Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, Ιουλίου 31, 2016

Δευτέρα 1/8/2016



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/8/2016  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. 
Με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Λίγες νέφωσης το πρωί θα έχει η κεντρική Μακεδονία.
Από το μεσημέρι λίγα σύννεφα επίσης θα έχει η κεντρική και η δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος.
Λίγες βροχές από το απόγευμα θα πέσουν στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στα Γρεβενά και στην  βορειοδυτική Θεσσαλία.   
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοανατολική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 6 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  
2 – 6  στο νότιο αιγαίο. 2 6  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 17C  έως 38C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με ηλιοφάνεια και με λίγες αραιές νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – ΒΑ – Α – Δ        θα κυμανθούν από 3 έως 24χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  24,5C και υψηλή  37,5C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 26% έως και 62%.  Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,1   / 13:30   8,5   / 16:00 5,5   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς


Θερμοκρασίες Ημέρας 31/7/2016


Θερμότητα αναβλύζει από τη μυστηριώδη Ερυθρά Κηλίδα του Δία



Βοστόνη, Μασαχουσέτη
Ένα από τα μυστήρια που προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να λύσουν οι επιστήμονες στο ηλιακό μας σύστημα είναι το πώς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση από τον Ήλιο πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης έχουν ίδια θερμοκρασία. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι υπεύθυνη για αυτό το φαινόμενο είναι η περίφημη Ερυθρά Κηλίδα του γίγαντα αερίων του ηλιακού μας συστήματος.
Η κηλίδα
Είναι το σήμα κατατεθέν του Δία. Οι επιστήμονες την ονόμασαν «κόκκινη κηλίδα» και είναι μια μόνιμη καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. Η καταιγίδα είναι τόσο μεγάλη ώστε θα μπορούσαν να «χωρέσουν» μέσα σε αυτή 2-3 πλανήτες σαν τη Γη. Η κόκκινη κηλίδα αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης και η τελευταία μελέτη για αυτή έγινε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον φυσικό Τζέημς Ο΄Ντόνογκ του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Οι ερευνητές αρχικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία θερμαίνονται από το εσωτερικό του πλανήτη. Στη συνέχεια έβαλαν στο τραπέζι όλες τις πιθανές πηγές και παράγοντες που μπορεί να θερμαίνουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Αποκλείοντας τον ένα μετά τον άλλο «υποψηφίους» οδηγήθηκαν τελικά στην κόκκινη κηλίδα οι διεργασίες στην οποία πιστεύουν ότι έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται θερμότητα η οποία βρίσκει διέξοδο προς τα πάνω θερμαίνοντας τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature». 
Στο τέλος του 19ου αιώνα η κηλίδα υπολογιζόταν ότι είχε διάμετρο σχεδόν 41.000 χιλιομέτρων. Οι παρατηρήσεις των Voyager 1 και 2 όταν πέρασαν κοντά από τον Δία το 1979 και το 1980 επέτρεψαν στους ειδικούς να μετρήσουν τη διάμετρό της κηλίδας, υπολογίζοντάς τη στα 22.500 χιλιόμετρα. Οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κηλίδα έχει πλέον διάμετρο σχεδόν 16.500 χιλιομέτρων αλλά και ότι είναι πιο στρογγυλή και όχι ελλειπτική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κηλίδα συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν μια εξήγηση για αυτή την εξέλιξη. Όπως είναι ευνόητο αν η κηλίδα συρρικνωθεί και είναι πράγματι η πηγή θερμότητας της ατμόσφαιρας αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αρχίζει σταδιακά να μειώνεται σε αυτή.
Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΟΒΑΤΑ - ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ



Σάββατο, Ιουλίου 30, 2016

Κυριακή 31/7/2016



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/7/2016  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. 
Με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Λίγες νέφωσης το πρωί θα έχει η δυτική Θεσσαλονίκη, η νότια Θεσσαλία, τα νησιά του κεντρικού Ιονίου πελάγους, η περιοχή της Δράμας και τα ανατολικά  διαμερίσματα της Ημαθίας και Πιερίας.
Από το μεσημέρι πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, στην Ήπειρο, στην δυτική Θεσσαλία, στην δυτική στερεά Ελλάδα και στην βόρεια Πελοπόννησο.
Πιθανή ασθενή βροχή από το απόγευμα θα πέσει στην δυτική Θεσσαλία και στην Ήπειρο.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.
2 – 7 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  
2 – 8  στο νότιο αιγαίο. 2 6  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 14C  έως 38C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – ΒΑ – Α – ΝΑ – Δ        θα κυμανθούν από 3 έως 28χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  24C και υψηλή  37C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1010.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 28% έως και 66%.  Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,3   / 13:30   8,8   / 16:00 5,7   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς


Θερμοκρασίες Ημέρας 30/7/2016


H καρδιοπάθεια θερίζει τους αστροναύτες που ταξίδεψαν στη Σελήνη



Ουάσινγκτον
Σε μια εξέλιξη που θα πρέπει να ανησυχήσει τους επίδοξους ταξιδιώτες στον Άρη, μελέτη της NASA αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια είναι πενταπλάσιος από το κανονικό για τους αστροναύτες των αποστολών Apollo στη Σελήνη. Αιτία δεν μπορεί παρά να ήταν η κοσμική ακτινοβολία.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ανησυχητικά αλλά όχι τελεσίδικο, αφού το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό: μέχρι σήμερα, μόλις 24 αστροναύτες έχουν ταξιδέψει σε απόσταση άνω των μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη, πέρα από την προστασία του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Όλοι τους ήταν αστροναύτες των αποστολών Apollo που εκτοξεύτηκαν σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, από τον Δεκέμβριο του 1968 έως τον Δεκέμβριο του 1972.

Οι οκτώ από τους 24 αστροναύτες έχουν πεθάνει, και οι επτά από αυτούς συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη (τα αίτια θανάτου του όγδοου δεν έχουν γίνει γνωστά). Οι τρεις από τους επτά θανόντες, ή ποσοστό 43%, απεβίωσαν λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, αναφέρουν στην επιθεώρηση Scientific Reports ερευνητές της NASA και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Το ποσοστό αυτό είναι πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με 33 εκπαιδευμένους αστροναύτες που δεν πέταξαν ποτέ, αλλά και σε σχέση με 35 αστροναύτες που είχαν πετάξει μόνο σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Στο ίδιο τεύχος του Scientific Reports δημοσιεύεται και μια δεύτερη μελέτη σε ποντίκια, η οποία προσομοίωσε το περιβάλλον υψηλής ακτινοβολίας στο οποίο ταξίδεψαν οι αστροναύτες του Apollο. «Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα από τα ποντίκια είναι ότι η ακτινοβολία στο βαθύ διάστημα είναι επιβλαβής για την αγγειακή υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος προέρχεται από τις λεγόμενες κοσμικές ακτίνες, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι ακτίνες αλλά πρωτόνια και ατομικοί πυρήνες που πιστεύεται ότι παράγονται από σουπερνόβα και κινούνται με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Τα σωματίδια αυτά ουσιαστικά καταστρέφουν το DNA ή όποιο άλλο μόριο τύχει να συναντήσουν.

Σε χαμηλή γήινη τροχιά, τα εισερχόμενα σωματίδια εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, κάτι που δεν συμβαίνει στο βαθύ διάστημα.

Θανατηφόρα επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας καταγράφονται όμως και στον Άρη, ο οποίος δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο.

Η NASA σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη για τη δεκαετία του 2035, και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει βρει τρόπο να μειώσει τον κίνδυνο.

Η παρατεταμένη παραμονή στο Διάστημα είναι εξάλλου γνωστό ότι προκαλεί και απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, διόγκωση της καρδιάς και βλάβες στα μάτια.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets