Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, Ιουλίου 31, 2012

Τετάρτη 1/8/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/8/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχει η Αττική, η κεντρική και η νότια Εύβοια και ολόκληρο σχεδόν το αιγαίο πέλαγος, με εξαίρεση το βόρειο μέρος της.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και στα νότια της δυτικής Μακεδονίας.
Από το μεσημέρι οι βροχές θα επεκταθούν και θα καλύψουν σταδιακά έως το βράδυ ολόκληρη την  Μακεδονία, την κεντρική και δυτική Ελλάδα, και από το απόγευμα την Πελοπόννησο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο.
2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 7   στο νότιο αιγαίο. 2 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   12C  έως 36C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, πιθανή ασθενή βροχή αναμένεται να πέσει από το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι 
ΑΒΑ – ΑΝΑ   θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  24C και υψηλή  33C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 34% έως και 73%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,1   / 13:30 8,5 / 16:00 5,5   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Jodie Marsh


Ουσία που συναντάται στο κάρι ίσως μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα


Αθήνα
Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μια ουσία η οποία υπάρχει στο μπαχαρικό κάρι μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήμονες από την Ταϊλάνδη.

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, διαπίστωσαν ότι σε εννέα μήνες, μια καθημερινή δόση από την ουσία κουρκουμίνη φαίνεται να πρόλαβε νέα κρούσματα διαβήτη ανάμεσα σε άτομα με «προδιαβήτη» -μια κλινική κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ψηλότερο από το κανονικό επίπεδο γλυκόζης αίματος όχι όμως αρκετά ψηλό για να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα του σακχαρώδη διαβήτη, που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που συναντάται στο ινδικό μπαχαρικό κουρκούμη (γνωστό και ως κιτρινόριζα ή τουρμερικό).

Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή και την αποκαλούμενη οξειδωτική φθορά στα κύτταρα του οργανισμού -δύο παράγοντες πρόκλησης μιας σειράς ασθενειών, μεταξύ των οποίων και διαβήτης τύπου 2.

«Χάρη στα οφέλη του και στην προστασία που παρέχει προτείνουμε το ακατέργαστο απόσταγμα της κουρκουμίνης (τουρμερικό) να χρησιμοποιείται για μια επεμβατική θεραπεία στον πληθυσμό με προδιαβήτη» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Σομλάκ Τσουενγκσαμάρν του πανεπιστημίου Σρινακχαρινγουιρότ στο Νακομναγιόκ της Ταϊλάνδης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 240 ενήλικες Ταϊλανδοί με προδιαβήτη οι οποίοι επελέγησαν τυχαία για να λάβουν είτε κάψουλες κουρκουμίνης είτε ψευδοφάρμακο. Όσοι εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία λάμβαναν συμπληρώματα με έξι κάψουλες την ημέρα, το καθένα από τα οποία περιείχε 250 μιλιγραμμάρια από «κουρκουμινοειδή».

Ύστερα από εννέα μήνες, 19 από τους 116 εθελοντές που λάμβαναν ψευδοφάρμακα είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, ενώ από τους 119 εθελοντές που λάμβαναν κουρκουμίνη κανένας δεν εμφάνισε διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φάνηκε ότι βελτιώνουν την λειτουργία των Β-κυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο πάγκρεας που απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης βοηθούν στην προστασία των Β-κυττάρων από την φθορά.

Ωστόσο μια διαβητολόγος η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι αρκετά ώστε ο κόσμος να σπεύσει στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής για συμπληρώματα κουρκουμίνης.

«Φαντάζει ελπιδοφόρο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα» δήλωσε η Κονστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το πείραμα διήρκεσε μόνο εννέα μήνες και είναι ήδη γνωστό από υπάρχουσες και πιο μακροχρόνιες έρευνες ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής -περιλαμβανομένης της σωματικής άσκησης και της μείωσης πρόσληψης θερμίδων- μπορούν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικούς.

Η Μπράουν-Ριγκς πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι ένα προϊόν στην πραγματικότητα περιέχει τα συστατικά ή την ποσότητα των συστατικών που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

O DIAVOLAKOS


Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2012

Τρίτη 31/7/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/7/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και  ηλιοφάνεια  από το πρωί σε ολόκληρη σχεδόν την Χώρα.
Λίγο πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην κεντρική Ελλάδα και στην Μακεδονία.
Πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια θα έχει η Αττική, η Εύβοια και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Βροχές από το απόγευμα αναμένεται να πέσουν στην κεντρική και στην δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στην δυτική Θεσσαλία.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της επάνω από τον Ελλαδικό χώρο εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή και σε υγρή μορφή κυρίως στην δυτική Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία και η δυτική στερεά Ελλάδα.
2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 7   στο νότιο αιγαίο. 2 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   12C  έως 37C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΑΒΑ – ΑΝΑ   θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  25C και υψηλή  36C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1008. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 30% έως και 56%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,5   / 13:30 9,2 / 16:00 6   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Sexy Photo


Η νεογέννητη Γη «έπεσε θύμα εγκατάλειψης σε τροχαίο»


Ουάσινγκτον
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, η Σελήνη σχηματίστηκε από συντρίμμια που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα όταν η Γη συγκρούστηκε και συγχωνεύτηκε με ένα άλλο σώμα στο μέγεθος του Άρη. Τώρα, όμως, Ευρωπαίοι ερευνητές εκτιμούν ότι το σώμα που προσέκρουσε στον πλανήτη μας ήταν ακόμα μεγαλύτερο και κατάφερε να διαφύγει μετά το ατύχημα.

Αν και θεωρείται πια σχεδόν σίγουρο ότι το φεγγάρι αποτελείται από συντρίμμια μιας πρόσκρουσης πριν από περισσότερο από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, οι λεπτομέρειες αυτού του βίαιου συμβάντος παραμένουν ακόμα ασαφείς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα της Σελήνης σε σίδηρο είναι διαφορετική από ό,τι της Γης, ένδειξη ότι ο δορυφόρος σχηματίστηκε από διαφορετικά δομικά υλικά. Η παρατήρηση αυτή, σε συνδυασμό με άλλες αναλύσεις, συνηγορούν στην κρατούσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία η Σελήνη αποτελείται κυρίως από θραύσματα ενός σώματος που συγκρούστηκε με τη Γη σε σχετικά χαμηλές ταχύτητες και τελικά έγινε ένα μαζί της.

Υπάρχουν όμως και μελέτες που δεν συμφωνούν με αυτό το σενάριο -για παράδειγμα, η αναλογίες των διαφόρων ισοτόπων οξυγόνου και τιτανίου είναι σχεδόν ίδιες στη Γη και τη Σελήνη, ένδειξη μιας πιθανής κοινής προέλευσης.

Η νέα μελέτη, η οποία έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση Icarus, προσφέρει τώρα μια διαφορετική εικόνα για τη βίαιη γέννηση του φεγγαριού. Η έρευνα βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα που δείχνουν ότι η Σελήνη θα μπορούσε να είχε σχηματιστεί από συντρίμμια που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα όταν η Γη έπεσε θύμα εγκατάλειψης.

Συγκεκριμένα, τα μοντέλα δείχνουν ότι ένα σώμα μεγαλύτερο ακόμα κι από τον Άρη προσέκρουσε στη Γη με μεγάλη ταχύτητα και μετά συνέχισε την πορεία του, έχοντας χάσει ένα μικρό μόνο μέρος από τη μάζα του.

Η σύγκρουση αυτή θα είχε σχηματίσει έναν αιωρούμενο δίσκο από συντρίμμια πολύ θερμότερα από ό,τι προβλέπει η κρατούσα θεωρία. Οι προσομοιώσεις όμως δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια αυτά προέρχονταν από τη Γη, και όχι από το διερχόμενο σώμα, κάτι που δείχνει να εξηγεί τις παρόμοιες αναλογίες ισοτόπων.

Όπως πάντως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, ο Άντρεας Ρόιφερ του Κέντρου Διαστήματος και Κατοικησιμότητας στη Βέρνη της Ελβετίας, η νέα θεωρία εξηγεί μεν καλύτερα τις παρατηρήσεις, θα πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί με νέες προσομοιώσεις και αναλύσεις στα δείγματα της Σελήνης που έφεραν οι αποστολές Apollo τη δεκαετία του 1960.
Newsroom ΔΟΛ

Jennifer Lopez - Dance Again ft. Pitbull


Κυριακή, Ιουλίου 29, 2012

Δευτέρα 30/7/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/7/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια  από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα. Λίγες αραιές νεφώσεις το πρωί θα η ανατολική Μακεδονία και η Θεσσαλία.
Από το μεσημέρι και σταδιακά μέχρι το βράδυ αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Ελλάδας και το βόρειο αιγαίο.
Βροχές από το απόγευμα θα πέσουν στην κεντρική και μέρος της ανατολικής Μακεδονίας.
Πιθανή βροχή από το απόγευμα θα πέσει στην δυτική Θεσσαλία.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της με αρκετά έντονη πυκνή μορφή σκόνης επάνω από την Ελλάδα, καλύπτοντας τις περισσότερες χερσαίες περιοχές, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή και σε υγρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία και η δυτική στερεά Ελλάδα.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 7   στο νότιο αιγαίο. 2 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   12C  έως 39C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΒΑ – Α - ΝΑ   θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  26C και υψηλή  39C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1007. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 28% έως και 47%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,9   / 13:30 9,8 / 16:00 6,4   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

SEXY ZOE BRITTON


Ελεύθερη πτώση από τη στρατόσφαιρα με ταχύτητα μετεωρίτη


Ρόσγουελ, Νιού Μέξικο
Στην τελευταία του πρόβα πριν από την ιστορική απόπειρα να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα του ήχου πέφτοντας σε ελεύθερη πτώση, ο περιπετειώδης Αυστριακός πιλότος Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ πήδηξε από ένα αερόστατο σε ύψος 29.455 μέτρων και έπεσε στην έρημο του Νιου Μέξικο αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι 862 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο «ατρόμητος Φέλιξ» συνεργάζεται με την εταιρεία Red Bull προκειμένου να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει από το 1960 o Αμερικανός πιλότος Τζο Κίτινγκερ, ο οποίος πραγματοποίησε άλμα από τα 31.330 μέτρα και ανέπτυξε ταχύτητα 988 χιλιομέτρων την ώρα, ή Μach 0,9.

Μετά την πρόβα τζενεράλε της Τετάρτης, ο Μπάουμγκαρτνερ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα άλμα από τα 38.100 μέτρα και να ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου πέφτοντας.

«Ήταν ανέκαθεν το όνειρό μου. Μόνο ένα βήμα έχει μείνει μέχρι τον τελικό μας στόχο» δήλωσε ο 43χρονος πιλότος και αλεξιπτωτιστής μετά την επιστροφή του στη Γη.

Ο Μπάουμγκαρτνερ απογειώθηκε από το Ρόζγουελ του Νιου Μέξικο με ένα αερόστατο ήλιου που ξεπέρασε σε όγκο τα 150.000 κυβικά μέτρα. Φορούσε στολή παρόμοια με αυτή των αστροναυτών, δεδομένου ότι στο ύψος όπου ανήλθε δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αέρας.
Έπειτα από μιάμιση ώρα αργής ανόδου, ο Μπάουμγκαρτνερ πήδηξε από την κωνική γόνδολα του αερόστατου και συνέχισε να πέφτει για 3 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα πριν τελικά ανοίξει το αλεξίπτωτό του.

Στο έδαφος τον περίμενε μεταξύ άλλων ο ρέκορντμαν Τζο Κίτινγκερ, ο οποίος βοήθησε στην προετοιμασία του Μπάουμγκαρτνερ με την πολύτιμη πείρα του.

H συνεργασία του Μπάουμγκαρτνερ με τη Redbull, ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Stratos (από το «στρατόσφαιρα»), έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον της NASA, η οποία συλλέγει δεδομένα για την ανάπτυξη συστημάτων εκτάκτου διαφυγής για αστροναύτες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

CHRISTINA KOLETSA feat T.N.S - GINAME / ΓΙΝΑΜΕ (OFFICIAL MUSIC VIDEO)


Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2012

Σάββατο - Κυριακή 28-29/7/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   28-29/7/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πλήρη ηλιοφάνεια θα έχει η Αττική, η Εύβοια και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια την Κυριακή με ελάχιστες εξαιρέσεις θα έχει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλία, η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία, η κεντρική στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελοπόννησο και το βορειοδυτικό αιγαίο.
Πιο ασθενή είναι και η Αφρικάνικη σκόνη που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.
Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας από την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 3 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   12C  έως 37/39C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια θα έχει την Κυριακή. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΒΔ – Β – ΒΑ – Α - ΝΑ   θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  26C και υψηλή  37C. Και στους 39C την Κυριακή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1006. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 29% έως και 76%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 6   / 13:30 10 / 16:00 6,6   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Στέλλα Δημητρίου


Σε πλήρη εξέλιξη το σημαντικότερο πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Γενεύη
To σημαντικότερο και ακριβότερο επιστημονικό πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Διάστημα, το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο ή AMS, έχει καταγράψει στον ένα χρόνο λειτουργίας του 18 δισεκατομμύρια προσκρούσεις κοσμικών ακτίνων, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοί του στο CERN. Εγκατεστημένο στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το γιγάντιο όργανο καταγράφει φαινόμενα υψηλότερης ενέργειας από ό,τι ο LHC σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει νέες, εξωτικές μορφές ύλης.

O AMS, παιδί» του νομπελίστα φυσικού Σάμιουελ Τινγκ, μεταφέρθηκε πέρυσι σε τροχιά στη διάρκεια της τελευταίας αποστολής διαστημικού λεωφορείου. Οι αστροναύτες της ιστορικής αποστολής βρέθηκαν την Τετάρτη στο CERN στη Γενεύη για να γιορτάσουν τους 14 μήνες λειτουργίας του. Ο ανιχνευτής «είναι το αποκορύφωμα των επιστημονικών ερευνών που πραγματοποιείται στον ISS» σχολίασε ο κυβερνήτης της αποστολής Μαρκ Κέλι.
Στην καρδιά του μηχανήματος των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένας μαγνήτης που διοχετεύει σε μια σειρά από ανιχνευτές σωματίδια που καταφθάνουν από το Διάστημα με ακραίες ταχύτητες. Δεδομένα για τα ηλεκτρικά φορτία, τα επίπεδα ενέργειας και άλλες παραμέτρους των εισερχόμενων σωματιδίων συλλέγονται 25.000 φορές το δευτερόλεπτο και μεταδίδονται στο Κέντρο Ελέγχου της NASA στο Χιούστον, από όπου διαβιβάζονται στο CERN για ανάλυση.

