Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, Ιανουαρίου 31, 2015

Κυριακή 1/2/2015



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/2/2015  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας. Λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια το πρωί στην κεντρική, στην νότια και στην ανατολική Θεσσαλία, στην Χαλκιδική, στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Αττική, στο βόρειο, δυτικό, κεντρικό και νότιο, νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
Από το μεσημέρι αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει επίσης η κεντρική Μακεδονία και η δυτική Θράκη, ενώ αντίθετα πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα που θα καλύψουν την ανατολική στερεά Ελλάδα, την Αττική, και το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας, στην Ήπειρο, στην κεντρική στερεά Ελλάδα και στον Όλυμπο.  
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της σε πυκνή μορφή καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή και σε υγρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική στερεά Ελλάδα και το νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
3 –  10  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
3 –  9 στο νότιο αιγαίο. 5   9  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 0C  έως 20C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά και ηλιοφάνεια καθ’ όλη σχεδόν διάρκεια της ημέρας. Πιθανή βροχή αναμένεται να πέσει τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΝΔ – ΝΝΔ   θα κυμανθούν από 12,8 έως 30 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  9C και υψηλή  15C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 995. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 50% έως και 69%.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 31/1/2015


Ηλιακό ιστιοφόρο θα ανοίξει πανιά σε γήινη τροχιά



To σκάφος LightSail θα αναπτύξει ιστίο επιφάνειας 32 τετραγωνικών μέτρων. Η Planetary Society παρουσίασε το «τρέιλερ της αποστολής» 



Νέα Υόρκη
Ελπίζοντας να αντικαταστήσει τους κινητήρες των διαστημικών σκαφών με τη δύναμη της λιακάδας, η Planetary Society, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση της διαστημικής εξερεύνησης, προγραμματίζει να εκτοξεύσει την άνοιξη ένα πειραματικό ηλιακό ιστίο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι [τα ηλιακά ιστία] θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικό εργαλείο για το μέλλον των διαπλανητικών αποστολών» δήλωσε στους New York Times ο Μπιλ Νάι, εκτελεστικός διευθυντής της
Planetary Society και γνωστός εκλαϊκευτής της επιστήμης στην αμερικανική τηλεόραση.

Κατά την εκτόξευσή του με πύραυλο Atlas 5 τον προσεχή Μάιο, το σκάφος LightSail 1 θα έχει σχήμα κουτιού με διαστάσεις 10 επί 10 επί 30 εκατοστά.

Όταν φτάσει σε τροχιά, το σκάφος θα υποβληθεί σε δοκιμές που αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα, και στη συνέχεια θα αναπτύξει τέσσερις δοκούς μήκους σχεδόν τεσσάρων μέτρων, από τις οποίες θα ξεδιπλωθούν τέσσερα τριγωνικά «πανιά» από το ανθεκτικό συνθετικό Mylar. Οι μεμβράνες έχουν πάχος πολύ μικρότερο από μια σελίδα χαρτί, θα έχουν όμως συνολική επιφάνεια 32 τετραγωνικών μέτρων.

Το «ιστίο» αυτό θα προωθεί το σκάφος εκμεταλλευόμενο δύο δυνάμεις: Η πρώτη είναι η λεγόμενη «πίεση ακτινοβολίας», δηλαδή η πίεση που ασκούν τα φωτόνια της ηλιακής ακτινοβολίας (τα φωτόνια δεν έχουν μάζα, παραδόξως όμως έχουν ορμή).

Η δεύτερη δύναμη είναι η πίεση που ασκεί στο ιστίο ο ηλιακός άνεμος, δηλαδή το συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που ρέει από τον Ήλιο προς το εξώτερο διάστημα.

Η αποστολή του LightSail 1 έχει στόχο να ελέγξει αν θα λειτουργήσει σωστά το σύστημα ανάπτυξης των ιστίων. Το σκάφος δεν θα ταξιδέψει όμως μακριά, αφού θα κινείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και η αντίσταση του αραιού αέρα θα το ρίξει πίσω στη Γη σε διάστημα μερικών ημερών (το ακριβές ύψος της πτήσης δεν έχει αποκαλυφθεί επειδή το κύριο φορτίο του πυραύλου Atlas 5 θα είναι ένας στρατιωτικός δορυφόρος).

Το 2015, όμως, ένα δεύτερο πειραματικό σκάφος, το LightSail 2, θα εκτοξευτεί με πύραυλο της εταιρείας SpaceX στο μεγαλύτερο ύψος των 700 χιλιομέτρων. Θα είναι η πρώτη πτήση με ηλιακό ιστίο σε γήινη τροχιά.

Και τα δύο σκάφη LightSail κόστισαν λιγότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια, επισήμανε ο Νάι.

Τα ιστιοφόρα της Planetary
Society δεν είναι τα πρώτα που εκτοξεύονται στο Διάστημα. Τη δεκαετία του 1970, η NASA εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ηλιακά ιστία στην αποστολή που επισκέφθηκε τον κομήτη του Χάλεϊ το 1986.

Το ιστίο όμως θα έπρεπε να έχει μήκος από ενάμιση μέχρι 6 χιλιόμετρα, και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε για χάρη πιο ώριμων τεχνολογιών.

Μια επιτυχής δοκιμή ήρθε το 2005, όταν η Planetary Society συνεργάστηκε με ρώσους επιστήμονες για το
Cosmos 1, το οποίο τέθηκε σε τροχιά για μερικές εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα, όμως, η μόνη διαπλανητική αποστολή που έχει χρησιμοποιήσει ηλιακά ιστία είναι το
Ikaros, ένα ιαπωνικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 2010 και προσπέρασε το ίδιο έτος την Αφροδίτη.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Μπιθικώτσης - Ρίξε μια ζαριά καλή



Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

Σάββατο 31/1/2015



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/1/2015  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας. Λίγο πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια το πρωί στις βόρειες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην βόρεια Εύβοια, στο δυτικό, το νότιο, νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
Στην διάρκεια του μεσημεριού αραιή συννεφιά με ηλιοφάνεια θα έχει επίσης η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία.
Έως το απόγευμα τα σύννεφα θα πυκνώσουν στις προαναφερόμενες περιοχές.
Έντονες θα είναι οι βροχές που θα πέσουν στην διάρκεια της ημέρας στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, εξαίρεση θα είναι οι περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, στο κεντρικό και στο νότιο αιγαίο πέλαγος.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας, στην Ήπειρο και στον Όλυμπο
Η Αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει με την παρουσία της σε πυκνή μορφή καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή και σε υγρή μορφή.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής  Μακεδονίας. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική στερεά Ελλάδα και το νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
2 –  10  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
3 –  9 στο νότιο αιγαίο. 2   10  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 1C  έως 12C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά καθ’ όλη σχεδόν διάρκεια της ημέρας, με πιθανά διαστήματα ηλιοφάνειας έως το μεσημέρι, βροχή αναμένεται να πέσει τις πρωινές ώρες και μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΝΔ – Ν – Α – ΝΔ   θα κυμανθούν από 10 έως 22 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  7C και υψηλή  12C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 994. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 69% έως και 88%.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/1/2015


Μαύρη τρύπα δυσκολεύεται να καταπιεί μια αστρική μακαρονάδα



Όστιν, Τέξας
Μια μαύρη τρύπα που κρύβεται στην καρδιά ενός μακρινού γαλαξία αποφάσισε να μετατρέψει ένα άτυχο άστρο σε σπαγγέτι. Φαίνεται όμως ότι κόντεψε να πνιγεί με το δείπνο.

Διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσιάζει την περίπτωση ενός άστρου που παραμορφώνεται,  τεντώνεται και προσπαθεί να αντισταθεί καθώς καταβροχθίζεται αργά από το βουλιμικό τέρας.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2009, όταν ένα μικρό τηλεσκόπιο στο Τέξας, σχεδιασμένο για την ανίχνευση σουπερνόβα, κατέγραψε μια εξαιρετικά λαμπρή λάμψη.

«Όταν ανακαλύψαμε αυτό το αντικείμενο, φαινόταν παρόμοιο με τους υπερκαινοφανείς αστέρες που γνωρίζαμε. Όταν όμως συνεχίσαμε να παρακολουθούμε τις μεταβολές της φωτεινότητάς του, συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν κάτι που κανείς δεν είχε δει στο παρελθόν» λέει ο Γιόζεφ Βίνκο του Πανεπιστημίου του Σέγκεντ στην Ουγγαρία, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο The Astrophysical Journal.

Πέντε χρόνια αργότερα μετά το συμβάν, η ερεευνητική ομάδα πιστεύει ότι έχει βρει την εξήγηση. Παρατηρήσεις με ισχυρότερα τηλεσκόπια, σε συνδυασμό με προσομοιώσεις στον υπολογιστή, υπέδειξαν ότι η λάμψη προήλθε από την περιοχή μιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στην καρδιά ενός μικρού γαλαξία σε απόσταση 3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Η λάμψη που καταγράφηκε το 2009 πρέπει να προήλθε από ένα άστρο που είχε την ατυχία να πλησιάσει τη μαύρη τρύπα και παγιδεύτηκε στη θανάσιμη έλξη της. Το υλικό που αποσπάται από το άστρο λόγω της βαρυτικής έλξης της μαύρης τρύπας περιδινίζεται, θερμαίνεται και εκπέμπει φως πριν χαθεί για πάντα μέσα της.

Σπαγγετοποίηση

Το άστρο όχι μόνο χάνει υλικό, αλλά επιπλέον τεντώνεται και παίρνει μακρόστερνο σχήμα -ένα φαινόμενο που οι αστρονόμοι ονομάζουν «παλιρροϊκή διάσπαση».

Σύμφωνα με το νόμο της παγκόσμιας έλξης που διατυπώθηκε από τον Νεύτωνα, η βαρυτική έλξη είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης. Αυτό σημαίνει ότι η πλευρά του άστρου που κοιτάζει τη μαύρη τρύπα, βρίσκεται δηλαδή πιο κοντά της, δέχεται μεγαλύτερη έλξη από ό,τι η αντίθετη πλευρά.

Δεδομένου ότι το βαρυτικό πεδίο της τρύπας είναι τόσο ισχυρό, οι ασύμμετρες παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκούνται στις δύο πλευρές του άστρου προκαλούν την επιμήκυνσή του, ένα φαινόμενο που αποκαλείται συχνά «σπαγγετοποίηση».

«Αυτές οι ιδιαίτερα ισχυρές παλλίρροιες μπορούν να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να τεντώσουν το άστρο σε σχήμα μακαρονιού» λέει ο Κρεγκ Ουίλερ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Μέχρι σήμερα αστρονόμοι είχαν δει αρκετές μαύρες τρύπες να καταπίνουν άστρα, αυτή η περίπτωση όμως είναι μοναδική: το δείπνο αρκείται να πάει κάτω εύκολα.

Οι υπολογιστικές προσομοιώσεις των ερευνητών έδειξαν ότι το αστρικό υλικό που περιδινίζεται και θερμαίνεται γύρω από τη μαύρη τρύπα εκπέμπει τόσο ισχυρή ακτινοβολία ώστε ουσιαστικά αντιστέκεται στην θανάσιμη έλξη.

Αυτό επιβραδύνει την κατάποση του γεύματος. Όμως, παρόλο που προσπαθεί να αντισταθεί, το άστρο είναι καταδικασμένο και σταδιακά θα χάσει όλο του το υλικό.

Το θύμα, πιστεύουν οι ερευνητές, πρέπει να είχε ξεκινήσει τη ζωή του ως ένα μέτριο άστρο σαν τον Ήλιο.

Κρίμα που τελειώνει τη ζωή του ως μακαρονάδα. Όμως και οι μαύρες τρύπες πρέπει να τραφούν.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets