Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

Πέμπτη 1/6/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/6/2012  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο πέλαγος, το κεντρικό και το νότιο αιγαίο.
Έως το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν σε όλες τις χερσαίες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση το Ιόνιο και το αιγαίο πέλαγος όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει έως το μεσημέρι στην δυτική Μακεδονία, την ανατολική Θράκη την κεντρική Ελλάδα και στην κεντρική στερεά Ελλάδα.
Έως το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, την κεντρική Ελλάδα, την στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
1 – 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 5   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   3C  έως 30C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει πριν από το μεσημέρι και έως τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΑ  - ΝΝΑ  από το απόγευμα σε ΝΔ  θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  16C και υψηλή  30C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1014. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 26% έως και 71%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,5 / 13:30 8,5 / 16:00 5,4   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Βικτόρια Ουρελεγκάι


Διάβαση της Αφροδίτης, η ευκαιρία μιας ζωής για τους αστρονόμους


Παρίσι
Οι σπάνιες ευθυγραμμίσεις ανάμεσα στη Γη, την Αφροδίτη και τον Ήλιο επέτρεψαν στους αστρονόμους του 17ου και 18ου αιώνα να υπολογίσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια την απόστασή μας από τον Ήλιο. Τώρα, αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την επόμενη διάβαση της Αφροδίτης το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου, ένα φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί για τα επόμενα 105 χρόνια.

Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η Αφροδίτης θα αρχίσει να περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, οπότε θα γίνει ορατή ως σκοτεινή κηλίδα που κινείται σε ένα ταξίδι 6,5 ωρών πάνω στον διάπυρο ηλιακό δίσκο.

«Εδώ και αιώνες, η διάβαση της Αφροδίτης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αστρονόμους» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλοντ Καταλά, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Παρισιού.

Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.

Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα μπορέσουν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.

Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβασης θα είναι ορατή για όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.

Μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν καταγραφεί από τότε που ο Γερμανός μαθηματικός προέβλεψε θεωρητικά το φαινόμενο τον 17ο αιώνα.

Οι επιστήμονες σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης-Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Για το λόγο αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία, οι τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη, έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769.

Η βρετανική αποστολή του 1761 αναχώρησε από το Πλύμουθ, δέχθηκε όμως επίθεση από γαλλικά πλοία και τα μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να γυρίσουν πίσω. Έλαβαν όμως την προειδοποίηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας ότι η πρόωρη επιστροφή τους θα ήταν «σκάνδαλο» που θα οδηγούσε στο διασυρμό τους.

Εξίσου δραματική, αλλά με πιο θετική εξέλιξη, ήταν η βρετανική αποστολή του 1769, όταν ο μεγάλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εστάλη στην Ταϊτή για να καταγράψει το σπάνιο φαινόμενο.

Όταν ολοκλήρωσε αυτό το έργο, ο Κουκ άνοιξε την επιστολή με τις οδηγίες για την πραγματική -και μυστική- αποστολή του: να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη «νότια ήπειρο», που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ακόμα και σήμερα, όμως, η διάβαση της Αφροδίτης παραμένει χρήσιμη για την αστρονομία: ερευνητές σε όλο τον κόσμο θα την παρακολουθήσουν με προσοχή προκειμένου να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους για την ανακάλυψη πλανητών έξω από το Ηλιακό Σύστημα.

Η προηγούμενη διάβαση ήταν σχετικά πρόσφατα, το 2004. Η επόμενη όμως απέχει πολύ, αφού αναμένεται το Δεκέμβριο του 2117.
Newsroom ΔΟΛ

Dimitris Mitropanos mix(R.I.P 17/4/12)..KALO TAXIDI VASILIAA!!


Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012

Πέμπτη 31/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/5/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στην δυτική Μακεδονία και την Θράκη.
Από το μεσημέρι λίγο πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα με εξαίρεση το Ιόνιο και το αιγαίο πέλαγος, όλη σχεδόν την δυτική Ελλάδα και την δυτική Πελοπόννησο όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Λίγες βροχές θα πέσουν το πρωί στην περιοχή της Θράκης, βροχές από το μεσημέρι θα πέσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας και σταδιακά θα επεκταθούν προς νότια καλύπτοντας την κεντρική Ελλάδα και την δυτική στερεά Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
1 – 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   1C  έως 27C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα πριν από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Πιθανή ασθενή βροχή αναμένεται να πέσει το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Δ  - ΒΔ  από το απόγευμα σε ΑΝΑ θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  15C και υψηλή  27C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 29% έως και 75%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,4 / 13:30 8,2 / 16:00 5,2   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Ρένια Δούκα


Μοριακό λογότυπο, ολυμπιονίκης της νανοτεχνολογίας


Ζυρίχη
Διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα συνθετικό χημικό μόριο το οποίο αναπαριστά το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μόριο με τους ολυμπιακούς κύκλους είναι 100 χιλιάδες φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα και είναι το μικρότερο logo που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.

Το μοριακό Ολυμπιακό σήμα δημιούργησαν επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας της Βρετανίας, του Πανεπιστημίου Warwick στο Κόβεντρι και του τμήματος ερευνών της IBM στη Ζυρίχη. Το νέο μόριο που έλαβε την ονομασία «Ολυμπικένιο», είναι τόσο μικρό που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ληφθεί μια εικόνα του ακόμη και με τα πιο ισχυρά μικροσκόπια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιου είδους συνθετικά μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία μιας νέας γενιάς φωτοβολταϊκών κυττάρων ή πηγών φωτισμού όπως οι φωτοδίοδοι LED.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Despina Vandi - Iparxei Zoi - Mad Video Music Awards (HQ)


Τρίτη, Μαΐου 29, 2012

Τετάρτη 30/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/5/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στο βόρειο Ιόνιο πέλαγος, στην δυτική Ελλάδα, στην ανατολική και στην δυτική Μακεδονία, στην Θράκη και στο βόρειο αιγαίο.
Πριν το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας.
Βροχές το πρωί θα πέσουν στην δυτική Μακεδονία και στο βόρειο Ιόνιο πέλαγος.
Από το μεσημέρι ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην κεντρική Ελλάδα και στην Θράκη.
Πιο έντονη θα είναι η βροχή από το απόγευμα που θα πέσει στην ανατολική Μακεδονία, στην νότια και την ανατολική Θεσσαλία, στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Εύβοια και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η Αττική.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   1C  έως 27C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα πριν από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Πιθανή ασθενή βροχή αναμένεται να πέσει το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Δ  - ΒΔ  από το απόγευμα σε ΝΝΑ θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  14C και υψηλή  26C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1015. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 28% έως και 68%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,1 / 13:30 7,7 / 16:00 4,9   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Άννα Μπαξεβάνη


Memristor, η ιδανική μνήμη που ποτέ δεν σβήνει


Ουάσινγκτον
H μνήμη flash, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε κάθε είδους φορητές συσκευές, κινδυνεύει να πάθει βραχυκύκλωμα από τη ζήλια της. Αιτία είναι τo memristor, ένα πρωτοποριακό τσιπ μνήμης που λειτουργεί εντυπωσιακά ταχύτερα, αποδοτικότερα και, το κυριότερο, χωρίς να σβήνει όταν κλείσει το ρεύμα.

Η αξιοποίηση του memristor (memory resistor ή μνημονική αντίσταση), μιας ιδέας που είχε προταθεί σε θεωρητικό επίπεδο πριν από 40 χρόνια, δείχνει τώρα να έρχεται πιο κοντά στην εμπορική αξιοποίηση: Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να παράξουν τέτοια κυκλώματα χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα στην παραγωγή ημιαγωγών.

Η πειραματική συσκευή τους, η οποία παρουσιάζεται στο Journal of Applied Physics, λειτουργεί τόσο γρήγορα ώστε η ταχύτητά της στην αποθήκευση δεδομένων «δεν μπορούσε καν να μετρηθεί».

Στο μέλλον, τα memristor θα μπορούσαν όχι μόνο να διαδεχθούν τη μνήμη flash, αλλά και να αξιοποιηθούν σε υπολογιστές που ανοίγουν στιγμιαία, ή σε τσιπ που συνδυάζουν τον επεξεργαστή και τη μνήμη.

Η δημιουργία των memristor είχε προβλεφθεί σε θεωρητικό επίπεδο το 1971 από τον καθηγητή Λίον Τσουά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Τα πρώτα λειτουργικά memristor παρουσιάστηκαν το 2010 από τη Hewlett-Packard, η οποία συνεργάζεται τώρα με νοτιοκορεατική Hynix για την έναρξη της μαζικής παραγωγής τους το 2013.

Το memristor, ανέφερε τότε η HP, συνιστά το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, έπειτα από τον πυκνωτή, την αντίσταση και τον επαγωγέα.

H HP χρησιμοποιεί στα δικά της memristor διάφορα εξωτικά υλικά και ασυνήθιστες μεθόδους παραγωγής, ενώ αντίθετα η νέα μελέτη περιγράφει τεχνικές μάλλον γνώριμες στη βιομηχανία του πυριτίου.

Όπως εξηγεί στο BBC ο Άντονι Κένιον του University College London, η ομάδα του αναφώνησε «Εύρηκα!» στη διάρκεια ενός άσχετου πειράματος που αφορούσε συσκευές πυριτίου για φωτοδιόδους (LED).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, πάνω στις συσκευές τους, το πυρίτιο είχε αντιδράσει με το οξυγόνο και είχε σχηματιστεί ένα στρώμα οξειδίου του πυριτίου, το οποίο περιέργως συμπεριφερόταν ως memristor.

Όταν πειραματίστηκαν με την αποθήκευση δεδομένων σε αυτήν τη νέα συσκευή, οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές: «Οι συσκευές μνήμης flash ανοίγουν και κλείνουν κάθε 10.000 νανοδευτερόλεπτα [δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου]. Οι δικές μας όμως συσκευές δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε πόσο γρήγορες είναι» αναφέρει ο Δρ Κένιον.

«Ο εξοπλισμός μας κατεβαίνει μόνο μέχρι τα 90 νανοδευτερόλεπτα. Οπότε [το memristor] πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο γρήγορο, αν όχι και ταχύτερο».

Ο ερευνητής ελπίζει τώρα ότι η ανακάλυψη της ομάδας του θα αξιοποιηθεί σύντομα στην αγορά: «Βρισκόμαστε σε επαφές με μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας σχετικά με την εμπορική του αξιοποίηση» αναφέρει ο ίδιος.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η ιδέα της ομάδας του θα φτάσει στην αγορά νωρίτερα από τα memristor της Hewlett-Packard.
Newsroom ΔΟΛ

Armin Van Buuren πόδια Sharon den Adel - Μέσα και έξω από Αγάπης (Official Video Music)


Δευτέρα, Μαΐου 28, 2012

Τρίτη 29/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   29/5/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, πιο πυκνά θα είναι το πρωί τα σύννεφα στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική στερεά Ελλάδα την Αττική και την Εύβοια.
Τα σύννεφα θα πυκνώσουν στην διάρκεια του μεσημεριού και θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Εξαίρεση θα είναι το Ιόνιο και το αιγαίο πέλαγος όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.
Λίγες βροχές το πρωί θα πέσουν στην ανατολική Θεσσαλία, από το μεσημέρι βροχές θα πέσουν στην Αττική την Εύβοια και στην δυτική Θράκη.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   1C  έως 27C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Πιθανή σποραδική ασθενή βροχή θα πέσει μετά το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Δ  - ΝΔ  θα κυμανθούν από 3 έως 28 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  15C και υψηλή  26C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 32% έως και 65%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,3 / 13:30 8,1 / 16:00 5,1   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Sexy ΕΛΕΝΗ


Μοιρασμένο σε τρεις χώρες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου


Άμστερνταμ
Μοιρασμένο ανάμεσα στη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα είναι τελικά το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, η λεγόμενη Συστοιχία Τετραγωνικού Χιλιομέτρου, ή SKA.

Η απόφαση για τις τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν τις επιμέρους κεραίες της συστοιχίας ελήφθη την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, κατά τη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η συστοιχία, της οποίας το κόστος υλοποίησης εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, θα αποτελείται από 3.000 «πιάτα», διαμέτρου 15 μέτρων το καθένα, τα οποία θα αναπτυχθούν στις τρεις χώρες και θα προσφέρουν συνολική επιφάνεια ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου -περίπου όσο 200 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Όταν ολοκληρωθεί το 2024, η συστοιχία θα μπορεί να σαρώνει τον ουρανό 10.000 φορές ταχύτερα από τα σημερινά ραδιοτηλεσκόπια και με ευαισθησία 50 φορές υψηλότερη.

Το SKA θα συλλέγει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκος κύματος από ένα εκατοστό έως ένα μέτρο.

Μεταξύ των πηγών τέτοιας ακτινοβολίας περιλαμβάνονται τα αρχέγονα νέφη υδρογόνου από τα οποία σχηματίστηκαν τα πρώτα άστρα στο Σύμπαν, ή ακόμα και εξωγήινοι πολιτισμοί που χρησιμοποιούν ραδιοεπικοινωνίες.

Ακόμα, το SKA θα χαρτογραφήσει τις θέσεις ενός δισεκατομμυρίoυ γαλαξιών που βρίσκονται στη γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος -ένα ερευνητικό έργο που ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια, τη μυστηριώδη δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος..

Η γιγάντια εγκατάσταση θα εστιάσει επίσης στα πάλσαρ, πυκνούς πυρήνες νεκρών άστρων που εκπέμπουν παλμούς ραδιοκυμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μελέτη των σωμάτων αυτών θα προσέφερε νέα στοιχεία για την κατανόηση της βαρύτητας πέρα από τις θεωρίες του Αϊνστάιν.

Η απόφαση να μοιραστεί η εγκατάσταση ανάμεσα σε τρεις χώρες έρχεται ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων που άσκησαν από τη μία η Νότιος Αφρική, από την άλλη η κοινή πρόταση Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Και οι τρεις χώρες διαθέτουν μεγάλες ερημικές εκτάσεις στις οποίες δεν υπάρχουν παρεμβολές από επίγειες πηγές ραδιοκυμάτων.

Στην Αυστραλία, οι κεραίες της συστοιχίας θα στηθούν γύρω από τον Σταθμό Μπούλαρντ, περίπου 500 χιλιόμετρα από το Περθ, ενώ στη Νότιο Αφρική η κεντρική τοποθεσία βρίσκεται στο Καρού του Νότιου Ακρωτηρίου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Ινδία.

Όλες οι χώρες-μέλη θα προσπαθήσουν τώρα να εξασφαλίσουν τα επικερδή συμβόλαια για την κατασκευή του εξοπλισμού.
Newsroom ΔΟΛ

Despina Vandi - Live @ Vox


Κυριακή, Μαΐου 27, 2012

Δευτέρα 28/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   28/5/2012  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια τις πρωινές  ώρες στην Θεσσαλία, στην κεντρική και στην ανατολική στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, το κεντρικό και το νότιο αιγαίο. Από το μεσημέρι συννεφιά θα έχουν οι προαναφερόμενες περιοχές εκτός της Πελοποννήσου, το αιγαίο πέλαγος και της κεντρικής Μακεδονίας όπου θα επικρατήσει η ηλιοφάνεια.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο αιγαίο.
Λίγες βροχές από το απόγευμα θα πέσουν στην δυτική Μακεδονία, πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην Ήπειρο και περιφερικά της Θεσσαλίας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   1C  έως 26C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με ηλιοφάνεια από το πρωί, αραιή συννεφιά θα έχει πριν από το μεσημέρι και πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα μετά το μεσημέρι. Πιθανή ασθενή βροχή θα πέσει μετά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Δ  - ΒΔ  από το απόγευμα σε ΝΔ  θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  14C και υψηλή  26C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 33% έως και 99%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,4 / 13:30 8,3 / 16:00 5,2   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Η «ερυθρόλευκη» Βαλεντίνα Τσεπάνου


Ο μακαρίτης «Σκότι» του Star Trek διακτινίζεται στο Διάστημα


Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Η πρώτη ιδιωτική αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποδεικνύεται διπλά κερδοφόρος: εκτός από την αμοιβή που θα λάβει από τη NASA για τον ανεφοδιασμό του τροχιακού συγκροτήματος, η εταιρεία SpaceX θα κερδίσει ακόμα μερικές χιλιάδες δολάρια για την εκτόξευση ενός άλλου, πιο ασυνήθιστου φορτίου: ο πύραυλος Falcon που αναχώρησε την Τρίτη μετέφερε και τις στάχτες του Τζέιμς Ντούαν, του ηθοποιού που έμεινε στην ιστορία ως ο μηχανικός «Σκότι» στο Star Trek.

H εκτόξευση της Τρίτης θεωρείται ορόσημο στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων, καθώς η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει 
υπηρεσίες διαστημικών μεταφορών για λογαριασμό της NASA.

Ο πύραυλος μετέφερε την κάψουλα Dragon, η οποία υποβάλλεται τώρα σε δοκιμές και προγραμματίζεται να συνδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την Παρασκευή.

Το δεύτερο στάδιο του πυραύλου, το οποίο βρισκόταν κάτω από το Dragon και αποσυνδέθηκε από τον πύραυλο δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση, εκτελούσε παράλληλα χρέη φέρετρου: μετέφερε σε τροχιά μια τεφροδόχο που περιείχε τις στάχτες 300 ανθρώπων, ανάμεσά τους ο Τζέιμς Ντούαν, ο αστροναύτης της αποστολής Μercury Γκόρντον Κούπερ.

Την επιμνημόσυνη επιχείρηση είχε οργανώσει η εταιρεία διαστημικών κηδειώνCelestis, η οποία χρεώνει περίπου 3.000 δολάρια για κάθε «συμμετέχοντα», όπως προτιμά να αποκαλεί τους πελάτες της.

Η ειρωνεία είναι ότι ο «Σκότι» του Σταρ Τρεκ είχε προσπαθήσει ακόμα δύο φορές να διακτινιστεί στο Διάστημα, μετά τον θάνατό του το 2005 σε ηλικία 85 ετών.

Η πρώτη απόπειρα ήταν το 2007, όταν ένα μέρος από την τέφρα του εκτοξεύτηκε με πύραυλο της αμερικανικής εταιρείας UP Aerospace Ιnc., ο οποίος έφτασε σε ύψος 112 χιλιομέτρων και στη συνέχεια έπεσε πίσω στο έδαφος.

Ακολούθησε μια ακόμα προσπάθεια το 2008, αυτή τη φορά με πύραυλο της SpaceX που παρουσίασε βλάβη και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Την Τρίτη, όμως, ο Σκότι κατάφερε επιτέλους να φτάσει στον ουρανό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

David Deejay feat. Dony - Sexy Thing (DJ Darone Remix)


Σάββατο, Μαΐου 26, 2012

Κυριακή 27/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   27/5/2012  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια τις πρωινές κυρίως ώρες στην δυτική Θεσσαλία, σε όλη σχεδόν την στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, το κεντρικό και το νότιο αιγαίο.
Σταδιακά έως και το μεσημέρι τα σύννεφα θα καλύψουν τις προαναφερόμενες περιοχές με εξαίρεση μέρος του κεντρικού και νοτίου αιγαίου όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Βροχές από το πρωί θα πέσουν στο Ιόνιο πέλαγος, στην κεντρική Μακεδονία, στο βόρειο και στο βορειοδυτικό αιγαίο.
Έως το μεσημέρι ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών, με επιδείνωση από το απόγευμα με έντονες βροχές και καταιγίδες σε όλες σχεδόν τις χερσαίες περιοχές της Ελλάδας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 4  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   2C  έως 26C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Ασθενή βροχή αναμένεται να πέσει από το μεσημέρι με επιδείνωση από το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Α  - ΒΑ  θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  15C και υψηλή  24C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 53% έως και 88%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,4 / 13:30 8,6 / 16:00 5,4   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Sexy Σακίρα


Σε λίγη ώρα η ιστορική πρόσδεση της κάψουλας Dragon στον ISS


Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Περίπου στις 18.30 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή προγραμματιζόταν να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το σκάφος ανεφοδιασμού Dragon, η πρώτη εμπορική αποστολή στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Το Dragon, η κάψουλα της καλιφορνέζικης εταιρείας SpaceX, εκτοξεύτηκε την Τρίτη και υποβλήθηκε σε δοκιμές πριν ανυψωθεί σταδιακά στην τροχιά του ISS, περίπου 370 χιλιόμετρα από το έδαφος.

Η πιο κρίσιμη φάση της αποστολής ήταν στιγμή που o ρομποτικός βραχίονας Canadarm του σταθμού συνέλαβε την κάψουλα για να τη μεταφέρει στη θυρίδα πρόσδεσης.

Η επιχείρηση, ανακοίνωσε η NASA, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 16.56 ώρα Ελλάδας, την ώρα που ο σταθμός βρισκόταν πάνω από τη βορειοδυτική Αυστραλία.

Απελευθέρωση στις μεταφορές

Μετά την οριστική καθήλωση των διαστημικών λεωφορείων, η NASA αποφάσισε να αναθέσει στον ιδιωτικό τομέα τις αποστολές ανεφοδιασμού του ISS, και αργότερα τις μεταφορές πληρωμάτων από και προς το συγκρότημα, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για την ανάπτυξη ενός σκάφους που θα μπορεί να φτάσει μέχρι τους αστεροειδείς.

Αν η πρώτη, δοκιμαστική αποστολή του Dragon δεν συναντήσει προβλήματα, η SpaceX θα λάβει συνολικά 1,6 δισ. δολάρια για τουλάχιστον 12 ακόμα αποστολές στον ISS.

Η εταιρεία, την οποία δημιούργησε ο εκατομμυριούχος συνιδρυτής του PayPal Ίλον Μασκ, αισιοδοξεί ότι σε διάστημα τριών έως τεσσάρων ετών θα έχει τελειοποιήσει μια τροποποιημένη έκδοση του Dragon για επανδρωμένες αποστολές -σήμερα, τα μόνα επανδρωμένα σκάφη που μπορούν να προσεγγίσουν το σταθμό είναι τα ρωσικά Soyuz, και η Ρωσία χρεώνει εισιτήριο 60 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε Αμερικανό αστροναύτη.

Εκτός από τη SpaceX, η NASA επιδοτεί ανάλογα προγράμματα και άλλων εταιρειών. Μια από αυτές είναι η Orbital Sciences Corp., η οποία σχεδιάζει να εκτοξεύσει τη δική της μη επανδρωμένη κάψουλα, με την ονομασία Cygnus, εντός του 2012.

Συλλαμβάνοντας το Δράκο

Την Πέμπτη, το Dragon πλησίασε τον ISS σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων, προκειμένου να δοκιμαστούν τα συστήματα πλοήγησης, προώθησης και επικοινωνιών. 
Την Παρασκευή, πέρασε κάτω από το τροχιακό συγκρότημα σε απόσταση 300 μέτρων, προκειμένου να δώσει οπτική επαφή στο πλήρωμα του ISS, και έλαβε εντολή να ανάψει ένα στροβοσκοπικό προβολέα για λόγους ελέγχου.

Το Dragon διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα μη επανδρωμένα μεταγωγικά σκάφη της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, τα οποία είναι μίας χρήσης και συνδέονται αυτόματα στη θυρίδα πρόσδεσης.

Η βασική διαφορά είναι ότι το Dragon πρέπει πρώτα να συλληφθεί με τον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού προκειμένου να συνδεθεί στην τελική του θέση.

Η δεύτερη διαφορά είναι ότι, μετά την αποχώρησή του από το σταθμό, 18 ημέρες μετά την άφιξή του, το Dragon δεν θα καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα, αλλά θα γεμίσει με περιττό εξοπλισμό και επιστημονικά πειράματα και θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό.

Κάθε κάψουλα μπορεί έτσι να επαναχρησιμοποιηθεί έως και πέντε φορές.

To Dragon εκτοξεύτηκε την Τρίτη με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, ο οποίος μετέφερε σε τροχιά και ένα δεύτερο, πιο ασυνήθιστο φορτίο: ένα κάνιστρο με τη στάχτη περίπου 300 ανθρώπων, ανάμεσά τους ο ηθοποιός Τζέιμς Ντούαν, γνωστός από το ρόλο του μηχανικού Σκότι στο Star Trek.

Η παράξενη τελετή είναι μια υπηρεσία που προσφέρει το γραφείο διαστημικών τελετών Celestis.
Newsroom ΔΟΛ

Natali Thanou feat. Sunny Black - Terma (Official Music Video)


Παρασκευή, Μαΐου 25, 2012

Σάββατο 26/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   26/5/2012  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, στο νότιο αιγαίο και στην νότια Πελοπόννησο.
Πιθανή ηλιοφάνεια στην διάρκεια της ημέρας θα έχει η δυτική Ελλάδα.
Βροχή τις πρωινές ώρες θα πέσει στην Θεσσαλία στην κεντρική Μακεδονία και στο βορειοδυτικό αιγαίο.
Έως το απόγευμα σταδιακά οι βροχές θα επεκταθούν και θα ενταθούν καλύπτοντας  το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας, με εξαίρεση το Ιόνιο και το αιγαίο πέλαγος όπου θα επικρατήσει η αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
1 – 5   στο νότιο αιγαίο. 1 3  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   2C  έως 26C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Πυκνά θα είναι τα συννεφιά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Βροχή θα πέσει στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Α  - ΒΑ  θα κυμανθούν από 3 έως 22 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  18C και υψηλή  25C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1014. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 40% έως και 82%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,8 / 13:30 8,9 / 16:00 5,6   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Μαριάννα Αναγνωστοπούλου


Πολυμήχανα οστρακοειδή κρύβονται στη δική τους κινούμενη άμμο


Ουάσινγκτον
Ο αμμοσωλήνας του Ατλαντικού, ένα είδος μακρόστενου οστρακοειδούς που περνά τη ζωή του στα ρηχά, μπορεί να κρύβεται σε βάθος μέχρι και 70 εκατοστών δημιουργώντας ένα είδος κινούμενης άμμου μέσα στην οποία βυθίζεται.

Το τρικ του δίθυρου μαλάκιου, που φέρει την επιστημονική ονομασία 
Ensis directus, αποκαλύφθηκε σε ένα έξυπνο πείραμα που σχεδίασε ο Έιμος Ουίντερ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης.

Ο ερευνητής τοποθέτησε αμμοσωλήνες μέσα σε μια διαφανή δεξαμενή, την οποία είχε γεμίσει με νερό και γυάλινες χάντρες διαμέτρου ενός χιλιοστού. Όπως παρατήρησε, τα μαλάκια βυθίζονται ανοιγοκλείνοντας απότομα το κέλυφός τους. Καθώς το κέλυφος κλείνει, δημιουργεί υποπίεση που τραβά νερό προς το μέρος του, ανάμεσα στις γυάλινες χάντρες.

Το νερό και οι χάντρες δημιουργούν έτσι ένα μείγμα που συμπεριφέρεται ως ρευστό και μειώνει την αντίσταση που συναντά το ζώο καθώς σκάβει, αναφέρει ο Ουίντερ στο Journal of Experimental Biology.

Μάλιστα ο ερευνητής δημιούργησε έναν μηχανισμό που μιμείται την τακτική των αμμοσωλήνων και θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί σε άγκυρες για αυτόνομα ρομποτικά υποβρύχια.
Newsroom ΔΟΛ

Anya - Επιθυμία Νέο τραγούδι το φετινό καλοκαίρι


Πέμπτη, Μαΐου 24, 2012

Παρασκευή 25/5/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   25/5/2012  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της Χώρας, λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια κυρίως τις πρωινές ώρες στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην Αττική, νότια Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο.
Ηλιοφάνεια στην περισσότερη ηλιοφάνεια θα έχει το νότιο αιγαίο.
Βροχές το πρωί θα πέφτουν στην βορειοανατολική Θεσσαλία, κεντρική και στην ανατολική Μακεδονία και στα νησιά του ανατολικού αιγαίου.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει αρχικά πριν από το μεσημέρι στην νότια, κεντρική, και βόρεια Ελλάδα, με επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα.
Πιθανή ασθενή χιονόπτωση μικρής διάρκεια θα πέσει τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη.
1 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 1 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   0C  έως 27C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Αραιή συννεφιά με πιθανή ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα πριν το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει πριν από το μεσημέρι με διάρκεια έως και το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Δ  - ΝΔ  από το απόγευμα σε Α  θα κυμανθούν από 3 έως 22 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  14C και υψηλή  27C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1012. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 35% έως και 80%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,5 / 13:30 8,5 / 16:00 5,3   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Sexy Ρένια Δούκα


«Λύθηκε» ο γρίφος του χαμένου νερού στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών


Λονδίνο
Η άντληση των υπόγειων υδάτων σε μαζική κλίμακα μπορεί να εξηγήσει γιατί η παρατηρούμενη άνοδος της στάθμης των ωκεανών είναι μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπουν οι κλιματολόγοι, εκτιμούν υδρολόγοι στην Ιαπωνία, οι οποίοι φαίνεται ότι έλυσαν το μεγάλο, παλιό μυστήριο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η στάθμη των θαλασσών ανέβαινε κατά 1,8 χιλιοστά το χρόνο, κατά μέσο όρο, το διάστημα 1961-2003.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο η άνοδος αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την εγκυρότερη διαθέσιμη εκτίμηση, την οποία δημοσίευσε το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η διαστολή του νερού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με το λιώσιμο των παγετώνων, προκαλεί άνοδο της στάθμης κατά 1,1 χιλιοστά το χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο της ανόδου, δηλαδή 0,7 χιλιοστά το χρόνο, δεν είχε εξηγηθεί μέχρι σήμερα και αποτελούσε μεγάλο μυστήριο για τους κλιματολόγους και τους υδρολόγους. Είναι άραγε ανακριβή τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ, ή μήπως υπάρχει και κάποια άλλη πηγή νερού που δεν είχε ληφθεί υπόψη;

Τώρα, έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Geoscience υποστηρίζει ότι βρήκε την απάντηση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο εκτιμούν ότι το επιπλέον νερό που λείπει αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς στο νερό που αντλείται για άρδευση και ύδρευση.

Το νερό που αντλείται από τους υδροφόρους ορίζοντες, τα ποτάμια και τις λίμνες, τελικά είτε εξατμίζεται και πέφτει στη θάλασσα ως βροχή, είτε απορρέει απευθείας στη θάλασσα μέσω των ποταμών και ανεβάζει έτσι τη στάθμη. Και, στις περισσότερες περιπτώσεις, το νερό αυτό δεν αναπληρώνεται, δηλαδή δεν ολοκληρώνει τον κύκλο για να επιστρέψει από τους ωκεανούς στους υδροφόρους ορίζοντες και τους ταμιευτήρες.

«Η μη βιώσιμη χρήση των υπόγειων υδάτων, η χρήση τεχνητών ταμιευτήρων, οι αλλαγές στα χερσαία αποθέματα νερού λόγω κλιματικής αλλαγής, και η απώλεια νερού από τις κλειστές λεκάνες, συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης κατά 0,77 χιλιοστά το χρόνο» γράφει η ομάδα του Δρ Γιάντου Ποκρέλ.

Οι ερευνητές δηλώνουν μάλιστα «έκπληκτοι» με το πόσο καλά εξηγεί η εκτίμησή τους τη διαφορά ανάμεσα στην παρατηρούμενη άνοδο της στάθμης και την εκτίμηση του ΟΗΕ.

Ο ρόλος των χερσαίων αποθεμάτων νερού είχε βέβαια εκτιμηθεί και παλαιότερα, ωστόσο στις προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα φράγματα και οι τεχνητές λίμνες, οι οποίες εμποδίζουν τη φυσική ροή του νερού προς τη θάλασσα, αντιστάθμιζαν την αύξηση της απορροής λόγω της άντλησης των υπόγειων υδάτων.

Η νέα μελέτη καθιστά τώρα σαφές ότι αυτό δεν ισχύει. Στο ίδιο συμπέρασμα με την ιαπωνική μελέτη, εξάλλου, κατέληγε και μια προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Η έρευνα αυτή εκτιμούσε ότι η άντληση των υπόγειων υδάτων ανεβάζει τη στάθμη κατά 0,57 χιλιοστά το χρόνο.

Το νούμερο αυτό είναι βέβαια αρκετά μικρότερο από τα 0,77 χιλιοστά το χρόνο που υπολογίζουν οι Ιάπωνες ερευνητές, ωστόσο η διαφορά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι οι δύο μελέτες βασίστηκαν σε διαφορετικά σετ δεδομένων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Blogger Gadgets