Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, Μαρτίου 31, 2018

Κυριακή 1/4/2018


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/4/2018  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην διάρκεια της ημέρας στην Μακεδονία, στην Θράκη, στην Ήπειρο, μέρος της Θεσσαλίας, στην δυτική στερεά Ελλάδα, στην βόρεια βορειοδυτική Πελοπόννησο, στο κεντρικό και στο βορειοανατολικό αιγαίο πέλαγος.  
Βροχές θα πέσουν στο Ιόνιο πέλαγος, στην Μακεδονία, στην Θράκη, στην Ήπειρο, στην δυτική στερεά Ελλάδα, στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και στο βορειοανατολικό αιγαίο πέλαγος.
Η αφρικάνικη σκόνη συνεχίζει να δηλώνει και σήμερα την παρουσία της σε αραιή μορφή, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη υγρή και σε ξηρή κυρίως μορφή.  
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της βόρειας Ηπείρου και στην βορειοδυτική, βορειοανατολική Μακεδονία. 
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική στερεά Ελλάδα, η κεντρική Εύβοια και η Αττική.
2 – 8 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  2 8   το νότιο αιγαίο. 4 8  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 5C  έως  25C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με ηλιοφάνεια και με λίγες νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι   Ν    Δ – ΝΔ        θα κυμανθούν από 3 έως 35χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 11C και υψηλή  20C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1006.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 38% έως και 97%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 31/3/2018


Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη [Βίντεο]


Οι γαλαξίες και η σκοτεινή ύλη πάνε χέρι-χέρι, καθώς δεν μπορείς να βρεις τον έναν, χωρίς να υπάρχει και η άλλη - έως τώρα τουλάχιστον. Όμως, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι βρήκαν ένα γαλαξία που φαίνεται να μην έχει σχεδόν καθόλου σκοτεινή ύλη, πράγμα που οι ίδιοι χαρακτήρισαν «σοκαριστικό», καθότι τελείως απρόσμενο.
Με δεδομένο αφενός ότι το σύμπαν κυριαρχείται από τη σκοτεινή ύλη, που είναι πολύ περισσότερη (έως το 85% του συνόλου της ύλης στο σύμπαν) από ό,τι η ορατή βαρυονική ύλη, και αφετέρου ότι η σκοτεινή ύλη αποτελεί το θεμέλιο που συγκρατεί τους γαλαξίες, η ανακάλυψη θεωρείται πραγματικά σημαντική.
Ο ασυνήθιστος γαλαξίας είναι ο NGC1052-DF2, σε απόσταση 65 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Έχει περίπου το μέγεθος του δικού μας γαλαξία, αλλά μόνο το ένα διακοσιοστό των άστρων του, ενώ -αντίθετα με τον δικό μας- δεν διαθέτει μαύρη τρύπα στο κέντρο του.
Ο γαλαξίας μελετήθηκε από πολλά τηλεσκόπια (Τζέμινι και Κεκ Χαβάης, διαστημικό Χαμπλ κ.α.) για να υπάρξει διασταύρωση των αποτελεσμάτων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πίτερ βαν Ντόκουμ του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature.
«H εύρεση ενός γαλαξία χωρίς σκοτεινή ύλη είναι αναπάντεχη, επειδή αυτή η αόρατη μυστηριώδης ουσία αποτελεί την πιο κυρίαρχη όψη ενός γαλαξία» δήλωσε ο Ντόκουμ. «Επί δεκαετίες νομίζαμε ότι οι γαλαξίες ξεκινούν πάντα τη ζωή τους ως συσσωματώσεις της σκοτεινής ύλης. Στη συνέχεια συμβαίνουν όλα τα άλλα: αέριο πέφτει μέσα στη άλω της σκοτεινής ύλης, το αέριο μετατρέπεται σε άστρα, αυτά αργά μεγαλώνουν, ώσπου στο τέλος εμφανίζονται γαλαξίες όπως ο δικός μας. Όμως ο NGC1052-DF2 θέτει σε αμφισβήτηση τις κυρίαρχες ιδέες για το σχηματισμό των γαλαξιών».
«Αν υπάρχει καθόλου σκοτεινή ύλη σε αυτόν τον γαλαξία, θα είναι ελάχιστη. Τα άστρα του αρκούν για να εξηγήσουν όλη τη μάζα του και δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου έξτρα χώρος για τη σκοτεινή ύλη», πρόσθεσε. Από την άλλη, όπως είπε, «αυτό δείχνει ότι η σκοτεινή ύλη είναι ξεχωριστή από τους γαλαξίες. Είναι πραγματική, αλλά έχει τη δική της ξεχωριστή ύπαρξη από τα άλλα συστατικά των γαλαξιών».
Με άλλα λόγια, προκύπτει το ερώτημα: αν ένας γαλαξίας δεν ξεκίνησε με αφετηρία τη σκοτεινή ύλη, η οποία στη συνέχεια προσέλκυσε βαρυτικά την κοινή ύλη, τότε πώς σχηματίσθηκε;
Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα γαλαξία απόλυτο μυστήριο, που δεν προβλέπεται από καμία θεωρία, τα πάντα πάνω του είναι παράξενα. Είναι τελείως άγνωστο πώς είναι δυνατό να σχηματισθεί ένας τέτοιος γαλαξίας». Δεν αποκλείουν πλέον ότι πιθανώς υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να δημιουργηθεί ένας γαλαξίας και όχι μόνο ξεκινώντας από ένα πυρήνα σκοτεινής ύλης.
Οι αστρονόμοι θα ψάξουν μήπως βρουν και άλλους τέτοιους γαλαξίες στο σύμπαν. Ήδη έχουν υποψίες για τρεις, τους οποίους θα παρατηρήσουν καλύτερα.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ (ΕΠΙΛΟΓΕΣ)


Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018

Σάββατο 31/3/2018


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/3/2018  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στην διάρκεια της ημέρας στην Μακεδονία, στην Θράκη, στην Ήπειρο, στην στερεά Ελλάδα, στην βόρεια Θεσσαλία και στην νότια Πελοπόννησο.
Βροχές κυρίως από τις βραδινές ώρες θα πέσουν στο Ιόνιο πέλαγος, στην δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο.
Η αφρικάνικη σκόνη και πάλι στο προσκήνιο σε αραιή μορφή, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας, εναποθέτοντας την σκόνη σε ξηρή κυρίως μορφή.  
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της βόρειας Ηπείρου και στην βορειοδυτική, βορειοανατολική Μακεδονία.  
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η ανατολική στερεά Ελλάδα και η  κεντρική Θεσσαλία.
2 – 7 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  2 7   το νότιο αιγαίο. 3 8  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 5C  έως  24C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι επιφανείας θα είναι   ΝΑ    ΝΔ – Α – ΝΔ         θα κυμανθούν από 3 έως 16χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή 9C και υψηλή  23C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016.  Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 35% έως και 94%.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/3/2018


Συσκευή φτιάχνει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου


Πριν από ένα χρόνο ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ είχε παρουσιάσει την ιδέα της για την κατασκευή μίας συσκευής που θα μπορεί να συλλαμβάνει ακόμη και τα πιο μικρά ίχνη υγρασίας στην ατμόσφαιρα μιας άνυδρης περιοχής και να τα μετατρέπει σε πόσιμο νερό.

Όπως είναι ευνόητο η ύπαρξη μιας τέτοιας συσκευής θα αποτελούσε κυριολεκτικά ένα… μάνα εξ ουρανού για ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που είτε παραδοσιακά δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό (π.χ περιοχές ερήμων κλπ) είτε ζουν σε περιοχές που οι κλιματικές αλλαγές τις έχουν μετατρέψει σε άνυδρες.

Η ιδέα των ερευνητών έτσι τουλάχιστον όπως την είχαν παρουσιάσει έτυχε δυσμενών κριτικών και έντονων αμφισβητήσεων από την επιστημονική κοινότητα. Οι ερευνητές του ΜΙΤ όμως δεν απογοητεύτηκαν, το αντίθετο. Επανήλθαν δυναμικά και υποστηρίζουν ότι λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που τους έγιναν τροποποίησαν την αρχική τους ιδέα για το πώς θα λειτουργεί αυτή η συσκευή και την παρουσιάζουν εκ νέου.

Επιπλέον οι ερευνητές αναφέρουν ότι δημιούργησαν ένα πρωτότυπο σύστημα το οποίο στα πειράματα που έκαναν έδειξε ότι μπορεί είναι ικανό να παράγει νερό από την υγρασία του αέρα και μάλιστα να το κάνει στις πλέον δύσκολες συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους κάποια συστήματα παραγωγής πόσιμου νερού από την υγρασία του αέρα αλλά για να το πετύχουν πρέπει τα επίπεδα της υγρασίας να είναι ιδιαίτερα υψηλά ενώ επιπλέον τα συστήματα αυτά καταναλώνουν πολύ ενέργεια για να κάνουν την μετατροπή.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ υποστηρίζουν ότι η συσκευή που κατασκεύασαν μπορεί να δημιουργήσει νερό από δείγμα αέρα που περιέχει μόλις 10% υγρασία ενώ παράλληλα δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να το πετύχει με νέα τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Οι ερευνητές αναφέρουν σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ότι η συσκευή βασίζεται στην χρήση των λεγόμενων μέταλλο-οργανικών στερεών ανοικτής δομής (MOFs, Μetal Organic Frameworks).

Τα συγκεκριμένα υλικά έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εξαιτίας των πολλά υποσχόμενων εφαρμογών τους σε πεδία όπως η εκλεκτική προσρόφηση/αποθήκευση αερίων και η κατάλυση.

Θεόδωρος Λαΐνας
in.gr

Blogger Gadgets