Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

Τετάρτη 1/7/2015



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/7/2015  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά από το πρωί στις περισσότερες περιοχές της Χώρας.
Πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια το πρωί στην δυτική  Πελοπόννησο, στο Ιόνιο πέλαγος, στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας και στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Από το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν στις προαναφερόμενες περιοχές, εξαίρεση θα είναι οι περιοχές της Ευβοίας, της Αττικής και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους όπου θα επικρατήσει η ηλιοφάνεια.
Τα σύννεφα θα αρχίζουν να αραιώνουν μετά το μεσημέρι σε όλη σχεδόν την κεντρική και στην νότια Ελλάδα.  
Βροχές το πρωί θα πέσουν στην ανατολική και στην νότια Θεσσαλία, στην ανατολική στερεά Ελλάδα και στο βορειοδυτικό αιγαίο πέλαγος.
Έως το μεσημέρι και σταδιακά έως το βράδυ βροχές θα πέσουν στις περισσότερες χερσαίες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την νότια Εύβοια, την Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν το απόγευμα με πιθανές καταιγίδες στην Πελοπόννησο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική Μακεδονία. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος
( Δωδεκάνησα ).
2 – 6 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6 στο νότιο αιγαίο. 2 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 8C  έως 30C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι. Ασθενή θα είναι η βροχή αναμένεται να πέσει έως το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΝΔ – ΒΑ – Α – ΝΑ – ΔΝΔ   θα κυμανθούν από 9 έως 22 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  17C και υψηλή  25C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1019. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 46% έως και 91%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 4,9   / 13:30   7,7   / 16:00 5,1   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/6/2015


Με 184.000 θανάτους ετησίως σχετίζονται τα αναψυκτικά



Μασαχουσέτη
Τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευθύνονται για 184.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Tufts της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Νταρίους Μοζαφαριάν, επαναξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν 612.000 άτομα σε 51 χώρες. Διαπίστωσαν ότι, τα ροφήματα με ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν περίπου όσους θανάτους προκαλεί και η γρίπη μέσα σε ένα έτος.

Από τους 184.000 θανάτους, οι 133.000 αποδίδονται στον διαβήτη τύπου ΙΙ, 45.000 σε καρδιαγγειακά προβλήματα και 6.000 σε καρκίνους.

«Θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα η μείωση ή εξαφάνιση των ποτών με ζάχαρη από τη διατροφή μας. Αυτά τα ροφήματα οδηγούν σε παχυσαρκία και αυτή, με τη σειρά της, ευθύνεται για τα σοβαρά και εν δυνάμει θανατηφόρα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος» επισημαίνει ο Δρ Μοζαφαριάν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, προκαλούν πάνω από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ένα μέρος από αυτούς σχετίζεται με τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη. Το Μεξικό είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας τέτοιων ροφημάτων, ενώ η Ιαπωνία με τους λιγότερους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή


health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δε Με Ρίχνεις Τώρα Πια - Βασιλική Νταντά | Pantzis & Souliotis Official Remix 2015 (Sfygmos Radio)



Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

Τρίτη 30/6/2015



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/6/2015  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά από το πρωί στις περισσότερες περιοχές της Χώρας.
Πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια το πρωί στην Πελοπόννησο, στην κεντρική και στην νότια Εύβοια, στην Αττική, στο κεντρικό και στο νότιο αιγαίο πέλαγος.
Από το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν στις προαναφερόμενες περιοχές, εξαίρεση θα είναι οι περιοχές της Ευβοίας, το Ιόνιο πέλαγος και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους όπου θα επικρατήσει η ηλιοφάνεια.
Βροχές το πρωί θα πέσουν στην ανατολική Μακεδονία, στην Χαλκιδική και στην Μαγνησία.
Έως το μεσημέρι και σταδιακά έως το βράδυ βροχές θα πέσουν στις περισσότερες χερσαίες περιοχές της χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική Μακεδονία. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος
( Δωδεκάνησα ).
2 – 5 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 5 στο νότιο αιγαίο. 2 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 10C  έως 30C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και πιθανή ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Βροχή αναμένεται να πέσει από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι Δ – ΒΔ – Β – Α – ΝΑ – ΝΔ    θα κυμανθούν από
3 έως 18 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  20C και υψηλή  27C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1017. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 37% έως και 89%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,0   / 13:30   7,9   / 16:00 5,2   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Θερμοκρασίες Ημέρας 29/6/2015


Οι κλειδοκράτορες του χρόνου προσθέτουν ένα δευτερόλεπτο στην Τρίτη



Παρίσι
Η διεθνής υπηρεσία που ρυθμίζει το επίσημο ρολόι της Γης προσθέτει ένα επιπλέον, εμβόλιμο δευτερόλεπτο στην ώρα την Τρίτη 30 Ιουνίου -μια αλλαγή που απαιτείται για το συγχρονισμό των ατομικών ρολογιών με τον λεγόμενο αστρονομικό χρόνο, απειλεί όμως να φέρει αναστάτωση στις υποδομές του Διαδικτύου.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί στη στάνταρτ διεθνή ώρα στις 11.59 το βράδυ στις 30 Ιουνίου.

Η προσθήκη θα διορθώσει την απόκλιση που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, και το λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» (UTC), ένα στάνταρτ που βασίζεται σε μετρήσεις από ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο.

Το βράδυ της Τρίτης, η ώρα UTC θα περάσει από τις 23.59.59 στις 23.59.60 και μετά στις 00.00.00 της 1ης Ιουλίου. Στην πράξη, πολλά συστήματα απλά θα απενεργοποιηθούν για ένα δευτερόλεπτο.

Πώς μετράται η αστρονομική ώρα

Τα ατομικά ρολόγια μετρούν το χρόνο με απόλυτα σταθερό ρυθμό, ενώ η αστρονομική ώρα παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις. Μια ποικιλία παραγόντων, όπως η βαρυτική αλληλεπίδραση της Γης με τη Σελήνη, ακόμα και η ατμοσφαιρική και ωκεάνια κυκλοφορία, αυξομειώνουν την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη και επομένως και τη διάρκεια του 24ώρου.

Θεωρητικά, η ταχύτητα περιστροφής της Γης μπορεί να αυξηθεί, οπότε θα έπρεπε να προστεθεί στη διεθνή ώρα ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Αυτό, όμως, είναι σπάνιο. Το σύνηθες είναι η προσθήκη θετικών δευτερολέπτων, αφού τις τελευταίες δεκαετίες η περίοδος περιστροφής της Γης τείνει να μειώνεται κατά περίπου 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου την ημέρα.

Όπως εξηγεί η NASA, ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή μετράται με μια τεχνική συμβολομετρίας που ονομάζεται VLBI (Very Long Baseline Interferometry).

H τεχνική βασίζεται σε επίγειους σταθμούς που παρακολουθούν μακρινά αστρονομικά αντικείμενα που ονομάζονται κβάζαρ. Λόγω της τεράστιας απόστασής τους από τη Γη, τα κβάζαρ είναι ουσιαστικά ακίνητα στον ουρανό και λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για την παρακολούθηση της περιστροφής του πλανήτη.

Οι επίγειοι σταθμοί είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, οπότε το φως ενός οποιουδήποτε κβάζαρ φτάνει ταχύτερα σε ορισμένους σταθμούς από ό,τι σε άλλους. Αυτές οι μικρές διαφορές στον χρόνο άφιξης επιτρέπουν τον ακριβή υπολογισμό της ταχύτητας περιστροφής και του προσανατολισμού της Γης στο Διάστημα.

Διαμάχη για το εμβόλιμο δευτερόλεπτο

Εμβόλιμα δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί συνολικά 25 φορές από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το 1972, πέντε χρόνια μετά την αλλαγή του ορισμού του δευτερολέπτου έτσι ώστε να βασίζεται στον ατομικό χρόνο και όχι στον αστρονομικό.

Σήμερα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ζητούν κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στην υποδομή του Διαδικτύου και τους δορυφόρους GPS.

Η προσθήκη του τελευταίου εμβόλιμου δευτερολέπτου το 2012 γονάτισε δικτυακούς τόπους όπως το Reddit, το LinkedIn, το StumbleUpon και το Foursquare, ενώ προβλήματα εμφανίστηκαν και στο λειτουργικό σύστημα Linux και τα προγράμματα γραμμένα στη γλώσσα Java.

Η Google ήταν έτοιμη για την αλλαγή χάρη σε μια αναβάθμιση λογισμικού που ονομάστηκε «εμβόλιμο πασάλειμμα». Ουσιαστικά η αναβάθμιση προσθέτει πολλά εμβόλιμα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την άφιξη του επίσημου εμβόλιμου δευτερόλεπτου, έτσι ώστε να μην είναι απότομη η μεταβολή.

Λόγω των δυνητικών επιπτώσεων στα υπολογιστικά συστήματα, οι ΗΠΑ θέλουν σήμερα να καταργήσουν εντελώς τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα.

Άλλες χώρες διαφωνούν, καθώς η κατάργηση του μέτρου θα σήμαινε ότι το διεθνές στάνταρτ μέτρησης του χρόνου, η ώρα UTC, θα αποσυνδεόταν μια για πάντα από την αστρονομική ώρα που βασίζεται στην περιστροφή της Γης.

Μεταξύ των χωρών που αντιδρούν είναι η Βρετανία, καθώς η κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων ουσιαστικά θα καταργούσε και την Ώρα Γκρίνουιτς, την αστρονομική ώρα που μετράται στον πρώτο μεσημβρινό της Γης κοντά στο Λονδίνο.

Η Ώρα Γκρίνουιτς πρακτικά συμπίπτει με την ώρα UTC, έχει όμως διαφορετικό ορισμό και χρησιμοποιείται επισήμως όλο και λιγότερο.

Όπως δήλωσε ο Ρόρι ΜακΊβοϊ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς, η διατήρηση ή κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων είναι αντικείμενο παθιασμένων συζητήσεων εδώ και 12 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:
Τελική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί φέτος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοεπικοινωνιών που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Γενεύη.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets