Το περίεργο με σπίτι του Κρις Μπίλσκι στο Χαλ της Βρετανίας είναι ότι δεν διαθέτει καλοριφέρ ή άλλα εμφανή θερμαντικά σώματα.
Είναι όμως ζεστό ακόμα και μια χειμωνιάτικη μέρα με το θερμόμετρο στους -2 βαθμούς Κελσίου.
Ο Μπίλσκι, αναφέρει το BBC, έσπευσε να υιοθετήσει τη σχετικά νέα τεχνολογία της ηλεκτρικής ταπετσαρίας.
Πίσω από το σοβά των τοίχων βρίσκονται λεπτά μεταλλικά φύλλα, συνδεδεμένα στον ηλεκτρικό πίνακα του κτηρίου.
Τα φύλλα θερμαίνονται και εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία δεν ζεσταίνει τον αέρα όπως τα καλοριφέρ αλλά ανεβάζει απευθείας τη θερμοκρασία των αντικειμένων στο δωμάτιο –με άλλα λόγια η ταπετσαρία λειτουργεί ως κρυφός θερμοπομπός.
O Μπίλσκι απολαμβάνει τη θαλπωρή της ταπετσαρίας μαζί με τη σύζυγό του (Kris Bilsky)
Ο Μπίλσκι, 31 ετών, άκουσε για την ηλεκτρική ταπετσαρία από έναν συνάδελφό του και, ως λάτρης της τεχνολογίας, έσπευσε να ξηλώσει τον λέβητα αερίου και τα καλοριφέρ που χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα στο σπίτι.
«Είμαι χαρούμενος που δεν βασίζομαι πια στο φυσικό αέριο» λέει. «Είναι μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα» εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Για την ώρα η ταπετσαρία δεν μειώνει το κόστος της θέρμανσης, είναι όμως λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στη Βρετανία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Υπέρυθρη κάμερα καταγράφει τη θερμότητα που πηγάζει από την ταπετσαρία (Nextgen)
Εξάλλου οι καυστήρες αερίου και πετρελαίου θα καταργηθούν στη Βρετανία το 2035 προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών ανθρακα.
Ο Μπίλσκι προμηθεύτηκε το σύστημα από τη βρετανική εταιρεία iHelios, της οποίας η τεχνολογία δοκιμάζεται και σε συγκροτήματα κατοικιών στο Χαλ και την Ουαλία.
Το σύστημα της iHelios αποτελείται από φύλλα άνθρακα με χάλκινα ηλεκτρόδια σε κάθε πλευρά. Τα ηλεκτρόδια διοχετεύουν ρεύμα που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του άνθρακα ώστε να αρχίσει να εκπέμπει υπέρυθρο φως, το οποίο διαπερνά τον σοβά και ζεσταίνει το δωμάτιο.
Ηλεκτρικές ταπετσαρίες παράγει και η βρετανική Nexgen Heating, η οποία όμως αντί για απλό άνθρακα χρησιμοποιεί γραφένιο, αγώγιμα φύλλα άνθρακα με πάχος ενός ατόμου.
Το ενεργειακό κόστος της ταπετσαρίας είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά καλοριφέρ ή τις αντλίες θερμότητας που προωθούνται ως εναλλακτική λύση στους καυστήρες.
Η ταπετσαρία όμως είναι πολύ φθηνότερη στην εγκατάσταση.
Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν εξάλλου εκτεταμένες εργασίες στο κτήριο, ενώ η ηλεκτρική ταπετσαρία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εγκατασταθεί ενώ οι ένοικοι βρίσκονται στο σπίτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου