Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2014

Τρίτη 1/4/2014

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/4/2014  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Αραιή συννεφιά το πρωί θα έχει η κεντρική Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Πελοπόννησο και το νότιο αιγαίο πέλαγος.
Από το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν στην δυτική και στην ανατολική Μακεδονία, στην κεντρική Ελλάδα και στην κεντρική στερεά Ελλάδα.
Πιθανή ασθενή βροχή το απόγευμα θα πέσει στην περιοχή της Θράκης.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας.         
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία.
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 5 στο νότιο αιγαίο. 3 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -4C  έως 26C.     
Ο καιρός στην Λάρισα  Με ηλιοφάνεια καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας, λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι   Δ – ΝΑ – ΝΔ   θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  7C και υψηλή  24C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 32% έως και 83%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που  μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην Λάρισα.

Κατασκοπευτικό drone «υποκλέπτει δεδομένα από κινητά»

Σιγκαπούρη
Μηχανές στον ουρανό θα μπορούσαν να διαβάζουν δεδομένα από τα κινητά ανυποψίαστων χρηστών, υποστηρίζει εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών. Για του λόγου το αληθές παρουσίασε το Snoopy, λογισμικό για μικρά drone το οποίο ξεγελά τα smartphone παριστάνοντας φιλικά ασύρματα δίκτυα.

Το Snoopy της εταιρείας εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα κινητά με λειτουργία Wi-Fi διαρκώς αναζητούν γνώριμα ασύρματα δίκτυα -όπως το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι ή τη δουλειά του χρήστη- για να συνδεθούν στα δίκτυα αυτά αυτόματα.

Τα σήματα που εκπέμπει το κινητό στη διάρκεια της αναζήτησης αποκαλύπτουν σε πρώτη φάση τη μοναδική ταυτότητα MAC του κινητού, εξηγεί ο Γκλεν Ουίκινσον, ο ερευνητής της SensePost που ανέπτυξε το Snoopy

«Όταν το smartphone αναζητά τα σημεία πρόσβασης στα οποία είχε συνδεθεί νωρίτερα, αποκαλύπτει την διεύθυνση MAC. Αυτό είναι ο μοναδικός αριθμός της συσκευής, μέσω της οποίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι μια συσκευή βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο και σε συγκεκριμένη ώρα» λέει ο Ουίκινσον.

Με άλλα λόγια, ένα μικρό drone στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένας μικρός υπολογιστής με το Snoopy μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις ενός συγκεκριμένου χρήστη. Αυτό μάλιστα μπορεί να γίνει όταν το drone βρίσκεται σε σχετικά μεγάλη απόσταση και ο χρήστης δεν μπορεί να το δει ή να το ακούσει.

Το Snoopy όμως δεν σταματά εδώ. Αφού αναγνωρίσει τη συσκευή ενός συγκεκριμένου χρήστη, το λογισμικό εξαπολύει μια «επίθεση κάρμα», στην οποία παριστάνει ένα από τα οικεία ασύρματα δίκτυα του χρήστη και προσκαλεί το κινητό να συνδεθεί μαζί του.

Αυτό επιτρέπει την υποκλοπή των δεδομένων που εισάγει ο χρήστης όσο βρίσκεται συνδεδεμένος με το ύπουλο δίκτυο -από κωδικούς πρόσβασης μέχρι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τραπεζικά δεδομένα.

Στο συνέδριο χάκινγκ Black Hat που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη, ο Ουίκινσον επέδειξε το σύστημα στον ανταποκριτή του BBC. Το λογισμικό, που έτρεχε σε έναν φορητό υπολογιστή αντί σε drone, μπόρεσε να προσδιορίσει τη διεύθυνση κατοικίας ενός χρήστη που βρισκόταν στην αίθουσα και να προβάλλει μια φωτογραφία από το δρόμο αυτής της διεύθυνσης.

Ο Ουίκινσον παραδέχεται μάλιστα ότι εδώ και ενάμισι χρόνο συλλέγει δεδομένα από τα κινητά ερευνητών που συμμετέχουν σε συνέδρια ώστε να παρακολουθεί ποιος πήγε σε ποια εκδήλωση.

Η συμβουλή του προς τους χρήστες είναι να απενεργοποιούν τη λειτουργία Wi-Fi στο κινητό όταν δεν τη χρειάζονται.
Newsroom ΔΟΛ


ΤΑΛΙΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Η ΤΑΒΕΡΝΑ.wmv

Κυριακή, Μαρτίου 30, 2014

Δευτέρα 31/3/2014



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/3/2014  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με ηλιοφάνεια από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Συννεφιά το πρωί θα έχει η κεντρική Μακεδονία, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα που θα καλύψουν τις Κυκλάδες και την περιοχή της Κρήτης.
Από το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν στο νότιο αιγαίο πέλαγος, ενώ παράλληλα αραιή θα είναι η συννεφιά στην ανατολική Θεσσαλία, στην κεντρική και στην δυτική Μακεδονία.
Πιθανή ασθενή βροχή θα πέσει κυρίως το πρωί στις βόρειες περιοχές της Κρήτης.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας.         
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6 στο νότιο αιγαίο. 2 4  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -5C  έως 20C.     
Ο καιρός στην Λάρισα  Με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι   Δ – ΒΑ – Α – ΝΑ  θα κυμανθούν από 3 έως 16 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  7C και υψηλή  20C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1013. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 38% έως και 86%.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που  μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Επιτυχία με την πρώτη για ρομποτικό κυνηγό πλανητών

Σάντα Κρουζ, Καλιφόρνια
Ο πρώτος ρομποτικός κυνηγός πλανητών, το επίγειο τηλεσκόπιο APF (Automated Planet Finder), ξεκίνησε τη λειτουργία του με εντυπωσιακά ομολογουμένως αποτελέσματα.  Το τηλεσκόπιο, μήκους 2,4 μέτρων, βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Lick στο όρος Χάμιλτον στην Καλιφόρνια. Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και δοκιμαστικής λειτουργίας το APF τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2014. Εστρεψε το βλέμμα του σε δύο άστρα το HD 141399 που βρίσκεται σε απόσταση 118 ετών φωτός από εμάς και τον κοντινό κόκκινο νάνο GJ 687 που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 ετών φωτός από εμάς. Το τηλεσκόπιο εντόπισε την παρουσία τεσσάρων πλανητών, όλοι γίγαντες αερίου, στο πρώτο άστρο και έναν πλανήτη στο μέγεθος του Ποσειδώνα στο δεύτερο. «Πρόκειται για μια απόδειξη ότι το τηλεσκόπιο λειτουργεί. Οι πλανήτες αρχίζουν να αποκαλύπτονται »αναφέρει ο Στιβ Βογκτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που σχεδίασε ένα από τα όργανα του APF. Βήμα Science





Newsroom ΔΟΛ


Dimitris Mitropanos - Dose mou fotia

Σάββατο, Μαρτίου 29, 2014

Κυριακή 30/3/2014

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/3/2014  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια το πρωί στην δυτική Μακεδονία, στο Ιόνιο πέλαγος, στην Πελοπόννησο, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Θράκη και στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Από το μεσημέρι τα σύννεφα θα υποχωρήσουν σταδιακά έως τις βραδινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στην Κρήτη.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, στον Όλυμπο, στην κεντρική στερεά Ελλάδα, στην ανατολική και στην νότια Μαγνησία.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.         
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική Πελοπόννησο.
2 – 8  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
3 – 8 στο νότιο αιγαίο. 2 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -5C  έως 20C.     
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι. Πιθανή σποραδική ασθενή βροχή θα πέσει κυρίως έως το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι   Α – ΑΝΑ     θα κυμανθούν από 9 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  9C και υψηλή  16C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1021. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 43% έως και 79%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που  μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην Λάρισα.

Μαύρες τρύπες ύποπτες για γαλαξιακό τραμπουκισμό

Ουάσινγκτον
Οι γιγάντιοι ελλειπτικοί γαλαξίες είναι η πιο μυστηριώδης κατηγορία γαλαξιών, καθώς περιέχουν μεν αρκετό αέριο, το οποίο όμως δεν συμπυκνώνεται για να σχηματίσει άστρα. Αιτία δεν αποκλείεται να είναι μαύρες τρύπες που διαταράσσουν και θερμαίνουν το αέριο και καταδικάζουν έτσι τους γαλαξίες τους στο σκοτάδι.

Οι γιγάντιοι ελλειπτικοί γαλαξίες περιέχουν ελάχιστα, μακρόβια ερυθρά άστρα, κατά τα άλλα όμως είναι απέραντες έρημοι από αέριο -οι αστρονόμοι συχνά τους αποκαλούν «κόκκινους και νεκρούς», όνομα εμπνευσμένο από την αντικομουνιστική φράση του ψυχρού πολέμου «καλύτερα νεκρός παρά κόκκινος».

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι γιγάντιοι ελλειπτικοί γαλαξίες δεν παράγουν νέα άστρα επειδή το αέριο που περιέχουν είναι υπερβολικά θερμό για να συμπυκνωθεί.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ανατρέπει αυτή την εξήγηση για την απουσία αστρογένεσης, καθώς δείχνει ότι ορισμένοι τουλάχιστον κόκκινοι και νεκροί γίγαντες περιέχουν στην πραγματικότητα ψυχρό αέριο.

Συγκεκριμένα, ψυχρό αέριο ανιχνεύθηκε σε τέσσερις από του έξι γιγάντιους ελλειπτικούς γαλαξίες που εξετάστηκαν με το (παροπλισμένο πλέον) διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel, το οποίο μπόρεσε να διακρίνει την αμυδρή υπέρυθρη ακτινοβολία των παγωμένων σύννεφων.

Η νέα εξήγηση που προτείνουν οι ερευνητές είναι ότι η απουσία αστρογένεσης οφείλεται σε μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών, οι οποίες διαταράσσουν και αναθερμαίνουν το διαθέσιμο αέριο.

Σε δύο από τους γαλαξίες που εξετάστηκαν, αυτούς στους οποίους δεν βρέθηκε ψυχρό αέριο, οι ερευνητές ανίχνευσαν έμμεσα κεντρικές μαύρες τρύπες που καταπίνουν μεγάλες ποσότητες υλικού.

Πριν χαθεί για πάντα μέσα στη μαύρη τρύπα, το υλικό αυτό περιδινείται βίαια γύρω της, οπότε θερμαίνεται σε ακραίες θερμοκρασίες και εκπέμπει ισχυρή ακτινοβολία. Οι ακτινοβολία αυτή έχει τη μορφή δύο πιδάκων που πηγάζουν από τους πόλους της μαύρης τρύπας, και μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε να επισκιάζει ολόκληρους γαλαξίες.

Πράγματι, σε ορισμένα θεωρητικά μοντέλα το επίπεδο δραστηριότητας της κεντρικής μαύρης τρύπας μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό αστρογένεσης του γαλαξία: οι πίδακες ακτινοβολίας είτε θερμαίνουν το αέριο σε απαγορευτικά για την αστρογένεση επίπεδα, είτε το εκτοξεύουν πέρα από τη σφαίρα επιρροής του γαλαξία.

«Το τηλεσκόπιο Herschel ανίχνευσε κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν» σχολίασε ο Γκόραν Πίλμπρατ της αποστολής Herschel στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA. «Το Herschel ανακάλυψε σημαντικές ποσότητες ψυχρού αερίου σε κοντινούς κόκκινους και νεκρούς γαλαξίες».

«Παρά την ύπαρξη ψυχρού αερίου, οι γαλαξίες αυτοί δεν σχηματίζουν άστρα, και ο ένοχος φαίνεται πως είναι η κεντρική μαύρη τρύπα».
Newsroom ΔΟΛ


Se mia stiva kalamies

Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2014

Σάββατο 29/3/2014

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   29/3/2014  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια το πρωί στην δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο πέλαγος, στην νότια Πελοπόννησο και στο νότιο αιγαίο πέλαγος.
Από το μεσημέρι περισσότερη ηλιοφάνεια θα έχει η Θεσσαλία, αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Σποραδικές βροχές θα πέσουν σε αρκετές περιοχές της Χώρας, πιο έντονη θα είναι η βροχή που θα πέσει το πρωί στην Θράκη, στην κεντρική και στην νότια Εύβοια και στο κεντρικό αιγαίο πέλαγος.
Πριν από το μεσημέρι και στην διάρκεια της ημέρας ασθενή βροχή θα πέσει στην Θεσσαλία, στην κεντρική και στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην Αττική, στις Κυκλάδες και στην κεντρική Μακεδονία.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας, στην Ήπειρο, στην κεντρική στερεά Ελλάδα και στον Όλυμπο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.         
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία.
2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 7 στο νότιο αιγαίο. 3 6  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -3C  έως 21C.     
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και διαστήματα ηλιοφάνειας καθ’ όλη την διάρκεια σχεδόν της ημέρας. Σποραδική ασθενή βροχή θα πέσει κατά διαστήματα στην διάρκεια  ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι 

ΒΔ  –  Β  – ΒΑ – ΝΑ – ΝΔ     θα κυμανθούν από 9 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  9C και υψηλή  19C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1020. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 50% έως και 87%. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που  μπορείτε να τα επισκεφτείτε.   ON LINE ο καιρός στην Λάρισα.

Δωρεάν WiFi σε 4.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα από τον Νοέμβριο

Αθήνα
Δωρεάν πρόσβαση στο Internet από δημόσια σημεία θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από τον Νοέμβριο του 2014, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (Νοέμβριος 2013) για ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Μενέλαου Δασκαλάκη, η πρώτη φάση του έργου, το οποίο τίθεται από αύριο σε διαβούλευση, αφορά δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Η δεύτερη θα επεκταθεί σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού και η τρίτη φάση αφορά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πλήρης λειτουργία του δικτύου αναμένεται τέλος του 2014.

Για την πρώτη φάση του έργου, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Εκτός ο Δήμος Αθηναίων

Στους δήμους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων, καθώς και άλλοι μεγάλοι δήμοι όπως Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κορωπί, Κερατσίνι- Δραπετσώνα και Πολυγύρος.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του υπουργείου, καθώς μπορεί οι ίδιοι να έχουν φροντίσει για την ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων μέσων άλλων προγραμμάτων.

«Το ότι δεν δήλωσαν, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, εξ όσων γνωρίζει, αυτός υλοποιεί δικό του πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Για τα μέσα μεταφοράς, όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης, πριν το τέλος του εξαμήνου του 2014 θα γίνει εγκατάσταση και σε 1.200 εως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ, μέσα δε στο επόμενο τετράμηνο, πρόσβαση στο wi-fi θα υπάρχει και στο σύνολο των σταθμών του μετρό.

Οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης, θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:


·         Να έχουν απλή πρόσβαση στο Internet, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.
·         Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
·         Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός θα ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015.

Το έργο θα ανατεθεί σε αναδόχους, μέσω ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού, μετά δε την ολοκλήρωσή του, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αναλαμβάνεται από το Δημόσιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ.Π-ΤΑ ΜΑΛΙΑ ΤΑ ΓΚΡΙΖΑ

Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2014

Παρασκευή 28/3/2014

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   28/3/2014  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει η Αττική, η Εύβοια, η νότια Πελοπόννησο και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Βροχές θα πέσουν από το πρωί στην δυτική Ελλάδα, στην κεντρική και στην δυτική Πελοπόννησο.
Πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην βόρεια Ελλάδα και στην ανατολική Θεσσαλία.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας, στην Ήπειρο, στην κεντρική στερεά Ελλάδα και στον Όλυμπο.
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή αλλά κυρίως σε υγρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.         
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι νότιες περιοχές της  Κρήτης.
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
3 – 6 στο νότιο αιγαίο. 2 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -4C  έως 23C.     
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και διαστήματα ηλιοφάνειας καθ’ όλη την διάρκεια σχεδόν της ημέρας, τα σύννεφα θα αραιώσουν μετά από τις απογευματινές ώρες.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΔΝΔ  –  ΝΔ  – Δ    θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  7C και υψηλή  19C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 42% έως και 98%.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που  μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Το χασμουρητό είναι πιο μεταδοτικό ανάμεσα στους νέους ανθρώπους

Νέα Υόρκη
Το χασμουρητό είναι περισσότερο «μεταδοτικό» μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων, όπως δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Αν και η έρευνα είναι από τις εκτενέστερες που έχει γίνει επί του θέματος, δυστυχώς αποτυγχάνει να λύσει το «μυστήριο» του μηχανισμού που κρύβεται πίσω από την μεταδοτικότητά του.

Επίσης, δεν επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες που είχαν αποδώσει την ανεξήγητη τάση του ανθρώπου να χασμουριέται όταν βλέπει κάποιον άλλον να το κάνει, στην ενσυναίσθηση (δηλαδή την αναγνώριση και κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων), την σωματική κόπωσης ή τη νύστα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Σιρούλι, εξηγούν ότι η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας που εμπλέκεται στο μεταδοτικό χασμουρητό, μπορεί τελικά να ρίξει περισσότερο φως σε νευροψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός. Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις, που τείνουν σε συναισθηματική αποστασιοποίηση και κοινωνική απομόνωση, ενώ χασμουριούνται συχνά αυθόρμητα, εκδηλώνουν πολύ λιγότερο «κολλητικό» χασμουρητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ διάφορα είδη ζώων χασμουριούνται όταν είναι κουρασμένα ή βαριούνται (κάτι που ισχύει και για τους ανθρώπους), αλλά το μεταδοτικό χασμουρητό είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί μόνο στα πιο εξελιγμένα είδη, στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να δει κανείς κάποιον άλλον να χασμουριέται, αφού αρκεί να τον ακούσει να χασμουριέται ή απλώς να σκεφτεί (ή να διαβάσει) ότι ο άλλος χασμουριέται.

Ενώ το αυθόρμητο χασμουρητό συμβαίνει ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία, το μεταδοτικό χασμουρητό αρχίζει να εμφανίζεται στην αρχή της παιδικής ηλικίας. Άγνωστο παραμένει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο σε σχέση με άλλους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο «κολλητικό χασμουρητό» και στην ενσυναίσθηση. Άλλες πάλι είχαν διαπιστώσει ότι το μεταδοτικό χασμουρητό ποικίλει ανάλογα με την ώρα στη διάρκεια της ημέρας ή με το επίπεδο της νοημοσύνης του ατόμου.
Η νέα έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 328 υγιών εθελοντών, που υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά και νοητικά τεστ, ενώ παρακολούθησαν και βίντεο με άλλους ανθρώπους να χασμουριούνται. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις αντιδράσεις των εθελοντών και βρήκαν ότι όντως μερικοί άνθρωποι είναι αισθητά λιγότερο επιρρεπείς στο «κολλητικό» χασμουρητό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ενδεικτικά, κατά την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο με άλλους να χασμουριούνται, κάποιος μπορούσε να χασμουρηθεί από καμία έως 15 φορές.

Όμως, αυτή τη φορά οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια ορατή σχέση ανάμεσα στο «κολλητικό» χασμουρητό και στην ικανότητα ενσυναίσθησης, στο επίπεδο νοημοσύνης ή στην ώρα της ημέρας. Ο μόνος παράγοντας που συστηματικά φαίνεται να επηρεάζει το φαινόμενο, είναι η ηλικία: όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τόσο πιο αραιό γίνεται το «κολλητικό» χασμουρητό.

Συγκεκριμένα, από τους 328, οι 222, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο (68%), «κόλλησαν» χασμουρητό τουλάχιστον μία φορά. Από αυτούς, το φαινόμενο εκδηλώθηκε στο 82% των ατόμων κάτω των 25 ετών, στο 60% των ατόμων 25 έως 49 ετών και μόνο στο 41% όσων ήταν άνω των 50 ετών.

Παρόλα αυτά, η ηλικία δεν μπορεί να εξηγήσει παρά σε πολύ μικρό βαθμό (μόλις 8%) το μυστήριο της συγκεκριμένης ψυχοβιολογικής αντίδρασης. Έτσι, πλέον οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στο πιθανό γενετικό υπόβαθρο του «κολλητικού» χασμουρητού και κατά πόσο αυτή η τάση κληρονομείται.

Σύμφωνα με την Δρ Σιρούλι, «είναι πιθανό ότι αν βρούμε ένα γενετικό παράγοντα που κάνει τους ανθρώπους να ‘κολλάνε’ λιγότερο το χασμουρητό, πιθανώς αυτό το γονίδιο να σχετίζεται επίσης με τη σχιζοφρένεια ή τον αυτισμό».

Τέλος, η νέα μελέτη ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον μεταδοτικό χαρακτήρα του γέλιου και του βήχα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή 
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Π.ΓΑΒΑΛΑΣ - ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΑΓΑΠΗ.wmv

Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2014

Πέμπτη 27/3/2014

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   27/3/2014  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στην βόρεια Ελλάδα.
Πυκνά επίσης θα είναι τα σύννεφα από το μεσημέρι στην κεντρική και στην νότια Ελλάδα.
Ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχει η Αττική, η Εύβοια, η ανατολική στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελοπόννησο και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Βροχές το πρωί θα πέσουν στην δυτική Μακεδονία και στο Ιόνιο πέλαγος.
Έως το μεσημέρι οι βροχές θα κινηθούν ανατολικά καλύπτοντας την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα.
Από το μεσημέρι βροχές θα πέσουν στην Θεσσαλία, στην κεντρική και στην δυτική στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και από το απόγευμα στην περιοχή της Θράκης.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας, στην Ήπειρο και στον Όλυμπο.
Η Αφρικάνικη σκόνη θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή αλλά κυρίως σε υγρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας.         
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι βόρειες περιοχές της  Κρήτης.
2 – 7  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 7 στο νότιο αιγαίο. 3 7  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -5C  έως 23C.     
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και πιθανή ηλιοφάνεια το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα πριν από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Βροχές θα πέσουν από το μεσημέρι με διάρκεια έως το απόγευμα. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΒΔ  –  Α  – ΝΑ – ΒΔ    θα κυμανθούν από 6 έως 35 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  8C και υψηλή  19C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1009. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 44% έως και 78%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που  μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός  στην Λάρισα.

Την αναβάθμιση iOS7.1 για κινητές συσκευές ανακοίνωσε η Apple

Σαν Φρανσίσκο
Η Apple διέθεσε τη Δευτέρα μια αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές, iOS7, το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση προσφέρει στους χρήστες περισσότερη σταθερότητα, καλύτερη σχεδίαση και βελτίωση στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, Touch ID.

Η αναβάθμιση iOS7.1 περιλαμβάνει βελτιώσεις στο Siri, το ημερολόγιο, ένα καθαρότερο interface καθώς και βελτιωμένη απόκριση και επιδόσεις.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του λογισμικού είναι επίσης συμβατή με το CarPlay, που ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά του iPhone απευθείας σε αυτοκίνητα.

Η Apple ανακοίνωσε το CarPlay την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναμένεται να γίνει διαθέσιμο προς τα τέλη του έτους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Σε γυρεύω _ Γιάννης Πάριος

Τρίτη, Μαρτίου 25, 2014

Τετάρτη 26/3/2014

ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   26/3/2014  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με πυκνή συννεφιά σε αρκετές περιοχές της χώρας, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα αρχικά το πρωί στην κεντρική Μακεδονία και στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Από το απόγευμα αραιά επίσης θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια στην Θράκη και στην Πελοπόννησο.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν το πρωί στην δυτική Ελλάδα, στην βόρεια και δυτική Πελοπόννησο, πιο ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στα βόρεια της κεντρικής Μακεδονίας.
Ασθενή βροχή από το μεσημέρι θα πέσει στην κεντρική Ελλάδα και στην Μακεδονία.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας, στην Ήπειρο, στον Όλυμπο, στην κεντρική στερεά Ελλάδα και στην βόρεια Πελοπόννησο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας.         
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχουν οι νότιες περιοχές της κεντρικής Κρήτης.
2 – 6  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6 στο νότιο αιγαίο. 3 6  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -5C  έως 20C.     
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και πιθανά διαστήματα ηλιοφάνειας στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, πιθανή ασθενή βροχή θα πέσει κυρίως έως το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Δ  –  ΝΑ  – ΔΝΔ   θα κυμανθούν από 6 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  8C και υψηλή  18C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1008. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 40% έως και 64%.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα LINKS που  μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην  Λάρισα.

Επτά κόκκοι πολύτιμης διαστρικής σκόνης

Γούντλαντς, Τέξας
Είναι το υλικό από οποίο πλάστηκε το Ηλιακό Σύστημα, η Γη, οι άνθρωποι, τα δέντρα και τα πάντα: Τα δείγματα που έφερε στη Γη η αποστολή Stardust περιέχουν επτά πολύτιμους κόκκους διαστρικής σκόνης, ανακοίνωσαν πανηγυρικά ερευνητές της NASA. Τα μοναδικά δείγματα, τα οποία ζυγίζουν μόλις μερικά τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου, είναι πιθανότατα το πιο αρχαίο υλικό που θα μπορέσουμε ποτέ να μελετήσουμε.

Το κάνιστρο που μετέφερε τα δείγματα του Stardust έφτασε στη Γη το 2006, δεν ήταν όμως εύκολο να εντοπιστούν με το μάτι αυτοί οι μικροσκοπικοί κόκκοι, ενσωματωμένοι μέσα σε ένα υλικό σαν τζελ.

Η αναζήτηση ήταν απελπιστικά δύσκολη και οι υπεύθυνοι της αποστολής αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του κοινού: πάνω από 30.000 εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Stardust@home κλήθηκαν να κοιτάξουν χιλιάδες φωτογραφίες μικροσκοπίου και να εντοπίσουν τυχόν κόκκους σκόνης.

Χρόνια αργότερα, τα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Συνέδριο Πλανητικής και Σεληνιακής Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, αυτό που εκκρεμεί τώρα είναι η επιβεβαίωση ότι πρόκειται όντως για υλικό που προέρχεται από το διαστρικό διάστημα, κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί από τις ισοτοπικές αναλύσεις.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο συλλέχθηκαν τα δείγματα, το πιθανότερο είναι ότι οι ερευνητές έχουν αυτό που θέλουν.

Το 2000 και το 2000, το Stardust άφησε εκτεθειμένο στο Διάστημα ένα όργανο σαν ρακέτα, καλυμμένο με ένα εξαιρετικά ελαφρύ υλικό που ονομάζεται αεροτζέλ. Η μία επιφάνεια της ρακέτας συνέλεξε τα πρώτα δείγματα από την ουρά ενός κομήτη, όταν το σκάφος πέταξε δίπλα στον κομήτη Wild-2.


Η άλλη επιφάνεια της ρακέτας χρησιμοποιήθηκε για μια ακόμα πρωτιά: άνοιξε στο βαθύ Διάστημα και επιχείρησε να συλλάβει  λίγο από το διαστρικό υλικό που εισβάλλει διαρκώς στο Ηλιακό Σύστημα.

Ο χώρος ανάμεσα στα άστρα είναι γεμάτος σκόνη που περιέχει τα περισσότερα, αν όχι όλα, χημικά στοιχεία. Είναι υλικό που εκτινάχθηκε από την επιθανάτια έκρηξη γερασμένων άστρων, τα οποία μετέτρεψαν μέσω πυρηνικών αντιδράσεων το υδρογόνο σε άλλα βαρύτερα στοιχεία.

Σύννεφα από αυτά τα απομεινάρια των άστρων μπορεί αργότερα να συμπυκνωθούν και να σχηματίσουν νέα πλανητικά συστήματα -έτσι πιστεύεται ότι σχηματίστηκε και ο Ήλιος με τους πλανήτες του.

Χρειάστηκε να ελεγχθούν 100 εκατομμύρια φωτογραφίες του «αεροτζέλ» μέχρι να βρεθούν επτά κόκκοι αυτού του υλικού -κόκκοι χίλιοι φορές μικρότεροι από ό,τι τα σωματίδια από την ουρά του κομήτη.

Λόγω της αστρονομικής ταχύτητας με την οποία έπεσε η σκόνη στον συλλέκτη του Stardust -πάνω από 15.000 χιλιόμετρα την ώρα- ένας από τους κόκκους διαπέρασε τελείως το συλλέκτη χωρίς να αφήσει χημικό ίχνος, και τέσσερις κόκκοι κατέληξαν σε ένα φύλλο αλουμινίου που περιέβαλλε το αεροτζέλ. Βρέθηκαν όμως και δύο κόκκοι παγιδευμένοι μέσα στο αεροτζέλ και έτοιμοι για αναλύσεις.

Οι κόκκοι όμως είναι τόσο μικροί ώστε οι επιστήμονες θα πρέπει να αναπτύξουν νέες τεχνικές για να το μελετήσουν. Όπως σχολιάζει ο Άντριου Ουέστπαλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «θα ήταν πολύ εύκολο να τους χάσουμε».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ


Blogger Gadgets