Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2016

Πέμπτη 1/12/2016



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/12/2016  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Στην κατάψυξη το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.  
Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στην βόρεια Αττική, στην κεντρική και την νότια Εύβοια και στην συνέχεια της ημέρας στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει στην βόρεια Αττική, στην κεντρική και στην νότια Εύβοια και στις Κυκλάδες.
Πιο έντονη θα είναι η βροχή που θα πέσει στην Κρήτη.
Ασθενή θα είναι η χιονόπτωση που θα πέσει στα ορεινά της νότιας Εύβοιας και στα ορεινά της Κρήτης.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
2 – 8 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου. 
2 – 8  στο νότιο αιγαίο. 2 7  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -10C  έως 12C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει τις πρωινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι 
ΝΔ – Ν – ΝΔ      θα κυμανθούν από 3 έως 16χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  -3C και υψηλή  7C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1019.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 52% έως και 97%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/11/2016


Δορυφόροι βλέπουν ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο να βυθίζεται



Όσλο
Τα νέα δορυφορικά ραντάρ της Ευρώπης είναι τόσο ευαίσθητα ώστε μπορούν να παρακολουθούν την αργή βύθιση ενός νέου αλλά προβληματικού ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο.

Το Millennium Tower των 58 ορόφων ολοκληρώθηκε το 2009, ωστόσο οι αγοραστές των πολυτελών διαμερισμάτων του ενημερώθηκαν μόλις φέτος ότι το κτήριό τους βυθίζεται και γέρνει.

Αν και τα αίτια δεν έχουν αποσαφηνιστεί, το πιθανότερο είναι ότι ο ουρανοξύστης βυθίζεται επειδή οι τσιμεντένιες κολόνες των θεμελίων του δεν φτάνουν μέχρι τα πετρώματα του υπεδάφους και στηρίζονται σε σαθρό έδαφος.

Προκειμένου να μετρήσουν τις μετατοπίσεις, Νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν διαδοχικές εικόνες ραντάρ που μετέδωσαν οι δίδυμοι δορυφόροι Sentinel της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Η τεχνική λειτουργεί καλά στα κτήρια επειδή οι επιφάνειές της ανακλούν καλύτερα τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα δορυφορικά ραντάρ.

Η ανάλυση έδειξε ότι το Millennium Tower βυθίζεται κατά 40 χιλιοστά το χρόνο κατά μήκος της σκοπευτικής γραμμής (της γραμμής που ενώνει το κτήριο με τον δορυφόρο καθώς αυτός περνά πάνω από το Σαν Φρανσίσκο).

Προηγούμενες μετρήσεις που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο έδειχναν ότι ο ουρανοξύστης έχει βυθιστεί κατά 40 εκατοστά και επιπλέον έχει πάρει κλίση που φτάνει τα 5 εκατοστά στη βάση του κτηρίου και τα 15 εκατοστά στην κορυφή.

Οι νορβηγοί ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν το προβληματικό κτήριο σε μια προσπάθεια να αντλήσουν νέα στοιχεία για τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Όσλο, ο οποίος έχει κατασκευαστεί σε προσχώσεις και βυθίζεται ανησυχητικά.

Οι δορυφόροι Sentinel 1A και 1Β είναι οι πρώτοι δύο από τους επτά δορυφόρους που θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή ο ευρωπαϊκός αστερισμός Copernicus, το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωσκόπησης που έχει υλοποιηθεί ως σήμερα.

Τα ραντάρ των δορυφόρων διαπερνούν τα σύννεφα και είναι ιδανικά για την μέτρηση της στάθμης σε πλημμύρες ή για την καταγραφή των μετατοπίσεων του εδάφους σε σεισμούς, μεταξύ άλλων.

Η δημιουργία του πρώτου κέντρου δεδομένων για τους δορυφόρους Sentinel έχει ανατεθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Newsroom ΔΟΛ

OtherView – Ξανά | Xana - Official Video Clip



Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

Τετάρτη 30/11/2016



ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/11/2016  Συννεφιασμένος  ο καιρός στην Ελλάδα.
Με δριμύ ψύχος στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Χώρας.
Με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας.
Έως το μεσημέρι και σταδιακά έως το βράδυ ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η κεντρική και η δυτική στερεά Ελλάδα, το Ιόνιο πέλαγος, η Πελοπόννησος και το βόρειο αιγαίο πέλαγος.
Ασθενή θα είναι η βροχή που θα πέσει τις πρωινές ώρες στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, στο νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος, στις Κυκλάδες, στην νότια και στην ανατολική Πελοπόννησο.
Πιο έντονη θα είναι η βροχή που θα πέσει στις Σποράδες, στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Αττική και στην Κρήτη.   
Χιόνια στην διάρκεια της ημέρας θα πέσουν στην ανατολική, δυτική και νότια Θεσσαλία, στην κεντρική και στην ανατολική στερεά Ελλάδα, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στην βόρεια Αττική, στην ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Μακεδονία.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει το νοτιοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
3 – 9 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου. 
3 – 9  στο νότιο αιγαίο. 2 8  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από -6C  έως 16C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με συννεφιά από το πρωί, πιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι και για το υπόλοιπο της ημέρας.
Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΒΑ – Β – ΝΔ       θα κυμανθούν από 9 έως 22χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  2C και υψηλή  6C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1025.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 36% έως και 86%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.  

Θερμοκρασίες Ημέρας 29/11/2016


Ακραία υψηλές θερμοκρασίες τύλιξαν την Αρκτική τις τελευταίες εβδομάδες



Κοπεγχάγη
Λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι άνεμοι που πνέουν προς τα βόρεια, οι θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν έως και 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό, επιβραδύνοντας δραματικά το σχηματισμό θαλάσσιου πάγου.

«Αυτό που παρατηρούμε στην Αρκτική είναι πολύ ασυνήθιστο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάρτιν Στέντελ του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, το οποίο συλλέγει μετρήσεις της θερμοκρασίας ανά μία ώρα.

Για αρκετές ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, η θερμοκρασία του αέρα στον Βόρειο Πόλο ήταν 0 βαθμοί Κελσίου, 20 ολόκληρους βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα στα μέσα Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, η μέση θερμοκρασία του αέρα ήταν 9 με 12 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

Αυτήν την εποχή του έτους, ο θαλάσσιος πάγος που είχε λιώσει το καλοκαίρι θα έπρεπε να επεκτείνεται κατά χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα.

«Ο πάγος όχι μόνο δεν επεκτείνεται όπως συνήθως, αλλά αντίθετα συνεχίζει να λιώνει λόγω του θερμού αέρα» είπε ο Στέντελ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, η έκταση του θαλάσσιου πάγου των Οκτώβριο ήταν μόλις 6,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με την Βαλερί Μασόν Ντελμότ, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Παρίσι, ένας από τους λόγους που ανέβασαν τη θερμοκρασία ήταν οι θερμοί άνεμοι που πνέουν προς τα βόρεια από την Δυτική Ευρώπη και τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Ένας δεύτερος παράγοντας ήταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο κόπασε νωρίτερα φέτος έχοντας αυξήσει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατά μερικά δέκατα του βαθμού.

Τα φαινόμενα αυτά είναι παροδικά, μακροπρόθεσμα όμως ο κύριος παράγοντας που μειώνει την έκταση του πάγου είναι η κλιματική αλλαγή.

Η μέση θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ

Blogger Gadgets