Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, Ιουλίου 31, 2018

Τετάρτη 1/8/2018


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/8/2018  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στην κεντρική και στην ανατολική Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, στο βόρειο, βορειοδυτικό αιγαίο πέλαγος.
Από το μεσημέρι πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα επίσης επάνω από την Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Πελοπόννησο.
Σποραδικές θα είναι οι βροχές που θα πέσουν κυρίως από το μεσημέρι στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία, η ανατολική Θράκη και η κεντρική Μακεδονία.
2 – 6 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  2 6   το νότιο αιγαίο. 2 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 14C  έως  34C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα μετά το μεσημέρι, με πιθανή ασθενή βροχή από το απόγευμα.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι  Δ – ΝΔ – ΒΑ – Α – ΒΑ – Δ       θα κυμανθούν από 3 έως 16χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  23C και υψηλή  33C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1013. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 35% έως και 79%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,2   / 13:30   8,7   / 16:00 5,6   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς


Θερμοκρασίες Ημέρας 31/7/2018


Επιβεβαιώθηκε η θεωρία του Αϊνστάιν για την κίνηση των άστρων γύρω από μαύρες τρύπες


Πολλές από τις θεωρίες της γενικής και της ειδικής σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά κάποιες παραμένουν ακόμη υπό διερεύνηση για την ορθότητα τους. Μια από τις θεωρίες για τις οποίες αναζητούνταν αποδείξεις ήταν η αυτή που αφορά την κίνηση των άστρων όταν αυτά βρίσκονται υπό την βαρυτική επίδραση γιγάντιων μελανών οπών. Διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η θεωρία του Αϊνστάιν είναι ορθή.
Στην καρδιά του γαλαξία μας υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα, ο Τοξότης Α*. Πρόκειται για μια μελανή οπή με διάμετρο που εκτιμάται ότι είναι περίπου 45 εκατ. χλμ και μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από την μάζα του Ηλιου.
Κοντά στον Τοξότη Α* βρίσκεται ένα άστρο, το S2, το οποίο διεθνής ομάδα επιστημόνων παρατηρούσε τα τελευταία 16 έτη μελετώντας την συμπεριφορά του. Πριν από δύο μήνες το άστρο πλησίασε κατά την τροχιά του κίνηση στο κοντινότερο σημείο της με την μαύρη τρύπα και οι επιστήμονες είχαν στρέψει εκεί το πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο VLT που βρίσκεται στην Χιλή. Οι ερευνητές είδαν το άστρο καθώς πλησίασε πολύ κοντά στην μαύρη τρύπα να αναπτύσσει απότομα πολύ μεγάλες ταχύτητες φαινόμενο που είχε προτείνει ο Αϊνστάιν στην θεωρία της γενικής σχετικότητας. Στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση    «Astronomy&Astrophysics» οι ερευνητές αναφέρουν ότι το άστρο ανέπτυξε ταχύτητες 8 χιλιάδων χλμ/δευτερόλεπτο.
«Προετοιμαζόμασταν για αυτό το γεγονός εδώ και πολλά χρόνια αφού ήταν μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε κάποιο φαινόμενο της γενικής σχετικότητας» δηλώνει ο Ράινχαρντ Γκένζελ του τμήματος Εξωγήινης Φυσικής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Γερμανία. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το άστρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είναι αχνό (δεν έχει ιδιαίτερη λαμπρότητα) και καθώς πλησίαζε τον Τοξότη Α* εισήλθε σε ένα νέφος κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια κ.α) κάνοντας όπως είναι ευνόητο πολύ δύσκολο το έργο των ερευνητών.

Αντώνης Ρεπάνης - Διπρόσωπη


Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

Τρίτη 31/7/2018


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/7/2018  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.
Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.
Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα το πρωί στην ανατολική Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, στο βόρειο, βορειοδυτικό αιγαίο πέλαγος.
Από το μεσημέρι πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα επίσης επάνω από την Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Πελοπόννησο.
Σποραδικές θα είναι οι βροχές που θα πέσουν κυρίως από το μεσημέρι στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων περιοχών της Χώρας.
Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία, η δυτική στερεά Ελλάδα και η κεντρική Μακεδονία.
2 – 5 μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  2 6   το νότιο αιγαίο. 2 5  μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος.
Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 14C  έως  34C
Ο καιρός στην Λάρισα  Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα μετά το μεσημέρι, με πιθανή ασθενή βροχή από το απόγευμα.  Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – ΒΑ – Α – ΒΔ      θα κυμανθούν από 3 έως 16χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, η χαμηλή  22C και υψηλή  32C. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 39% έως και 77%. Η Ακτινοβολία UV και η προστασία μας από τον Ήλιο σήμερα στης 11:00  - 5,1   / 13:30   8,5   / 16:00 5,6   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.
LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε.  ON LINE  ο καιρός στην   Λάρισα.

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς


Θερμοκρασίες Ημέρας 30/7/2018


Oι πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στους καύσωνες


ο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Ασφάλειας του ΟΗΕ με έδρα τη Βόννη φέτος το καλοκαίρι έχει μεγάλο φόρτο εργασίας. Με αφορμή την αυξητική τάση στις μέσες θερμοκρασίες παγκοσμίως, οι ερευνητές του ΟΗΕ εκπονούν μεγάλη έρευνα για το πώς τα αστικά κέντρα θα μπορούσαν μελλοντικά να προσαρμοστούν καλύτερα στο ολοένα και πιο θερμό κλίμα. Σε πρώτη φάση οι ερευνητές συλλέγουν πληροφορίες μέσα από ερωτηματολόγια που μοιράζουν στους κατοίκους της Βόννης αναφορικά με τις συνήθειές τους όταν έχει ακραία ζέστη αλλά και το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την αύξηση της θερμοκρασίας.
Και οι χώρες με ψυχρότερο κλίμα είναι ευάλωτες
Παρά το ότι η ακραία ζέστη είναι ένα φαινόμενο που δεν είθισται να συσχετίζουμε με χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, εντούτοις και εκεί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας. Το 2003 περίπου 7000 άνθρωποι πέθαναν στη Γερμανία εξαιτίας του καύσωνα. Ο πρωτοφανής καύσωνας του 2003 είχε πλήξει όλη την Ευρώπη και είχε κοστίσει τη ζωή σε συνολικά 70.000. Παρά το ότι λίγες μέρες καύσωνα δεν είναι για τους περισσότερους ανθρώπους δυσβάσταχτες, εντούτοις για ευπαθείς ομάδες, όπως τους ηλικιωμένους, τις εγκύους, τα μωρά και τους αρρώστους μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Όπως ανέφερε στη DW o κλιματολόγος του ΟΗΕ Ματίας Γκάρσαγκεν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που εγκυμονεί ο καύσωνας είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τους ενδεχόμενους κινδύνους των υψηλών θερμοκρασιών. Ναι μεν κατανοούν ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν πρόβλημα, από την άλλη πλευρά όμως δεν δείχνουν να έχουν καλή εικόνα για το πώς η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τη ζωή και τις συνήθειές τους.
Το φαινόμενο των «αστικών θερμονησίδων»
Τα κύματα καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα αστικά κέντρα, τα οποία θερμαίνονται μάλιστα πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές κοντά στη φύση. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο των «αστικών θερμονησίδων», όπως το αποκαλούν οι ειδικοί. Οι αστικές περιοχές καλύπτονται από άσφαλτο και τσιμέντο κι έτσι δεν μπορούν να συγκρατήσουν το νερό, όπως το έδαφος ή η βλάστηση, εξηγεί ο Γκάρσαγκεν. Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας μελέτης κλιματικών φαινομένων C40, το 2050 πάνω από 970 πόλεις υπολογίζεται να έχουν μέσες υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι γύρω στους 35 βαθμούς. Μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο αυτών παρουσιάζουν τέτοιες θερμοκρασίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ ως το 2050 πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, κάτι που ενδέχεται να επιτείνει το πρόβλημα.
Προκειμένου λοιπόν να προσαρμοστούν οι μεγαλουπόλεις στις υψηλές θερμοκρασίες απαιτούνται αλλαγές στον αστικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή στον τρόπο κατασκευής, στα κατασκευαστικά υλικά, στην αύξηση των χώρων πρασίνου αλλά και στη δημιουργία διαδρόμων αέρα μέσα στις πόλεις. «Ο αστικός σχεδιασμός βέβαια μπορεί να δώσει τεχνικές λύσεις, ωστόσο για την υιοθέτηση μεγάλων αλλαγών απαιτείται διάλογος με τους κατοίκους των πόλεων» εκτιμά ο Γκάρσαγκεν. Ο διάλογος με τους πολίτες είναι σημαντικός, ώστε να αντιληφθούν το πρόβλημα και να αναζητήσουν μαζί με τους ιθύνοντες λύσεις. Ο Γερμανός ειδικός πάντως εκτιμά ότι είναι καιρός να γίνει αντιληπτό ότι η δημιουργία πόλεων, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, δεν μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Blogger Gadgets