Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, Μαΐου 05, 2018

Γιατί εμφανίζονται τόσα πολλά γιγαντιαία διαμάντια;


Δύο τεράστια διαμάντια πάνω από 300 καράτια εξορύχθηκαν σε ένα ορυχείο στη Μποτσουάνα, μέσα σε δύο εβδομάδες. Η εταιρεία Lucara Diamond βρήκε δύο τεράστιες «πέτρες» στο ορυχείο Karowe, πρώτα ένα διαμάντι με ελαφρώς καφέ χρώμα 472 καρατίων και στη συνέχεια ένα άλλο λευκό 327 καρατίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Συνολικά, η εταιρεία έχει ήδη εξορύξει φέτος οκτώ διαμάντια, που το καθένα είναι άνω των 100 καρατίων. Τα διαμάντια αυτά θα δημοπρατηθούν στα τέλη Ιουνίου  και οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν πρώτα να τα δουν και να τα εξετάσουν, μεταξύ 10 και 19 Ιουνίου.
Ωστόσο, δεν θα είναι και τόσο εύκολο να αγοράσετε ένα από τα διαμάντια. Πριν από δυόμισι χρόνια, ένα ακατέργαστο διαμάντι 1111 καρατίων βρέθηκε στο ίδιο ορυχείο, το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε ποτέ, το οποίο πωλήθηκε το 2016 σε δημοπρασία στο Sotheby’s στο Λονδίνο αντί 53 εκατομμυρίων δολαρίων .
Είχε διαστάσεις 65 x 56 x 40 χιλιοστά, όσο δηλαδή το μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Το κόσμημα ονομάστηκε «Lesedi La Rona», που σημαίνει το «φως μας» στη γλώσσα Bantu Setswana, η οποία μιλιέται στη Μποτσουάνα.
Ένα άλλο διαμάντι 813 καρατίων που ονομάζεται «The Constellation» πωλήθηκε από την εταιρεία Lucara το 2016, για 63 εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.
Η επικεφαλής της Lucara, που εδρεύει στον Καναδά, έχει μια εξήγηση για την πρόσφατη εξόρυξη τόσων διαμαντιών υψηλού προφίλ στο ορυχείο Karowe. «Αρχικά, στο ορυχείο Karowe χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός που πραγματικά δεν ήταν ο βέλτιστος» δήλωσε η Ειρα Τόμας στο πρακτορείο  Bloomberg, «με αποτέλεσμα πολλά διαμάντια να σπάνε έσπασε. Αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών».
Τα «διαμάντια του αίματος» μπορούν να αναγνωριστούν καλύτερα
Επιπλέον, η αυθεντικότητα των λίθων θα εξασφαλίζεται μέσω της νέας τεχνολογίας. Η προέλευση κάθε διαμαντιού θα μπορεί να ανιχνευθεί, έτσι ώστε να αποκλείονται και λεγόμενα «διαμάντια του αίματος» από το εμπόριο, δηλαδή πέτρες, οι οποίες συνήθως εξορύσσονται παράνομα σε περιοχές συγκρούσεων και των οποίων τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση πολέμων.
Μεσοπρόθεσμα, η πλατφόρμα αυτή θα είναι προσβάσιμη και σε άλλους παραγωγούς διαμαντιών.
Τα διαμάντια στο στέμμα της Ελισάβετ
Μια άλλη εταιρεία, η Gem Diamonds, έχει επίσης ανακαλύψει εφέτος επτά ακατέργαστα διαμάντια άνω των 100 καρατίων – το μεγαλύτερο ήταν 910 καρατίων και πωλήθηκε για 40 εκατομμύρια δολάρια.
Το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ ήταν 3106 καρατίων. Βρέθηκε το 1905 κοντά στην πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής, την Πρετόρια. Η πέτρα πήρε το όνομα «Cullinan» -το όνομά της περιοχής όπου βρέθηκε – και κόπηκε τότε σε πολλά μικρότερα διαμάντια.
Τα δύο μεγαλύτερα, έλαβαν τα ονόματα «Μεγάλο αστέρι της Αφρικής» και «Μικρό αστέρι της Αφρικής» και είναι μέρος των κοσμημάτων της Βρετανίδας βασίλισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets