Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Μαρτίου 31, 2021

Πέμπτη 1/4/2021

 


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/4/2021
  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.  Με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Σύννεφα το πρωί θα καλύψουν την ανατολική Μακεδονία, την δυτική Θράκη, την Εύβοια,  και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.

Από το μεσημέρι σποραδικές θα είναι οι νεφώσεις επάνω από την δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την στερεά Ελλάδα, την Αττική και στην ανατολική Πελοπόννησο.  

Βροχές θα πέσουν στην Θράκη, στα ορεινά της Ηπείρου και στο μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βορειοδυτικής Θράκης και στα ορεινά της Κρήτης.

Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία και τα κεντρικά ορεινά της Πελοποννήσου.    

Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική Ήπειρο, η κεντρική Μακεδονία και η δυτική στερεά Ελλάδα.

2 – 8  μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  

2 – 8  το νότιο αιγαίο. 2 – 5   μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος.

Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από  -3C  έως 

22C

Ο καιρός στην Λάρισα Με ηλιοφάνεια και με λίγες αραιές νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι 

ΝΔ –ΒΔ –Α – ΝΑ – ΝΔ               θα κυμανθούν από 3 έως 18 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, από  5C  η χαμηλή  και  18C η υψηλή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1022. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 22% έως και  87%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.

LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε……  ON LINE  ο καιρός  στην    Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 31/3/2021

 


Συσκευή υπερήχων «διαβάζει τις προθέσεις μας στον εγκέφαλο»

 


Ένα νέο σύστημα που «διαβάζει τη σκέψη» χωρίς να απαιτεί την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πιθήκους, ένα επίτευγμα που ίσως μια μέρα επιτρέψει σε παράλυτους ασθενείς να ελέγχουν με τη σκέψη υπολογιστές ή ρομποτικούς βραχίονες.

Την τελευταία δεκαετία έχει παρουσιαστεί μια πληθώρα συστημάτων «διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή» που διαβάζουν τη σκέψη, όλα όμως παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα και ακόμα δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πράξη.

Μια από τις προσεγγίσεις που εφαρμόζονται αξιοποιεί δεδομένα από ηλεκτροεγκεφαλογράφους, μια αναίμακτη τεχνική η οποία όμως προσφέρει μειωμένη ανάλυση και δεν μπορεί να καταγράψει την ενεργοποίηση μεμονωμένων νευρώνων.

Μια άλλη προσέγγιση αφορά τη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων που παρακολουθούν τη δραστηριότητα ακόμα και μεμονωμένων νευρώνων. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι για την εμφύτευση των ηλεκτροδίων απαιτείται η αφαίρεση τμήματος του κρανίου και το κόψιμο της σκληρής μήνιγγας, του βασικού προστατευτικού περιβλήματος του εγκεφάλου.

Τη λύση υπόσχονται τώρα να δώσει το «λειτουργικό υπερηχογράφημα», μια παραλλαγή των υπερηχογράφων που χρησιμοποιούν οι γυναικολόγοι για να απεικονίσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μια συσκευή που ονομάζεται μορφομετατροπέας εκπέμπει παλμούς εστιασμένων υπερήχων, οι οποίοι ανακλώνται και αποκαλύπτουν τα όρια ανάμεσα σε διαφορετικούς ιστούς.

Στη νέα μελέτη, διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε έναν μορφομετατροπέα που εκπέμπει μια πλατιά δέσμη υπερήχων για να παρακολουθεί τη ροή του αίματος στον οπίσθιο βρεγματικό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον προγραμματισμό κινήσεων. Όσο πιο έντονη η ροή του αίματος σε μια περιοχή, τόσο πιο έντονη η δραστηριότητα των νευρώνων σε αυτή την περιοχή.

Η μέθοδος δεν είναι εντελώς αναίμακτη, αφού απαιτεί την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του κρανίου. Δεν απαιτεί τομές στη σκληρή μήνιγγα ή εμφύτευση ηλεκτροδίων βαθιά στον εγκέφαλο.

Τομογραφία των εγκεφαλικών αγγείων των πειραματόζωων σε απεικόνιση του λειτουργικού υπερηχογράφου  (S. Norman / Caltech)

Η νέα τεχνική δοκιμάστηκε σε δύο μακάκους ρέζους, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί να στρέφουν το βλέμμα ή τα άνω άκρα τους προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά όταν έβλεπαν μια κουκίδα στην οθόνη.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη συσκευή υπερήχων για να διαβάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα που συνόδευε κάθε κίνηση των πειραματόζωων. Τα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που σταδιακά έμαθε την αντιστοίχιση ανάμεσα στα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τις φυσικές κινήσεις.

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές ζήτησαν από τον αλγόριθμο να μαντέψει ποια κίνηση θα εκτελούσε κάθε πειραματόζωο στη διάρκεια του τεστ.

Ο αλγόριθμος μπορούσε να προβλέψει την κατεύθυνση της κίνησης με αξιοπιστία 78% στις κινήσεις των ματιών και 89% στις κινήσεις των χεριών, αναφέρουν οι ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron.

Μάλιστα η συσκευή υπερήχων διαπιστώθηκε ότι μπορεί να καταγράφει τη δραστηριότητα μιας περιοχής του εγκεφάλου με διάμετρο μόλις 100 μικρόμετρα, περίπου 10 φορές το πλάτος ενός μεμονωμένου νευρώνα. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνική προσφέρει υψηλότερη ανάλυση από τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, μια απεικονιστική εξέταση που παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, λένε οι ερευνητές.

Ακόμα κι έτσι όμως ο υπερηχογράφος δεν πετυχαίνει την ανάλυση που προσφέρουν τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια, παραδέχεται η ερευνητική ομάδα.

Το γεγονός όμως ότι η τεχνική δεν απαιτεί τόσο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση δημιουργεί τώρα ελπίδες για τους παράλυτους ασθενείς, πολλοί από τους οποίους δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της εμφύτευσης καλωδίων στον εγκέφαλο.

Επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να συνδέσουν το σύστημα με έναν ρομποτικό βραχίονα για να διαπιστώσουν αν μπορούν να μετατρέψουν τις σκέψεις των πιθήκων σε κινήσεις.

 

Το γυαλί - Μανώλης Τοπάλης (Video)

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021

Τετάρτη 31/3/2021

 


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/3/2021
  Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα.  Με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Σύννεφα στην διάρκεια της ημέρας θα καλύψουν την Θράκη, το νότιο Ιόνιο πέλαγος, την ανατολική Ήπειρο, την Θεσσαλία, την στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, το κεντρικό και το νότιο αιγαίο πέλαγος.

Βροχές θα πέσουν στην Θεσσαλία, στην στερεά Ελλάδα, στην Αττική, στην Εύβοια, στο κεντρικό και στο νότιο αιγαίο πέλαγος.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, στην κεντρική στερεά Ελλάδα, στην κεντρική και στην νότια Εύβοια, στην ανατολική Μαγνησία, στην βόρεια Αττική και στα ορεινά της Κρήτης.

Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική και η βορειοανατολική Μακεδονία και η Ήπειρος. 

Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η βορειοδυτική Πελοπόννησο.  

2 – 8  μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  

2 – 7  το νότιο αιγαίο. 2 – 6   μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος.

Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από  -3C  έως 

22C

Ο καιρός στην Λάρισα Με συννεφιά από το πρωί και με πιθανή ασθενή βροχή τις πρωινές ώρες, ποιο αραιά θα είναι τα σύννεφα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι 

ΝΔ –ΒΑ –Α – ΝΑ – Β – Δ               θα κυμανθούν από 3 έως 27 χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, από  6C  η χαμηλή  και  18C η υψηλή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1024. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 31% έως και  83%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα.

LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε……  ON LINE  ο καιρός  στην    Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/3/2021

 


Ρομπότ απολύμανσης παραδίδονται σε Ωνάσειο και Παπαγεωργίου

 


Ρομπότ που απολυμαίνει εσωτερικούς χώρους με υπεριώδη ακτινοβολία παραδόθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ ακόμα ένα αναμένεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παπαγεωργίου με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι παραδόσεις εντάσσονται σε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εν μέσω πανδημίας αγοράζει 200 ρομπότ απολύμανσης για ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Τα ρομπότ μπορούν να απολυμάνουν τους απλούς θαλάμους ασθενών σε δέκα λεπτά, ενώ μία φόρτιση επαρκεί για περίπου 12 θαλάμους.

Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί στις αρχές της πανδημίας, όταν το ενδεχόμενο διασποράς του κοροναϊού από μολυσμένες επιφάνειες θεωρείτο πιθανό.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα εκπνεόμενα σωματίδια είναι το κύριο μέσο διασποράς του ιού, και πολλοί θεωρούν πλέον ότι τα ρομπότ απολύμανσης χρησιμεύουν μόνο ως μέσο καθησυχασμού.

«Στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττό κίνδυνο. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, καθώς δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες» εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απολυμαντικά ρομπότ πρόκειται επίσης να σταλούν σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σλοβενία.

Η Κομισιόν διέθεσε κονδύλι 12 εκατ. ευρώ για τα ρομπότ από Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Blogger Gadgets