Τα εισερχόμενα σωματίδια έχουν ενέργεια έως και 9 TeV (τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ), πολύ υψηλότερη από την ενέργεια των πρωτονίων που συγκρούονται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.

Ο νομπελίστας Σάμιουελ Τινγκ, σήμερα καθηγητής στο ΜΙT, παραδέχτηκε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του πειράματος ήταν πιο δύσκολη από ό,τι είχε φανταστεί: «Δεδομένων των δυσκολιών που συνάντησα, έχω πει στους συνεργάτες μου ότι είναι απίθανο να βρεθούν άνθρωποι αρκετά ανόητοι ώστε να επαναλάβουν αυτό το πείραμα στα επόμενα 40 με 50 χρόνια» δήλωσε.

Ο AMS έχει αναλάβει να μελετήσει τρεις μυστηριώδεις μορφές ύλης που δεν απαντώνται στη Γη, την αντιύλη, τη σκοτεινή ύλη και τα «παραδοξόνια».

Αντιύλη


H θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης προβλέπει ότι, τη στιγμή της δημιουργίας του, το Σύμπαν περιείχε ύλη και αντιύλη σε ίσες ποσότητες. Περιέργως, όμως, ό,τι βλέπουμε στο Διάστημα αποτελείται αποκλειστικά από κανονική ύλη, και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγήσει ικανοποιητικά πού οφείλεται αυτή η «ασυμμετρία» ύλης αντιύλης.

Ο AMS επιχειρεί να ανιχνεύσει την αντιύλη καταγράφοντας τις ακτίνες υψηλής ενέργειας που θα παρήγαγαν σωματίδια αντιύλης που έρχονται σε επαφή με σωματίδια ύλης και αλληλοεξουδετερώνονται μέσα σε μια λάμψη ενέργειας.

«Η παρατήρηση έστω και ενός πυρήνα αντι-ήλιου θα παρείχε ενδείξεις για την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων αντιύλης κάπου στο Σύμπαν» αναφέρει το CERN σε ανακοίνωσή του.

Σκοτεινή ύλη

Ό,τι βλέπουμε στο διάστημα, από τους πλανήτες μέχρι τους γαλαξίες, δεν αντιστοιχεί παρά μόνο στο 16% της ύλης στο Σύμπαν. Το υπόλοιπο 86% αντιστοιχεί στη λεγόμενη σκοτεινή ύλη, της οποίας η ύπαρξη γίνεται αντιληπτή λόγω της βαρυτικής της επίδραση στους γαλαξίες. Είναι όμως εξ ορισμού αόρατη, αφού δεν εκπέμπει, δεν απορροφά και δεν διαθλά το φως.

Ένα από τα σωματίδια από τα οποία θα μπορούσε να αποτελείται η σκοτεινή ύλη είναι το ουδετερίνο (neutralino), του οποίου όμως η ύπαρξη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αν τα ουδετερίνα όντως υπάρχουν, οι φυσικοί προβλέπουν ότι οι μεταξύ τους συγκρούσεις παράγουν σωματίδια που θα μπορούσε να καταγράψει ο AMS.

Παραδοξόνια

Τον περασμένο αιώνα οι φυσικοί επιβεβαίωσαν την ύπαρξη έξι ειδών κουάρκ (up, down, strange, charm, bottom, top), θεμελιωδών σωματιδίων από τα οποία αποτελείται η ύλη. Το περίεργο είναι ότι όλη η ύλη που βλέπουμε στη Γη (τα πρωτόνια και τα νετρόνια στον πυρήνα των ατόμων) αποτελείται μόνο από δύο είδη κουάρκ, τα up και τα down.

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής είναι το εάν υπάρχει μια διαφορετική μορφή ύλης, σωματίδια που ονομάστηκαν παραδοξόνια (strangelets) και αποτελούνται από τρία κουάρκ -up, down και strange.

Τα σωματίδια αυτά, που θα είχαν εξαιρετικά μεγάλη μάζα αλλά μικρό φορτίο, θα μπορούσαν καταγραφούν από τον AMS και να αποκαλύψουν την ύπαρξη μιας εντελώς νέας μορφής ύλης.

Ο AMS προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε λειτουργία στον ISS για τουλάχιστον μια δεκαετία. Προκειμένου να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγει ο ανιχνευτής, οι ερευνητές εγκαινίασαν πρόσφατα ένα δεύτερο κέντρο ανάλυσης στην Ταϊπέι της Ταϊβάν.
Newsroom ΔΟΛ

Eleni Foureira Reggaeton


Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

Παρασκευή 27/7/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   27/7/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με συννεφιά σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχει η Αττική, η Εύβοια η Θράκη και ολόκληρο σχεδόν το αιγαίο πέλαγος.
Βροχές θα πέσουν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία την Ήπειρο και την δυτική στερεά Ελλάδα.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της επάνω από την Ελλάδα, καλύπτοντας τις περισσότερες χερσαίες περιοχές εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή μορφή, στην περιοχή της Θράκης, στην κεντρική και την νότια Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 5   στο νότιο αιγαίο. 2 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   12C  έως 39C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΒΑ – Α - ΝΑ   θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  26C και υψηλή  38C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1005. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 36% έως και 70%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 6   / 13:30 10 / 16:00 6,5   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Aden Bianco


Και μη χειροτέρα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το 2013 ξεκινά η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας


Άγκυρα
Το περυσινό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα και η παρουσία ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος στην περιοχή του Άκουγιου, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, δεν εμπόδισαν τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.

Οι τρισδιάστατες μακέτες της εγκατάστασης, της οποίας η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2013, παρουσιάστηκαν από τη ρωσική Rosatom που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή της.

Το εργοστάσιου του Άκουγιου, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, θα κατασκευαστεί πάνω σε μια τεχνητή λωρίδα ξηράς, σε έναν κόλπο της επαρχίας της Μερσίνα, και θα έχει έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι τέσσερις αντιδραστήρες του Άκουγιου θα προσφέρουν συνολική ισχύ 4.800 Megawatt, σχεδόν το ένα δέκατο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στην Τουρκία.

Οι αντιδραστήρες θα ψύχονται με νερό από τη Μεσόγειο που θα επιστρέφεται στη θάλασσα «χωρίς καμία επιμόλυνση», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του σχεδίου στη Rosatom, Αλεξάντερ Σουπέρφιν, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας έξω από την περίμετρο της εγκατάστασης και οι εργαζόμενοι «δεν θα φορούν ειδικό εξοπλισμό» πέρα από μια άσπρη ποδιά.

Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού του Άκουγιου συζητείται στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες και έχει συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις: Το 2011, ο Τόλγκα Γιορμάν, καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης, απέσυρε την υποστήριξή τουγια το σχέδιο, επισημαίνοντας ότι το Άκουγιου απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από ένα ενεργό ρήγμα, πάνω στη ζώνη όπου συναντώνται η Αφρικανική και η Ευρασιατική τεκτονική πλάκα.

Η Rosatom διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε σεισμούς έντασης 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως οι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση που θα χρησιμοποιεί το Άκουγιου, με την ονομασία VVER 1200, δεν έχουν κατασκευαστεί ποτέ στο παρελθόν και επομένως δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Προβλήματα θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν και από το σχεδιασμό του συστήματος ψύξης με θαλασσινό νερό, το οποίο δεν θα περνά από πύργους ψύξης. Η Rosatom διαβεβαίωσε ότι το νερό που εξέρχεται από το εργοστάσιο θα είναι μόνο μερικούς βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τη θάλασσα και θα απελευθερώνεται σε μεγάλο βάθος ώστε να μην επηρεάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη ευρω-αμερικανική μελέτη, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε στο μέλλον να επηρεάσει τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών που ψύχονται με νερό.

Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, ο πυρηνικός σταθμός του Μπράουνς Φέρι στην Αλαμπάμα χρειάστηκε να κλείσει πάνω από δύο φορές λόγω αυξημένης θερμοκρασίας στα νερά του ποταμού Τενεσί.

Η Rosatom και οι τουρκικές αρχές προφανώς εκτιμούν ότι τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν το Άκουγιου. Η Άγκυρα έχει εξάλλου σχέδια για την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εργοστασίων, και η ρωσική εταιρεία δηλώνει τώρα «περισσότερο από πρόθυμη» να τα αναλάβει.
Newsroom ΔΟΛ

Tus ft Ελεάννα Αζούκη - Χόρεψε μωρό μου (Official Video-Clip)


Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

Πέμπτη 26/7/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   26/7/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια  από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα. Λίγες αραιές νεφώσεις το πρωί θα έχουν τα βόρεια της Μακεδονίας και η δυτική στερεά Ελλάδα.
Από το μεσημέρι αραιή θα είναι η συννεφιά που θα καλύψει την Μακεδονία και την κεντρική Ελλάδα.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα που καλύψουν από το απόγευμα την δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο πέλαγος.
Λίγες βροχές από το απόγευμα θα πέσουν στα βόρεια της  κεντρικής και δυτικής  Μακεδονίας και στα βόρεια της κεντρικής Ελλάδας.
Μόνιμη φαίνεται να είναι η κατάσταση προς το παρόν με την Αφρικανική σκόνη επάνω από την Ελλάδα, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή μορφή κυρίως το μεσημέρι στην Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ανατολική στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Εύβοια.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία και οι νότιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 2 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   10C  έως 37C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με ηλιοφάνεια από το πρωί, λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΔΒΔ – Β – ΑΒΑ – Α - ΑΝΑ   θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  25C και υψηλή  37C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1004. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 36% έως και 63%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,8   / 13:30 9,6 / 16:00 6,3   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Super Sexy Ήρα Μελή


Ακόμα ένας κατασκοπευτικός ιός βρέθηκε να πλήττει τη Μέση Ανατολή


Μόσχα
Κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό, με την ονομασία «Μαχντί», υπέκλεπτε εδώ και μήνες ευαίσθητες πληροφορίες από το Ιράν, το Ισραήλ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσαν την Τρίτη εταιρείες ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων.

«Αρκετά Gigabyte» δεδομένων υπεκλάπησαν από τους συνολικά 800 στόχους που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής, αναφέρει η ρωσική Kaspersky Labs, η οποία συνεργάστηκε στη διερεύνηση της υπόθεσης με την ισραηλινή Seculert.

Aπό τους στόχους αυτούς, οι 387 βρίσκονται στο Ιράν, οι 54 στο Ισραήλ και οι υπόλοιποι σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Τα θύματα ήταν κυρίως επιχειρηματίες που εργάζονται σε κρίσιμες υποδομές του Ιράν και του Ισραήλ, ισραηλινά οικονομικά ιδρύματα, φοιτητές Μηχανικής στη Μέση Ανατολή και διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες» αναφέρει η Kaspersky Labs.

Ο ιός, ο οποίος παίρνει το όνομά του από τον μουσουλμάνο προφήτη που θα εμφανιστεί στη Γη πριν από την Ημέρα της Κρίσης, είναι σχεδιασμένος να υποκλέπτει έγγραφα από συστήματα Windows, να παρακολουθεί τις επικοινωνίες του χρήστη με email και instant messaging και να καταγράφει ήχο και εικόνα από την οθόνη.

Οι χάκερ που εξαπέλυσαν τον ιό χρησιμοποίησαν μεθόδους «κοινωνικής μηχανικής» -με άλλα λόγια, ξεγέλασαν τους χρήστες ώστε να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης. Τα θύματα, εξηγεί η Kaspersky, έλαβαν email με συνημμένα αρχεία Word και Powerpoint, τα οποία προέβαλλαν «γαλήνιες εικόνες θρησκευτικού περιεχομένου» (
όπως στην ένθετη αριστερά). Αν έκαναν το λάθος να κλικάρουν στο κουμπί που εμφανιζόταν στην οθόνη, ο ιός προσέβαλε αυτόματα τον υπολογιστή.

Ο εντοπισμός του Μεχντί, στου οποίου τον κώδικα βρέθηκε κείμενο στα περσικά, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Flame, μιας επιχείρησης κυβερνοκατασκοπίας στη Μέση Ανατολή που θεωρείται η σοβαρότερη μέχρι σήμερα.

Ο Flame, με τη σειρά του, εμφανίστηκε τρία χρόνια μετά το διαβόητο σκουλήκι Stuxnet, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να σαμποτάρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το Stuxnet πιστεύεται ότι προέκυψε από συνεργασία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Washington Post και τους New York Times, το ίδιο ισχύει και για το Flame.

Σύμφωνα πάντως με την Kaspersky, ο Μεχντί είχε στηθεί πολύ πιο πρόχειρα από ό,τι οι ιοί Stuxnet και Flame.
Newsroom ΔΟΛ

Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια - Γεράσιμος Ανδρεάτος


Τρίτη, Ιουλίου 24, 2012

Τετάρτη 25/7/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   25/7/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια  από το πρωί σε ολόκληρη σχεδόν την Χώρα.
Ωστόσο πυκνά θα είναι τα σύννεφα που θα καλύψουν όλη την δυτική Ελλάδα, και μέρος της δυτικής Θεσσαλίας.
Πιο αραιή θα είναι η συννεφιά στην κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία, την στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Λίγες βροχές στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στην δυτική, βορειοδυτική Μακεδονία.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της επάνω από την Ελλάδα, καλύπτοντας τις περισσότερες χερσαίες περιοχές εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία και οι νότιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 7   στο νότιο αιγαίο. 2 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   8C  έως 37C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας. Πλήρη ηλιοφάνεια θα έχει μετά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΑΒΑ - Α   θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  24C και υψηλή  37C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1008. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 41% έως και 77%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,8   / 13:30 9,6 / 16:00 6,3   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

TAYLOR SEINTURIER


Άγνωστο είδος χημικού δεσμού «υπάρχει μόνο σε νεκρά άστρα»


Ουάσινγκτον
Πέρα από τα δύο είδη χημικών δεσμών που γνωρίζουμε σήμερα, ένα εντελώς διαφορετικό είδος δεσμού πρέπει να υπάρχει στα άστρα νετρονίων και τους λευκούς νάνους, δείχνουν τα υπολογιστικά μοντέλα ερευνητών στη Νορβηγία. O λόγος για τον εξωτικό «κάθετο παραμαγνητικό δεσμό».

Οι χημικοί γνωρίζουν σήμερα δύο είδη δεσμών: τους ιοντικούς δεσμούς, στους οποίους ένα ηλεκτρόνιο μεταπηδά από ένα άτομο σε ένα άλλο, αναγκάζοντας τα άτομα να ενωθούν με ηλεκτροστατικές δυνάμεις· και τους ομοιοπολικούς δεσμούς, στους οποίους δύο ή περισσότερα άτομα μοιράζονται τα ίδια ηλεκτρόνια.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο δεσμός διαλύεται όταν η ενέργεια των ηλεκτρονίων ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο.

Αυτό όμως φαίνεται πως δεν ισχύει στον παράξενο υποθετικό δεσμό που περιγράφει τώρα ο Τρίβγκε Χελγκάκερ στο περιοδικό Science. H ομάδα του Χελγκάκερ στο Πανεπιστήμιο του Όσλο εξέτασε στον υπολογιστή τι συμβαίνει όταν άτομα υδρογόνου σχηματίζουν δεσμούς κάτω από την επίδραση ακραίων μαγνητικών πεδίων, της τάξης των 100.000 Tesla -δέκα δισεκατομμύρια φορές ισχυρότερα από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Τα μόρια υδρογόνου (H2) μπορούν να παρομοιαστούν με δύο σφαίρες που ενώνονται μέσω μιας ράβδου, σε ένα σχήμα που θυμίζει βαράκι γυμναστικής. Όταν εκτεθεί σε σχετικά ασθενή μαγνητικά πεδία, το «βαράκι» προσανατολίζεται έτσι ώστε να είναι παράλληλο με τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, σε αντίθεση με ό,τι θα φανταζόταν κανείς, το μόριο δεν διασπάται όταν η ενέργεια των ηλεκτρονίων του αυξηθεί από το μαγνητικό πεδίο πέρα από το θεωρητικό όριο. Αντίθετα, το μόριο περιστρέφεται έτσι ώστε ο άξονάς του να είναι κάθετος με τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, και ο δεσμός που περιέχει γίνεται ακόμα ισχυρότερος.

Αυτό φαινομενικά παραβιάζει τη λεγόμενη απαγορευτική αρχή του Πάουλι. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, τα ηλεκτρόνια ενός ατόμου ή μορίου δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια κβαντική κατάσταση, γι΄αυτό και τα ηλεκτρόνια ενός δεσμού αναγκαστικά σχηματίζουν ζεύγη με αντίθετες ιδιοστροφορμές (spin).

Όταν όμως ο δεσμός εκτεθεί σε ακραία μαγνητικά πεδία, οι ιδιοστροφορμές όλων των ηλεκτρονίων ευθυγραμμίζονται με τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, αναγκάζοντας το ένα από τα δύο ηλεκτρόνια του ζεύγους να μεταπηδήσει σε διαφορετική θέση, ή διαφορετικό τροχιακό, προκειμένου να μην παραβιαστεί η αρχή του Πάουλι.

Η μεταπήδηση αυτή προκαλεί κανονικά τη διάσπαση του δεσμού, εκτός εάν το μόριο εκτεθεί σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο, οπότε ευθυγραμμίζεται κάθετα στις γραμμές του πεδίου. «Η χημεία και η μοριακή φυσική αλλάζουν δραματικά παρουσία ενός ισχυρού μαγνητικού πεδίου» σχολιάζουν οι ερευνητές.

Τέτοιοι παραμαγνητικοί δεσμοί, εικάζουν οι ερευνητές, μπορεί να υπάρχουν στα άστρα νετρονίων και τους λευκούς νάνους, κατάλοιπα νεκρών άστρων που έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος τους και σχηματίζουν υπέρπυκνα σώματα με ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Στην πράξη, πάντως, η ύπαρξη αυτών των δεσμών θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιβεβαιωθεί πειραματικά: τα μαγνητικά πεδία που θα απαιτούνταν είναι 10.000 φορές ισχυρότερα από τα πεδία που μπορούμε σήμερα να δημιουργήσουμε στη Γη.

Η μόνη ελπίδα για την επιβεβαίωση των θεωρητικών υπολογισμών θα ήταν να επηρεάζουν οι δεσμοί την ακτινοβολία των άστρων νετρονίων και των λευκών νάνων, οπότε η ύπαρξή τους θα γινόταν αντιληπτή στη φασματική υπογραφή αυτών των σωμάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Αντώνης Ρεπάνης - Διπρόσωπη


Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2012

Τρίτη 24/7/2012


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   24/7/2012  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια  από το πρωί σε ολόκληρη την Χώρα. Λίγες αραιές νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας θα έχει η δυτική και η ανατολική Μακεδονία, η κεντρική Ελλάδα και η κεντρική στερεά Ελλάδα.
Πιθανή βροχή θα πέσει στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της σε πιο ήπια μορφή επάνω από την Ελλάδα, καλύπτοντας τις περισσότερες χερσαίες περιοχές και το Ιόνιο πέλαγος εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή μορφή, στην δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα βόρεια ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι νότιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου   αιγαίου.
2 – 6   στο νότιο αιγαίο. 2 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του Ιονίου   πελάγους.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από   10C  έως 37C.
Ο καιρός στην Λάρισα  Με πλήρη ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας, λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΑΒΑ - Α   θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  24C και υψηλή  34C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 37% έως και 66%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,8   / 13:30 9,6 / 16:00 6,3   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Rosie-jones


Το ελαφρύτερο υλικό του κόσμου είναι ελαφρύτερο από τον αέρα


Αμβούργο
Είναι 5.000 φορές πιο ελαφρύ από το νερό και 6 φορές ελαφρύτερο από τον αέρα. Είναι επίσης κατάμαυρο, καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και μπορεί να συμπιέζεται και να τεντώνεται χωρίς να χάνει το σχήμα του. Ποιο υλικό είναι; Δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο εκτός από «αερογραφίτης», το ελαφρύτερο υλικό του κόσμου σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

Το παράξενο νέο υλικό αποτελείται από μικροσκοπικούς σωλήνες άνθρακα με πορώδη τοιχώματα, οι οποίοι σχηματίζουν ένα τρισδιάστατο πλέγμα στο επίπεδο των μικρομέτρων και των νανομέτρων.

Όπως αναφέρουν οι Γερμανοί δημιουργοί του στην επιθεώρηση Advanced Materials, o αερογραφίτης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρόδια προκειμένου να μειωθεί το βάρος των μπαταριών ιόντων λιθίου. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε αντικραδασμικά ηλεκτρονικά κυκλώματα για αεροπλάνα και δορυφόρους, ή ακόμα και για το φιλτράρισμα του πόσιμου νερού.
Ο αερογραφίτης, υπερηφανεύονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιέλου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αμβούργου, εκθρονίζει ένα υλικό από μικροσωλήνες νικέλιου που είχε παρουσιαστεί ως το ελαφρύτερο υλικό του κόσμου πριν από μερικούς μήνες. Ο αερογραφίτης είναι ελαφρύτερος αφενός επειδή ο άνθρακας έχει μικρότερη ατομική μάζα, αφετέρου επειδή αποτελείται από σωλήνες με πορώδη τοιχώματα.

Το νέο υλικό έχει πυκνότητα 0,2 milligram ανά κυβικό εκατοστό, συγκριτικά με 1.000 milligram ανά κυβικό εκατοστό για το νερό στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Είναι ελαφρύτερο ακόμα και από τον αέρα, ο οποίος έχει πυκνότητα 1,2 milligram ανά κυβικό εκατοστό στο επίπεδο της θάλασσας και στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο αερογραφίτης πετάει όπως ένα μπαλόνι γεμάτο από αέριο ήλιο -στον υπολογισμό της πυκνότητάς του δεν λαμβάνεται υπόψη ο κενός χώρος ανάμεσα στα σωληνάρια άνθρακα, ο οποίος γεμίζει με αέρα και αυξάνει έτσι το βάρος του υλικού.

«Μπορεί κανείς να φανταστεί τον αερογραφίτη σαν αναρριχητικό κισσό που έχει τυλίξει ένα δέντρο. Αν απομακρύνετε το δέντρο, αυτό που μένει είναι ο αερογραφίτης» εξηγεί ο Ράινερ Άντελουνγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Κίελο.

Για να δημιουργήσουν τον αερογραφίτη, οι ερευνητές δημιούργησαν αρχικά μια «σκαλωσιά» πάνω στην οποία τυλίχτηκαν οι σωλήνες άνθρακα, όπως ο κισσός τυλίγει το δέντρο. Η σκαλωσιά δημιουργήθηκε με θέρμανση μιας σκόνης οξειδίου του ψευδαργύρου, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα κρυσταλλικό υλικό.

Η σκαλωσιά αυτή τοποθετήθηκε στη συνέχεια μέσα σε έναν κλίβανο στους 760 βαθμούς Κελσίου και εκτέθηκε σε ένα ρεύμα χημικού ατμού άνθρακα και υδρογόνου. Ο άνθρακας επικάθισε πάνω στη σκαλωσιά και σχημάτισε ένα στρώμα από πορώδεις σωλήνες, ενώ το υδρογόνο αντέδρασε με το οξυγόνο του οξειδίου του ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο ψευδάργυρος υπό τη μορφή ατμού.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διαδικασία μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να δημιουργηθούν νέες μορφές αερογραφίτη με χαρακτηριστικά κατάλληλα για εξειδικευμένες εφαρμογές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά την αβάσταχτη ελαφρότητά του, ο αερογραφίτης ανακτά το σχήμα του ακόμα και αν τεντωθεί ή συμπιεστεί στο 25% του αρχικού του όγκου.

Αν κανείς λάβει υπόψη και την άριστη ηλεκτρική αγωγιμότητα και το παράξενο, κατάμαυρο χρώμα, ο αερογραφίτης δεν μοιάζει με κανένα υλικό που γνωρίζουμε από τη φύση.
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets