Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Απριλίου 30, 2015

Παρασκευή 1/5/2015





ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/5/2015  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στην Ήπειρο, στην δυτική στερεά Ελλάδα, στην βορειοδυτική Πελοπόννησο, στις βόρειες Κυκλάδες και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας.
Έντονη συννεφιά στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχει η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην δυτική Μακεδονία και πιθανώς και στην Ήπειρο, λίγο πιο έντονη θα είναι η βροχή που θα πέσει στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική Μακεδονία. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία.
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6 στο νότιο αιγαίο. 2  5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 3C  έως 25C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με πλήρη σχεδόν ηλιοφάνεια από το πρωί, λίγες νεφώσεις θα έχει στην διάρκεια του μεσημεριού.
Άνεμοι επιφανείας θα είναι ΝΔ – Δ – ΝΔ – ΝΑ – ΝΔ    θα κυμανθούν από 3 έως 24 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  12C και υψηλή  24C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1015. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 29% έως και 74%.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/4/2015


Πείραμα δημιουργεί την αίσθηση του αόρατου



Στοκχόλμη
Το να είναι κανείς αόρατος, έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς, φιλοσόφους αλλά και απλούς ανθρώπους (ιδίως εφήβους) στο πέρασμα των αιώνων. Τώρα, για πρώτη φορά, νευροεπιστήμονες στη Σουηδία δημιούργησαν σε ανθρώπους την πλαστή αίσθηση πως διαθέτουν αόρατο σώμα.
Η βασική ψυχολογική διαπίστωση είναι πως οι «αόρατοι» άνθρωποι νιώθουν πολύ λιγότερο αγχωμένοι, όταν βρίσκονται ενώπιον καταστάσεων στρες, όπως π.χ. όταν πρέπει να μιλήσουν ενώπιον κοινού. Με άλλα λόγια, ο αόρατος άνθρωπος όχι μόνο μαθαίνει τα μυστικά των άλλων, αλλά είναι λιγότερο αγχωμένος ο ίδιος.
Η μελέτη
Ερευνητές του πανεπιστημιακού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Αρβιντ Γκούτερσταμ πραγματοποίησαν ένα έξυπνο πείραμα. Φόρεσαν σε 125 εθελοντές μια ειδική ηλεκτρονική «κάσκα» στο κεφάλι, η οποία -δημιουργώντας ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας- είχε ως συνέπεια, όταν κανείς στεκόταν όρθιος, να μην βλέπει το σώμα του, αλλά ένα κενό χώρο (το πείραμα είχε επιτυχία σε ποσοστό 75% στο να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση).
Η ίδια ερευνητική ομάδα στο παρελθόν είχε δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του «αόρατου χεριού», την οποία τώρα κατάφερε να επεκτείνει σε όλο το σώμα. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ζήτησαν από τους «αόρατους» εθελοντές να μιλήσουν σε ένα ακροατήριο ξένων και διαπίστωσαν πως, χάρη στην ψευδαίσθηση της αορατότητας, οι εθελοντές ένιωθαν πολύ λιγότερο κοινωνικό άγχος και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η καρδιά τους χτυπούσε πιο αργά, δεν ίδρωναν τόσο κ.α. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η έρευνά τους θα έχει κλινικές εφαρμογές και, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη διαταραχή κοινωνικού άγχους (ή κοινωνική φοβία). Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».
Η μυθολογία
Η πιο διάσημη περίπτωση αορατότητας στη λογοτεχνία είναι ο «Αόρατος άνθρωπος» του Χερμπερτ Τζορτζ Γουέλς. Οι τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και τεχνολογία (διάφοροι μανδύες αορατότητας, τεχνικές δημιουργίας ψευδαισθήσεων αορατότητας κ.α.) φέρνουν όλο και πιο κοντά την πραγματικότητα στη φαντασία. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι άνθρωποι, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, θα γίνονται αόρατοι στα μάτια των άλλων ή, αντιστρόφως, στα δικά τους.
Όμως, οι επιστήμονες, όπως άλλωστε οι ίδιοι επεσήμαναν, δεν πρέπει να ξεχνούν την προειδοποίηση του Πλάτωνα ότι ένας αόρατος άνθρωπος μπορεί να χάσει την αίσθηση του σωστού και του λάθους, ρέποντας σε ανήθικες πράξεις. Γι' αυτό, μια μελλοντική έρευνα θα μελετήσει κατά πόσο η αορατότητα διαστρεβλώνει την ηθική των ανθρώπων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Irini Merkouri - Pou Na Fantasto



Τετάρτη, Απριλίου 29, 2015

Πέμπτη 30/4/2015



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/4/2015  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στην κεντρική και στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην Αττική, στην Εύβοια και στο Ιόνιο πέλαγος.
Από το μεσημέρι και σταδιακά έως και τις βραδινές ώρες τα σύννεφα θα πυκνώσουν στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας.
Βροχές κυρίως από το μεσημέρι θα πέσουν στην ανατολική και στην δυτική Μακεδονία, στην Θράκη, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην στερεά Ελλάδα, στην Αττική, στην Εύβοια και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική Μακεδονία. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Θεσσαλία.
2 – 5  Μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.
2 – 6 στο νότιο αιγαίο. 2  5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 3C  έως 25C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας. Βροχή αναμένεται να πέσει μετά το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι
ΝΑ – Α – ΝΑ – Β – ΝΔ    θα κυμανθούν από 3 έως 20 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  14C και υψηλή  24C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1015. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 35% έως και 74%.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 29/4/2015


Τον Ιούλιο φτάνει στα Τρίκαλα το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό



Τρίκαλα
Τον Ιούλιο αναμένεται να αρχίσουν στα Τρίκαλα οι δοκιμές του πρώτου αυτόνομου λεωφορείου, δήλωσαν στον δήμαρχο της πόλης οι εκπρόσωποι του κατασκευαστή και άλλοι παράγοντες του έργου.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, σύντομα θα αρχίσουν και οι εργασίες κατασκευής ειδικών λωρίδων και πρόσθετων έργων για το μικρό λεωφορείο χωρίς οδηγό.
Οι εργασίες θα αρχίσουν από κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων και αργότερα θα επεκταθούν σε άλλα σημεία της πόλης.
Για το χρονοδιάγραμμα άφιξης του οχήματος ενημέρωσαν τον δήμαρχο δύο εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας Robosoft, ο project manager του έργου, οι έλληνες εταίροι του προγράμματος από το ΕΜΠ και ο πρόεδρος της εταιρείας e-trikala.
Ο δήμος Τρικάλων είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στην οποία θα δοκιμαστεί η τεχνολογία στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2. Τα Τρίκαλα, τα οποία είχαν βραβευτεί το 2009 ως μια από τις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου, διαγωνίστηκαν με άλλες 11 ευρωπαϊκές πόλεις και καταφέραν να προκριθούν.
Το τετραετές πρόγραμμα CityMobil2 (Cities demonstrating cybernetic mobility) ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012. Συνολικά συμμετέχουν 45 ευρωπαίοι εταίροι, ενώ από την Ελλάδα εκτός από την e- Trikala ΑΕ συμμετέχει και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι 12 εταίροι εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις/περιοχές (Τρίκαλα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Λεόν, Σεν Σουλπίς, Σοφία Αντίπολις, Βάντα, Βρυξέλλες, Λα Ροσέλ, Σαν Σεμπαστιάν, CERN, Μιλάνο, Οριστάνο) ενώ άλλοι πέντε εκπροσωπούν τους κατασκευαστές αυτοματοποιημένων οχημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Yamaha, Robosoft, 2GetThere, Induct, Movemile.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Blogger Gadgets