμε ότι το φυσικό χρώμα των μαλλιών θα αναπαράγεται με βάση την τεχνική μας».

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Ντέιβιντ Φέντον, δερματολόγος εξειδικευμένος στην απώλεια μαλλιών από το νοσοκομείο Σεντ Τόμας στο Λονδίνο, ανέφερε ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για τους άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν ξανά πλούσια κόμη αλλά και για άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα στο κρανίο ή ουλές λόγω ατυχημάτων.

Ωστόσο ο ειδικός τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα όπως το πόσο φυσικά θα φαίνονται τα μαλλιά που θα αναπτυχθούν με βάση τη νέα τεχνική, εάν η θεραπεία θα έχει μακροπρόθεσμη δράση καθώς και αν είναι ασφαλής. Παράλληλα σύμφωνα με τον δρα Φέντον σημαντικό ζήτημα είναι και το κόστος αφού εκτιμάται ότι η βλαστοκυτταρική προσέγγιση θα κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΠΕΦΤΕΙΣ ΕΞΩ


Δευτέρα, Απριλίου 23, 2012

Τρίτη 24/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   24/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, λίγο πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην ανατολική και στις βόρειες περιοχές της Μακεδονίας, πλήρη ηλιοφάνεια θα έχει στο νοτιοανατολικό αιγαίο.
Λίγες βροχές στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στην δυτική και στην ανατολική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στην κεντρική στερεά Ελλάδα.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει το πρωί στα ορεινά της ανατολικής και δυτικής Μακεδονίας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 5   στο νότιο αιγαίο. 1 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   3C  έως 27C.
Ο καιρός στην Λάρισα Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι Α – ΝΑ  θα κυμανθούν από   3 έως 22 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  13C και υψηλή  27C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1014. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 26% έως και 65%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε. 

Μάγκυ Χαραλαμπίδου


Γενετική μελέτη ρίχνει φως στην αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης


Ουάσινγκτον
Πιο κοντά στην αποκάλυψη του αντικαρκινικού μυστικού της ασπιρίνης βρέθηκαν Βρετανοί και Καναδοί ερευνητές μέσα από πειράματα που διεξήγαγαν σε ποντίκια, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science».

Αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική δράση

Το σαλικυλικό οξύ προέρχεται από τον κορμό της ιτιάς και αποτελεί κύριο «συστατικό» της 
ιατρικής επί χιλιάδες χρόνια – περιγράφεται ακόμη και σε αρχαία αιγυπτιακά χειρόγραφα ως θεραπεία για τις φλεγμονές. Μια τροποποιημένη μορφή αυτής της ουσίας, το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ που αποτελεί τη δραστική ουσία της ασπιρίνης, «κλείστηκε» μέσα σε χάπι πριν από περίπου 100 χρόνια και συνεχίζει να αποτελεί ένα διάσημο αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο φάρμακο. Πολύ πιο πρόσφατα, μελέτες αποκάλυψαν μια ακόμη σημαντική δράση της ασπιρίνης: το φάρμακο φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφορετικών μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη και του μαστού.

Μετά τη λήψη της η ασπιρίνη διασπάται γρήγορα εντός του οργανισμού σε σαλικυλικό οξύ, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές πώς το σαλικυλικό οξύ εμφανίζει προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο. Τώρα η νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νταντί στην Αγγλία σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στο Οντάριο του Καναδά φαίνεται να δίνει μια απάντηση στο μυστήριο.

Το ένζυμο - «κλειδί»

Οι ερευνητές εισήγαγαν σαλικυλικό οξύ σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων του νεφρού. Ανακάλυψαν ότι η ουσία ενεργοποιούσε το ΑΜΡΚ, ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην κυτταρική ανάπτυξη και τον μεταβολισμό και το οποίο έχει φανεί ότι παίζει ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου και διαβήτη.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τη δράση υψηλών δόσεων σαλικυλικού οξέος σε διαφορετικά είδη ποντικιών. Ανακάλυψαν ότι σε όσα πειραματόζωα είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη του ΑΜΡΚ δεν παρουσιάστηκαν οι ίδιες μεταβολικές επιδράσεις από τη λήψη σαλικυλικού οξέος σε σύγκριση με εκείνα που έφεραν το ένζυμο.

Το σαλικυλικό οξύ σε μια άλλη μορφή του που ονομάζεται σαλσαλάτη φαίνεται επίσης υποσχόμενο ως θεραπεία για την ινσουλινοαντίσταση και τον διαβήτη τύπου 2. Οι συγκεκριμένες επιδράσεις πάντως δεν φαίνεται να σχετίζονται με το ΑΜΡΚ. Αυτό είδαν οι ερευνητές όταν χορήγησαν σαλικυλικό οξύ σε ποντίκια με ινσουλινοαντίσταση τα οποία παρουσίαζαν έλλειψη του ΑΜΡΚ. Όπως συγκεκριμένα προέκυψε από το πείραμα, τα γενετικώς τροποποιημένα ζώα εμφάνισαν την ίδια βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος με όσα δεν είχαν έλλειψη του ενζύμου.

Προς νέες αντικαρκινικές θεραπείες


Το νέο εύρημα πιθανότατα διαχωρίζει την παυσίπονη δράση της ασπιρίνης από την προληπτική δράση της εναντίον του καρκίνου και ανοίγει τον δρόμο για νέες αντικαρκινικές θεραπείες οι οποίες θα συνδέονται με λιγότερες παρενέργειες από την ασπιρίνη (είναι γνωστό ότι το φάρμακο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γαστρορραγίας). Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να εξετάσει τη δράση του σαλικυλικού οξέος σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο προκειμένου να ανακαλύψει εάν το ένζυμο ΑΜΡΚ συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αντικαρκινική δράση της ουσίας.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Afierwma ston Pasxalh Terzh


Κυριακή, Απριλίου 22, 2012

Δευτέρα 23/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   23/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, συννεφιά στην διάρκεια της ημέρας θα έχει το Ιόνιο πέλαγος η δυτική Ελλάδα και η Μακεδονία.
Αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια από το απόγευμα θα έχει το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας.
Λίγες βροχές μετά το απόγευμα θα πέσουν στην δυτική Μακεδονία.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 5   στο νότιο αιγαίο. 1 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -2C  έως 25C.
Ο καιρός στην Λάρισα Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Ν – ΝΔ  από το απόγευμα σε  ΝΑ  θα κυμανθούν από   9 έως 22 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  10C και υψηλή  25C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1014. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 20% έως και 63%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  

SUMMER BRIELLE


Ανοιξιάτικη βροχή από «πεφταστέρια» από τη νύχτα του Σαββάτου


Αθήνα
Μία νέα βροχή διαττόντων αστέρων, οι Λυρίδες, άρχισαν από τις 16 Απριλίου να εμφανίζονται αραιά στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η χώρα μας. Οι πτώσεις των μετεώρων, που παραδοσιακά ονομάζονται και «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν τη νύχτα του Σαββάτου και τα χαράματα της Κυριακής, ενώ τόσο το προηγούμενο, όσο και το επόμενο βράδυ, επίσης, θα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα.

Επειδή στις 21 Απριλίου υπάρχει «Νέα Σελήνη», δηλαδή το φεγγάρι δεν θα φωτίζει το νυχτερινό ουρανό, οι παρατηρητές (στο μέτρο που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες θα διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού) θα έχουν την ευκαιρία να δουν καλύτερα -από λίγο πριν τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα- το αστρονομικό φαινόμενο, στο αποκορύφωμα του οποίου αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται δέκα έως 15 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι Λυρίδες, όχι σπάνια, δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές που είναι ορατά στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές απρόσμενα τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 την ώρα, κάτι που όμως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

Η συγκεκριμένη ανοιξιάτικη βροχή μετεώρων, που θα διαρκέσει περίπου ώς τις 25 Απριλίου, φαίνεται να προέρχεται από τον βόρειο αστερισμό της Λύρας, απ' όπου πήρε και το όνομά της και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Πραγματική πάντως πηγή προέλευσής της είναι ο κομήτης «Θάτσερ» που ανακαλύφθηκε το 1861 και η ουρά σκόνης και σωματιδίων που αυτός αφήνει πίσω του και η οποία συναντάται περιοδικά με την τροχιά του πλανήτη μας.

Μετά τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα Απριλίου, υπάρχει κάθε χρόνο μια σχεδόν πλήρης έλλειψη διαττόντων αστέρων, μέχρι να εμφανιστούν οι Λυρίδες την άνοιξη. Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου, που αποτελούν τμήμα της ουράς ενός κομήτη, που πέρασε κοντά από τη Γη το 1861 και τον ανακάλυψε ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του τον 19ο αιώνα, έχουν παραμείνει στο διάστημα και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων. Κατά καιρούς, αλλά όχι συχνά, δημιουργούνται θεαματικά 
αποτελέσματα, όπως το 1803 (με 500 μετέωρα την ώρα) και, πιο πρόσφατα, το 1982 (μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα). Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ NON STOP ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ 2011 AND REMIX MELITINI28



Σάββατο, Απριλίου 21, 2012

Κυριακή 22/4/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   22/4/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα, συννεφιά θα έχει η δυτική Μακεδονία και η Ήπειρο.
Λίγες αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι θα έχει η δυτική  και η κεντρική Ελλάδα, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Λίγες βροχές κυρίως έως το μεσημέρι θα πέσουν στην δυτική Μακεδονία.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 4   στο νότιο αιγαίο. 1 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου  πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   -2C  έως 24C.
Ο καιρός στην Λάρισα Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Δ - ΝΔ  θα κυμανθούν από   9 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  9C και υψηλή  24C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1015. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 23% έως και 53%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  
Blogger Gadgets