Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2015

Τρίτη 1/9/2015



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/9/2015  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια σε όλες τις περιοχές της Χώρας.
Λίγες αραιές νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας θα έχει η βορειοδυτική Μακεδονία.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοανατολική Μακεδονία. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική στερεά Ελλάδα.
2 – 6 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 5 στο νότιο αιγαίο. 2 4  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 13C  έως 37C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με  ηλιοφάνεια από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι
ΝΔ – ΒΑ – Α – ΝΑ – ΒΔ – Δ     θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  21C και υψηλή  35C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 20% έως και 74%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 4,3   / 13:30   7,3   / 16:00 4,3   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Θερμοκρασίες Ημέρας 31/8/2015


Μετά τον Πλούτωνα, το New Horizons κατευθύνεται σε νέο προορισμό



Ουάσινγκτον
Λίγες εβδομάδες μετά το πέρασμα του από το σύστημα του Πλούτωνα το οποίο και εξερεύνησε το σκάφος New Horizons συνεχίζει το ταξίδι του στον σκοτεινό και παγωμένο κόσμο της Ζώνης Κάιπερ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Η NASA ανακοίνωσε τον επόμενο σταθμό του σκάφους. Θα είναι ένα διαστημικό αντικείμενο, ένας παγωμένο βράχος, η διάμετρος του οποίου εκτιμάται ότι είναι 25-45 χλμ.
Ο νέος στόχος
Το 2014 MU69 όπως ονομάστηκε το αντικείμενο δεν αντανακλά σχεδόν καθόλου το ηλιακό φως και η φωτεινότητα του είναι 200 εκ. φορές μικρότερη από αυτή που μπορεί να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι! Για αυτό χρειάστηκαν δύο εβδομάδες επισταμένης παρατήρησης του από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ώστε οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτούνταν για να αποφασίσουν αν είναι ένας καλός «στόχος» εξερεύνησης.
Το New Horizons αναμένεται να φτάσει στο 2014 MU69 την 1η Ιανουαρίου του 2019 και τα μέλη της αποστολής του New Horizons ευελπιστούν ότι η μελέτη της επιφάνειας του θα αποκαλύψει άγνωστα και πολύτιμα δεδομένα για τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ. Οι πηγές ενέργειας του New Horizons υπολογίζεται ότι θα το κρατήσουν ζωντανό μέχρι το 2030 οπότε αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο θα αναλάβει και άλλες αποστολές εξερεύνησης.

Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science

Newsroom ΔΟΛ

Υπάρχω _ Στέλιος Καζαντζίδης



Κυριακή, Αυγούστου 30, 2015

Δευτέρα 31/8/2015



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/8/2015  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια σε όλες τις περιοχές της Χώρας.
Λίγα σύννεφα το πρωί θα έχει η Θεσσαλία, οι νότιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, η Χαλκιδική και το βορειοδυτικό αιγαίο πέλαγος.
Το μεσημέρι σύννεφα επίσης θα κάνουν την εμφάνιση τους στην δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική Μακεδονία. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική στερεά Ελλάδα.
2 – 7 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6 στο νότιο αιγαίο. 2 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 13C  έως 36C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με  ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – ΒΑ – Α – Δ    θα κυμανθούν από 9 έως 29 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  22C και υψηλή  34C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 33% έως και 61%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 4,5   / 13:30   7,7   / 16:00 4,5   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/8/2015


Κάτι δεν πάει καλά με τις μελέτες Ψυχολογίας



Ουάσινγκτον
Καλό θα ήταν να μην εμπιστεύεστε τυφλά τις έρευνες Ψυχολογίας: Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα για το θέμα διαπιστώνει ότι τα δύο τρίτα των δημοσιεύσεων δεν είναι δυνατό να αναπαραχθούν από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες.

Συνολικά 270 επιστήμονες από πέντε ηπείρους συμμετείχαν στη νέα μελέτη, η οποία επιχειρεί να αναπαράγει τα αποτελέσματα 100 προηγούμενων ερευνών που είχαν δημοσιευτεί σε τρεις από τις πιο έγκριτες επιθεωρήσεις Ψυχολογίας.

Είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι σήμερα για τη μέτρηση της επαναληψιμότητας σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο, καμαρώνει η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο κορυφαίο περιοδικό Science.

Η επαναληψιμότητα ή αναπαραγωγιμότητα, μια βασική έννοια της επιστήμης, σημαίνει ότι τα ευρήματα μιας οποιασδήποτε μελέτης μένουν τα ίδια όταν τα δεδομένα υφίστανται νέα ανάλυση, ή όταν νέα δεδομένα συλλέγονται με ίδιες μεθόδους.

Η ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι εξάλλου βασικό κριτήριο για την αποδοχή τους.

Ένα σημαντικό έλλειμμα επαναληψιμότητας έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά επιστημονικά πεδία πέρα από την Ψυχολογία: Πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature εξέταζε 53 σημαντικές μελέτες για τη βιολογία του καρκίνου και διαπίστωνε ότι μόνο οι 6 ήταν δυνατό να αναπαραχθούν.

Σε δική της μελέτη, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Glenn Begley (πρώην Amgen) έδειχνε ότι μεταξύ 53 «κορυφαίων» μελετών ογκολογίας το διάστημα 2001-2011 μόνο το 11% ήταν δυνατό να αναπαραχθούν στα εργαστήρια της εταιρείας. Αντίστοιχη έρευνα της Bayer Health μπόρεσε να αναπαράγει μόλις το 25% των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων που εξέτασε.

«Εδώ και χρόνια υπάρχει ανησυχία για την επαναληψιμότητα των επιστημονικών ευρημάτων, όμως οι άμεσες, συστηματικές ενδείξεις ήταν περιορισμένες» σχολιάζει ο Μπράιαν Νόζεκ, συνιδρυτής του Center for Open Science και επικεφαλής της νέας ανάλυσης.

«Το ερευνητικό πρόγραμμά μας είναι το πρώτο του είδους του και προσφέρει σημαντικές ενδείξεις ότι οι ανησυχίες είναι πραγματικές και αντιμετωπίσιμες» λέει.

Από τις 100 απόπειρες επιβεβαίωσης προηγούμενων ευρημάτων στο χώρο της Ψυχολογίας, η ανάλυση ήταν επιτυχής μόνο σε 39 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους μια μελέτη δεν είναι δυνατό να αναπαραχθεί:
  • Το αρχικό αποτέλεσμα ήταν ψευδώς θετικό
  • Η απόπειρα αναπαραγωγής της μελέτης χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους και υλικά
  • Η απόπειρα αναπαραγωγής αποτυγχάνει κατά τύχη να αναπαράγει το αρχικό αποτέλεσμα
Ένα γενικότερο πρόβλημα, επισημαίνει ο Νόζεκ, είναι ότι τα κίνητρα των επιστημόνων δεν συμβαδίζουν πάντα με την ανάγκη αναπαραγωγιμότητας: «Οι επιστήμονες έχουν στόχο να συνεισφέρουν αξιόπιστη γνώση, ταυτόχρονα όμως πρέπει να παράγουν αποτελέσματα που τους βοηθούν να κρατήσουν τη δουλειά τους ως ερευνητές» λέει.
Για παράδειγμα, μελέτες με αναπάντεχα, εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι πολύ πιο εύκολο να δημοσιευτούν σε σχέση με αξιόπιστες βαρετές μελέτες.
Όπως σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Nature ο Τζον Ιωαννίδης, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, το πρόβλημα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δείχνει η νέα μελέτη, δεδομένου ότι το δείγμα των 100 δημοσιεύσεων προήλθε από τρεις κορυφαίες εκδόσεις του χώρου και όχι από άλλες, λιγότερο αξιόπιστες.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της τελευταίας ανάλυσης, ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ελλείμματος αναπαραγωγιμότητας είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα των πρωτότυπων επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Ένας άλλος τρόπος όμως αφορά τη χρηματοδότηση της ίδιας της έρευνας: όπως εκτιμά ο Νόζεκ, η διάθεση του 3% των ερευνητικών κονδυλίων για βελτίωση της επαναληψιμότητας θα είχε μεγάλη διαφορά.
Σήμερα, λέει, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν μηδέν τοις εκατό.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets