Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Μαΐου 31, 2023

Πέμπτη 1/6/2023

 


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   1/6/2023
   Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Σύννεφα το πρωί θα καλύψουν την κεντρική Μακεδονία, την δυτική και την βορειοανατολική Θεσσαλία, την στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο και το νότιο αιγαίο πέλαγος.

Σποραδικές θα είναι οι νεφώσεις από το μεσημέρι επάνω από την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία.

Πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα επίσης από το απόγευμα στην Εύβοια.

Βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι θα πέσουν στις βόρειες περιοχές της Μακεδονίας, στην δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην δυτική στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της βορειοανατολικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία, η δυτική στερεά Ελλάδα και οι νότιες περιοχές της κεντρικής Κρήτης.

2 5  μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  

2 – 7 το νότιο αιγαίο. 2 – 4   μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 

Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 6C  έως  29C 

Ο καιρός στην Λάρισα Με ηλιοφάνεια και με λίγες αραιές νεφώσεις στην διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – ΒΔ – Α – Β – ΝΔ                           θα κυμανθούν από 3 έως 39χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, από 15C  η χαμηλή  και 27C  η υψηλή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1015. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 33% έως και 68%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. 

LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε……  ON LINE  ο καιρός  στην    Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 1/6/2023

 


Τεχνητή νοημοσύνη: Ακόμα και ο επικεφαλής της OpenAI ζητά κανόνες

 


Η OpenAI, η υποστηριζόμενη από την Microsoft startup που δημιούργησε το ChatGPT, επιθυμεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ρύθμιση στις εταιρείες που αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο Άλτμαν δηλώνει ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη».

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της OpenAI υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης απαιτήσεων αδειοδότησης ή εγγραφής προδιαγραφών της τεχνητής νοημοσύνης για συγκεκριμένες λειτουργίες. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία, εν προκειμένω η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα μπορεί να διατηρεί κάποια πρότυπα ασφαλείας για τις εταιρείες του κλάδου, για παράδειγμα να δοκιμάζουν τα συστήματά τους πριν αυτά γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Ο Άλτμαν ζητά επίσης παγκόσμια συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και κίνητρα για συμμόρφωση με την ασφάλεια.

Η κατάσταση σήμερα

Αυτό που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες είναι εταιρείες κάθε μεγέθους να διαγωνίζονται να «ρίξουν» στην αγορά όλο και πιο επιδέξια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας τεράστιο όγκο δεδομένων και επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσοι βλέπουν επικριτικά το εγχείρημα φοβούνται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προκαλέσει βλάβες σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ιδιαίτερα την προκατάληψη και την παραπληροφόρηση, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να… τερματίσει την ίδια την ανθρωπότητα.

Ο Λευκός Οίκος έχει συγκαλέσει τους επικεφαλής όλων αυτών των εταιρειών, του Άλτμαν συμπεριλαμβανομένου, για να βρεθεί ένας κοινός τόπος στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι Αμερικανοί νομοθέτες επίσης επιδιώκουν να αναλάβουν δράση ώστε να προωθηθούν τα οφέλη της τεχνολογίας σε συνάρτηση με την εθνική ασφάλεια και παράλληλα περιορίζοντας την κακή χρήση της.

Στο σύνολο αυτής της εικόνας φαίνεται ότι η συναίνεση απέχει αρκετά.

OASIS και… κίνδυνοι

Όπως αναφέρει το Reuters, ένα στέλεχος της OpenAI έχει προτείνει τη δημιουργία μιας αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί «Office for AI Safety and Infrastructure Security» ή απλά OASIS, δηλαδή Γραφείο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Ασφάλεια Υποδομών.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η επιβολή ρύθμισης κρύβει τον κίνδυνο να παραγκωνιστούν οι μικρότεροι παίκτες της δημιουργούμενης αγοράς ή να χάσουν την επαφή με το αντικείμενο εάν η τεχνητή νοημοσύνη εξελιχθεί πολύ γρήγορα, ενώ δεν παραβλέπουν ότι η ρύθμιση θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να εστιάσουν καλύτερα στην επίβλεψη και να λειτουργήσουν προστατευτικά απέναντι σε καταχρήσεις.

Πηγή: OT.gr

 

Όταν δω τα δυό σου μάτια ραντεβού σαν περιμένω Μιχάλης Γενίτσαρης Video

Τρίτη, Μαΐου 30, 2023

Τετάρτη 31/5/2023

 


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   31/5/2023
   Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Σύννεφα το πρωί θα καλύψουν την Μακεδονία, την Θράκη, την ανατολική και την δυτική Θεσσαλία, το Ιόνιο και το αιγαίο πέλαγος.

Νεφώσεις έως το μεσημέρι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Βροχές κυρίως από το μεσημέρι θα πέσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της βορειοανατολικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της βόρειας Πελοποννήσου. 

Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική στερεά Ελλάδα.

2 5  μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  

2 – 6 το νότιο αιγαίο. 2 – 4   μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 

Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 8C  έως  27C 

Ο καιρός στην Λάρισα Με αραιή συννεφιά και με ηλιοφάνεια από το πρωί, πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα έως το μεσημέρι και στην διάρκεια της ημέρας. Βροχή αναμένεται να πέσει κυρίως από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – ΒΑ – Α – ΝΑ – Β                           θα κυμανθούν από 3 έως 29χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, από 17C  η χαμηλή  και 25C  η υψηλή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1016. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 47% έως και 83%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. 

LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε……  ON LINE  ο καιρός  στην    Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 31/5/2023

 


Οταν η τεχνητή νοημοσύνη γράφει εργασίες για την «Ιλιάδα»

 


Η ανησυχία για την τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει, παρ’ όλο που η αντίθετη οπτική υποστηρίζει ότι είναι σαν να φοβόμαστε τον εαυτό μας: όσο προχωρημένη κι αν είναι η τεχνολογία, δεν παύει να εξαρτάται από την ανθρώπινη φαντασία για να εξελιχθεί.

Η ανησυχία πάντως επιμένει. Αρκετοί αναλυτές, για παράδειγμα, φοβούνται ότι οι νέες εφαρμογές, όπως το ChatGPT, θα καταστήσουν πολλές θέσεις εργασίας περιττές. Ο συνιδρυτής της Microsoft και τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη (στη λίστα «Forbes»), Μπιλ Γκέιτς, από την άλλη, θεωρεί ότι πολλές θέσεις γραφείου θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, βοηθώντας π.χ. στη σύνταξη τιμολογίων ή επιστολών, όπως δήλωσε πρόσφατα στη γερμανική «Handelsblatt».

Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, πάλι, μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη στο Ντουμπάι ισχυρίστηκε ότι «όποιος ελέγχει τις τεχνολογίες ελέγχει όλον τον κόσμο». Και οι δύο λοιπόν περιέγραψαν τη σημασία του νέου λογισμικού της OpenAI, που μοιάζει να φέρνει μια μικρή επανάσταση, εγκαθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τόσο ώστε να έχουν γίνει ήδη οι πρώτες κινήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες βάζουν στο μικροσκόπιο το ChatGPT μετά την προσωρινή απαγόρευση που επέβαλε η Ιταλία για λόγους ιδιωτικότητας.

Η Γερμανία και η Ισπανία, παράλληλα, δηλώνουν έτοιμες και αυτές να παρέμβουν αν χρειαστεί, ενώ η Γαλλία και η Ιρλανδία παρακολουθούν προσεκτικά τις σχετικές έρευνες που γίνονται στην Ιταλία.

Παραπλανητική

«Το πιο ηχηρό καμπανάκι για το ChatGPT και όλα τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα το χτύπησε η Ενωση Ευρωπαίων Καταναλωτών – European Consumer Organisation (BEUC) που ζητά από όλες τις Αρχές να βάλουν στο μικροσκόπιο την τεχνολογία αυτή» περιέγραφε ο Γιώργος Κανελλόπουλος στα «ΝΕΑ» (Τ8 Απριλίου). Κι αυτό επειδή «οι καταναλωτές δεν είναι έτοιμοι για αυτή την τεχνολογία. Δεν συνειδητοποιούν πόσο χειριστική, πόσο παραπλανητική μπορεί να είναι», όπως δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του BEUC, Ούρσουλα Παλ, στο Euronews.

Η ίδια προσέθεσε ότι οι καταναλωτές «δεν συνειδητοποιούν πως οι πληροφορίες που λαμβάνουν είναι ίσως λανθασμένες. Νομίζω ότι αυτό το περιστατικό με το ChatGPT είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα είδος αφύπνισης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή παρόλο που τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εργάζονται για έναν νόμο AI, δεν θα ισχύει για άλλα τέσσερα χρόνια. Και έχουμε δει πόσο γρήγορα αναπτύσσονται αυτού του είδους τα συστήματα».

Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει προτείνει πρωτοποριακή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη. Γνωστή ως «European AI Act», η νομοθεσία αυτή έχει στόχο να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ζωτικής σημασίας υποδομές: την εκπαίδευση, την επιβολή του νόμου και το δικαστικό σύστημα. Η νομοθεσία θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με το Reuters, τα προσχέδια της νομοθεσίας της ΕΕ θεωρούν ότι το ChatGPT είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού που χρησιμοποιείται στις λεγόμενες εφαρμογές υψηλού κινδύνου.

Η χρήση της νέας τεχνολογίας από φοιτητές υπονομεύει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, θέτοντας σε δοκιμασία τον ρόλο των πανεπιστημίων

Στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου, κάθε φορά που οι καθηγητές μοιράζουν τα θέματα στους φοιτητές τους, τα οποία πρέπει να αναλύσουν στις εργασίες τους, φροντίζουν να βάζουν την υποσημείωση πως τα γραπτά που θα τους επιστρέψουν πρέπει να αντανακλούν τις δικές τους προσωπικές σκέψεις. Πριν από έναν χρόνο, αυτή η επισήμανση μάλλον απουσίαζε αφού στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα δεν είχε εισβάλει ακόμα η τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή ChatGPT.

Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αναζητούν τη βοήθεια του συγκεκριμένου chat bot για τη συγγραφή των πανεπιστημιακών τους εργασιών αφού αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή δεδομένων γύρω από σχεδόν όλα τα ακαδημαϊκά πεδία. Ωστόσο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν γίνεται με τον τρόπο που οι καθηγητές ή οι ιθύνοντες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συχνά νομίζουν. Για όλους αυτούς, οι σπουδαστές τους απλώς εισάγουν τις ερωτήσεις τους στην εφαρμογή, το αποτέλεσμα που τους δίνεται στερείται περίπλοκων σχολίων κι ακολουθεί μία συγγραφική δομή που παραπέμπει ευθέως στο ChatGPT και είναι εύκολα ανιχνεύσιμη από τα προγράμματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί για τον εντοπισμό ιχνών τεχνητής νοημοσύνης στις ακαδημαϊκές εργασίες. Οπως όμως επισημαίνει ο Οουεν Κιτζίθο Τέρι σε κείμενό του στην εφημερίδα «The Chronicle of Higher Education», πλανώνται. Γιατί στην πραγματικότητα οι φοιτητές χρησιμοποιούν τη νέα αυτή τεχνολογία για να τους καθοδηγήσει ώστε να φτιάξουν ένα κείμενο που θα είναι δικό τους. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουν στο καλάθι των αχρήστων τη δουλειά που συντελείται εντός των πανεπιστημιακών αιθουσών για την ανάπτυξη κριτικής ματιάς από την πλευρά των σπουδαστών.

Η στρατηγική

Αν οι περισσότεροι από εκείνους που κάθονται στα πανεπιστημιακά έδρανα απλώς περίμεναν το ChatGPT να τους δώσει έτοιμες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, το μόνο που θα έπαιρναν θα ήταν ένα γενικόλογο κείμενο, επιπέδου Γυμνασίου, με σημαντικά δομικά ζητήματα και τις μισές λέξεις από εκείνες που απαιτεί ο κάθε καθηγητής. Η στρατηγική που ακολουθούν συνήθως είναι πιο αποτελεσματική γιατί επαφίενται στην τεχνητή νοημοσύνη να τους καθοδηγήσει βήμα βήμα στο πώς θα γράψουν την εργασία τους. Τροφοδοτούν τον αλγόριθμο με το θέμα της αρεσκείας τους και περιμένουν στη συνέχεια από εκείνον να τους προτείνει το βασικό επιχείρημα που θα πρέπει να υπερασπιστούν. Ανάλογα με το θέμα, μάλιστα, είναι δυνατό το chat bot να δώσει μία γενική περιγραφή για κάθε νοηματική ροή που πρέπει να ακολουθηθεί στις διάφορες παραγράφους.

Για να καταλάβει το ευρύ κοινό καλύτερα αυτήν την τακτική, ο Τέρι δίνει ένα παράδειγμα. «Είπα στο ChatGPT «πρέπει να γράψω μια προσεκτική ανάγνωση έξι σελίδων της «Ιλιάδας». Δώσε μου μερικές επιλογές για πολύ συγκεκριμένες δηλώσεις διατριβής». Εδώ είναι μία από τις προτάσεις του: «Οι θεοί στην «Ιλιάδα» δεν είναι απλώς ιδιότροπα όντα που παρεμβαίνουν στις ανθρώπινες υποθέσεις για τη δική τους διασκέδαση, αλλά καθρεφτίζουν επίσης τα ηθικά διλήμματα και τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν οι θνητοί»». Μαζί με τη συγκεκριμένη πρόταση το chat bot έδωσε κι άλλες εννιά ιδέες, καθεμία από τις οποίες ο ίδιος θα μπορούσε πολύ εύκολα να υιοθετήσει στην εργασία του. Ηδη ο κύβος της επέμβασης της τεχνολογίας στο πρωτότυπο γραπτό του είχε ριφθεί: το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία της συγγραφής του κειμένου που είναι το κεντρικό επιχείρημα λύθηκε με λίγα κλικ και χωρίς να δαπανηθεί πολλή φαιά ουσία.

Οδηγίες

Πηγαίνοντας στο επόμενο στάδιο, έπρεπε να αναμετρηθεί με την ανάπτυξη των ιδεών. Αλλά κι εδώ το ChatGPT μπορούσε να δώσει ένα χεράκι. «Του ζήτησα να περιγράψει την εργασία για μένα και το έκανε λεπτομερώς, παρέχοντας μια δομή πέντε παραγράφων και οδηγίες για το πώς να γράψω την καθεμία.

Για παράδειγμα, για την «Παράγραφο 1: Οι θεοί σαν ηθικοί διαιτητές» το πρόγραμμα έγραψε: «Εισαγάγετε την έννοια των θεών ως ηθικών κριτών στην «Ιλιάδα». Δώστε παραδείγματα για το πώς οι θεοί ενεργούν ως κριτές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τιμωρώντας ή ανταμείβοντας άτομα με βάση τις πράξεις τους. Αναλύστε πώς οι κρίσεις των θεών αντικατοπτρίζουν τους ηθικούς κώδικες και τις αξίες της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα αποσπάσματα από το κείμενο για να υποστηρίξετε την ανάλυσή σας»», ανέφερε ο Τέρι.

Δίνοντάς του το φαγητό σχεδόν έτοιμο στο πιάτο, το μόνο που είχε να κάνει ο ίδιος ήταν να ακολουθήσει τις οδηγίες και ίσως να τροποποιήσει λίγο τη δομή όπου εκείνος θεωρούσε ότι ο συλλογισμός ήταν ελλαττωματικός ή ανεπαρκής.

Μέσα σε όλη αυτήν τη διαδικασία είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει κανείς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, πόσω μάλλον να πιάσει τους φοιτητές να το κάνουν. Ακόμα κι αν είχαν αναπτυχθεί όλα τα απαραίτητα προγράμματα που να βρίσκουν τα χνάρια του ChatGPT, και πάλι δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί η αντιγραφή από την πλευρά των φοιτητών. Το πρόβλημα είναι ότι ο υπολογιστής δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει προϊόν της εργασίας του ατόμου και της συγγραφικής του δεινότητας.

Αν και η αποδοχή της χρήσης των συγκεκριμένων chat bots φαντάζει ως μονόδρομος, δεν πρέπει να παραμελούμε την αξία της εργασίας ως μεθόδου για την άσκηση της κριτικής σκέψης. Οταν θέλουμε οι φοιτητές να μάθουν να σκέφτονται, οι εργασίες γίνονται άχρηστες μόλις εμπλακεί σε αυτές η τεχνολογία. Προς το παρόν, η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη όπου τα chat bots δεν είναι καλοδεχούμενα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά παραμένουν προσβάσιμα στους φοιτητές, χωρίς να τους μαθαίνει κάποιος πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά. Πολλοί ανησυχούν μην καταστήσει αυτή η τεχνολογία απαρχαιωμένα τα μεγάλα ιδρύματα της γνώσης. Για τον Τέρι, όμως, ίσως αυτό να έχει ήδη γίνει.

 

Νοσταλγός του Rock 'n roll, Σημαία Γιοκαρίνης,Φατμέ,Σαββόπουλος,Κατσιμίχα,Δυνάμεις του Αιγαίου Video

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2023

Τρίτη 30/5/2023

 


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   30/5/2023
   Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Σύννεφα το πρωί θα καλύψουν την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, το νότιο Ιόνιο πέλαγος  και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.

Σποραδικές θα είναι οι  νεφώσεις από το μεσημέρι στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Βροχές κυρίως από το μεσημέρι θα πέσουν στις περισσότερες περιοχές της Χώρας.

Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της βορειοανατολικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της βόρειας Πελοποννήσου. 

Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία.

2 4  μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  

2 – 4 το νότιο αιγαίο. 2 – 4   μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 

Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 9C  έως  27C 

Ο καιρός στην Λάρισα Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια από το πρωί σποραδικές θα είναι οι νεφώσεις από το μεσημέρι. Βροχή αναμένεται να πέσει από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – Β – ΝΑ – Ν                          θα κυμανθούν από 3 έως 30χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, από 15C  η χαμηλή  και 27C  η υψηλή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1013. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 40% έως και 86%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. 

LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε……  ON LINE  ο καιρός  στην    Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 30/5/2023

 


Μέσα στο καλοκαίρι ο ανταγωνιστής του Twitter από το Instagram

 


Το Instagram σχεδιάζει να κυκλοφορήσει εφαρμογή που θα ανταγωνιστεί το Twitter.

Η εταιρεία  δοκιμάζει αυτή τη στιγμή την εφαρμογή με διασημότητες και influencers, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg, όπως σημειώνει το Reuters. Ήταν κρυφά διαθέσιμο σε επιλεγμένους χρήστες εδώ και μήνες, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η εφαρμογή, η οποία θα είναι ξεχωριστή από το Instagram αλλά θα επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν τους λογαριασμούς τους, μπορεί να κάνει το ντεμπούτο της τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Λία Χάμπερμαν, η οποία διδάσκει μάρκετινγκ στο UCLA.

Ο παράγοντας Μασκ

Το Instagram, που ανήκει στη Meta Platforms, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ έκανε ορισμένους χρήστες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και δημιούργησε άνοιγμα στην αγορά.

«Ιστορικά, γνωρίζουμε ότι η Meta αρέσκεται στο να παίρνει δείγματα και να αναδημιουργεί χαρακτηριστικά από άλλες εφαρμογές και εργαλεία τρίτων με βάση αυτά που αναμένουν ότι θα είναι δημοφιλή στους χρήστες τους», δήλωσε η Χάμπερμαν.

Μια «εφαρμογή για τα πάντα»

Σημείωσε ότι ο Μασκ έχει μιλήσει για τη μετατροπή του Twitter σε μια «εφαρμογή για τα πάντα», με πολλές λειτουργίες εκτός από τις ενημερωτικές αναρτήσεις.

«Με βάση το ιστορικό της Meta που δανείζεται από άλλες πλατφόρμες, είναι πολύ πιο πιθανό να φτάσει εκεί πρώτη, ενοποιώντας όλες αυτές τις δυνατότητες που έχει».

Υπενθυμίζεται ότι το Platformer τον Μάρτιο ανέφερε ότι η Meta διερευνούσε μια εφαρμογή βασισμένη σε κείμενο

Ο ερωτιάρης Σπύρος Ζαγοραίος Video Live

Κυριακή, Μαΐου 28, 2023

Δευτέρα 29/5/2023

 


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   29/5/2023
   Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Σύννεφα το πρωί θα καλύψουν την Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο,  την Θεσσαλία, την στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Αττική και το μεγαλύτερο μέρος του αιγαίου πελάγους.

Νεφώσεις από το μεσημέρι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Βροχές κυρίως από το μεσημέρι θα πέσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της βορειοανατολικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της βόρειας Πελοποννήσου.  

Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η κεντρική Θεσσαλία, η δυτική και η ανατολική στερεά Ελλάδα.

2 5  μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  

2 – 5 το νότιο αιγαίο. 2 – 4   μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 

Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 8C  έως  27C 

Ο καιρός στην Λάρισα Με συννεφιά από το πρωί και με διαστήματα ηλιοφάνειας το απόγευμα. Βροχή αναμένεται να πέσει από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – ΒΔ – Α – ΝΑ                          θα κυμανθούν από 3 έως 23χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, από 16C  η χαμηλή  και 25C  η υψηλή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1013. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 42% έως και 78%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. 

LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε……  ON LINE  ο καιρός  στην    Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 29/5/2023

 


Apple: Έρχεται ψηφιακό αντίγραφο φωνής με το επόμενο iPhone

 


Εν όψει του ετήσιου συνεδρίου της WWDC τον Ιούνιο, η Apple προχώρησε σε μία προεπισκόπηση σειράς λειτουργιών που θα κυκλοφορήσουν σαν μέρος της αναβάθμισης λογισμικού στο iPhone «αργότερα φέτος».

Η νέα λειτουργία Personal Voice, που αναμένεται ως μέρος του iOS 17, θα επιτρέπει στα iPhone και τα iPads να παράγουν ψηφιακές αναπαραγωγές της φωνής ενός χρήστη για συνομιλίες μέσω τηλεφώνου και μέσω FaceTime.

Σύμφωνα με την Apple το Personal Voice θα είναι σε θέση να δημιουργεί μία συνθετική φωνή που θα μοιάζει με του χρήστη. Η συγκεκριμένη λειτουργία θα απευθύνεται κυρίως σε χρήστες που λόγω ιατρικών συνθηκών ενδέχεται να έχει επηρεαστεί η ομιλία τους με την πάροδο του χρόνου.

Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν την «προσωπική φωνή» εγγράφοντας 15 λεπτά ήχου στη συσκευή τους, υπό τη μορφή δείγματος. Σύμφωνα με την Apple η λειτουργία θα χρησιμοποιεί τοπική τεχνολογία μηχανικής μάθησης, δηλαδή τοποθετημένη στη συσκευή και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να μεγιστοποιήσει το απόρρητο και την ασφάλεια του αποτελέσματος.

Βελτιωμένη προσβασιμότητα

Η νέα λειτουργία θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς βελτιώσεων προσβασιμότητας για συσκευές iOS, συμπεριλαμβανομένου του Assistive Access, μίας υποβοηθητικής πρόσβασης δηλαδή, που θα βοηθά τους χρήστες με γνωστικές δυσλειτουργίες και τους φροντιστές τους να εκμεταλλεύονται ευκολότερα τις δυνατότητες των συσκευών iOS.

Η Apple προανήγγειλε επίσης μια ακόμα τεχνολογία που βασίζεται σε τεχνολογία μηχανικής μάθησης. Πρόκειται για την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος εργαλείου Magnifier (μεγεθυντικός φακός) με μια νέα λειτουργία ανίχνευσης (point-and-speak), το Detection Mode. Η νέα λειτουργία θα συνδυάζει την είσοδο δεδομένων από την κάμερα, τον αισθητήρα LiDAR και τεχνολογία μηχανικής μάθησης για να… ανακοινώνει το κείμενο στην οθόνη.

Πότε θα δούμε τις εφαρμογές

Το λογισμικό της Apple συνήθως ανακοινώνεται σε έκδοση beta (δοκιμαστική) κατά τη διάρκεια του WWDC, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνατότητες είναι πρώτα διαθέσιμες στους προγραμματιστές και στα μέλη του κοινού που θέλουν να συμμετέχουν στη δοκιμαστική χρήση. Αυτές οι νέες δυνατότητες παραμένουν στην έκδοση beta όλο το καλοκαίρι και αφού ενσωματωθούν διορθώσεις, κυκλοφορούν το φθινόπωρο που ακολουθεί με τις νέες συσκευές iPhone που ανακοινώνονται κάθε χρόνο.

Το φετινό συνέδριο WWDC (Worldwide Developers Conference) θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου και εκεί μεταξύ άλλων αναμένεται να παρουσιαστεί και η πρώτη μάσκα μικτής πραγματικότητας της εταιρείας.

Πηγή: OT.gr

 

Ο σπαγγοραμένος - Πόλυ Πάνου & Ανδρέας Μπάρκουλης (cine video)

Σάββατο, Μαΐου 27, 2023

Κυριακή 28/5/2023

 


ΓΕΝΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ   28/5/2023
   Αίθριος ο καιρός στην Ελλάδα. Με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Σύννεφα το πρωί θα καλύψουν την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την βόρεια Πελοπόννησο, το κεντρικό και το νότιο αιγαίο πέλαγος.

Νεφώσεις από το μεσημέρι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Βροχές κυρίως από το μεσημέρι θα πέσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας.

Την χαμηλότερη θερμοκρασία θα την έχουν τα ορεινά της βορειοανατολικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου.  

Την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα την έχει η δυτική στερεά Ελλάδα και η βορειοδυτική Πελοπόννησο. 

2 6  μποφόρ θα έχει η περιοχή του κεντρικού και βορείου αιγαίου.  

2 – 6 το νότιο αιγαίο. 2 – 4   μποφόρ θα έχει το Ιόνιο πέλαγος. 

Γενικά η  θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα θα κυμανθεί από 8C  έως  28C 

Ο καιρός στην Λάρισα Με συννεφιά από το πρωί και με διαστήματα ηλιοφάνειας το απόγευμα. Βροχή αναμένεται να πέσει από το μεσημέρι. Άνεμοι επιφανείας θα είναι  ΝΔ – Δ – ΒΑ – Α – ΝΑ – ΒΔ                          θα κυμανθούν από 3 έως 19χιλ την ώρα. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί, από 16C  η χαμηλή  και 24C  η υψηλή. Η ατμοσφαιρική  πίεση σε (mbars) στους 1011. Η υγρασία θα  κυμαίνεται από 45% έως και 81%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην σελίδα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα. 

LINKS που μπορείτε να τα επισκεφτείτε……  ON LINE  ο καιρός  στην    Λάρισα.

Θερμοκρασίες Ημέρας 28/5/2023

 


ΗΠΑ: Θέλουμε Τζέημς Μπόντ όχι Iron Men

 


Θα μπορούσαν άραγε τα έξυπνα όπλα με τα οποία εφοδίαζε ο Q τον 007 τη δεκαετία του 1960, να προσφέρουν κάτι στον σύγχρονο πόλεμο; Τα συγκεκριμένα όπλα, λίγο δύσκολο, λόγω ξεπερασμένης τεχνολογίας, αλλά η λογική με την οποία πήγαινε εξοπλισμένος ο Τζέημς Μποντ στις αποστολές, ναι.

Πρόσφατα, μιλώντας στο συνέδριο Global SOF –μια συνεργασία των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM) και της βιομηχανίας όπλων-, ο συνταγματάρχης Jarrett Mathews, παρουσίασε την προσπάθεια του Αμερικανικού Στρατού να φτιάξει τον μελλοντικό υπερ-στρατιώτη των ΗΠΑ (Hyper-Enabled Operator).

Όπως είπε, η χώρα του έκανε λάθος πριν χρόνια να εμπλακεί σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας στρατευμάτων με στολές που μοιάζουν με τον Iron Man, τα οποία θα διαπερνούσαν τοίχους, αντέχοντας βροχή σφαίρες αντιπάλων και θα χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα έξυπνα όπλα.

Μην αντιγράφετε τα κόμικς

Η μεταφορά των κόμικς στην πραγματικότητα τελικά δεν ήταν και τόσο ρεαλιστική επιλογή. Κατά την ομιλία του ο Mathews, -που είναι διευθυντής της Joint Acquisition Task Force της SOCOM- εξήγησε πόσο σημαντικές είναι οι πληροφορίες για τον υπερ-στρατιώτη τις οποίες θα μπορεί να αποκτά σε πραγματικό χρόνο τη στιγμή της μάχας.

Παρουσίασε ένα βίντεο όπου ένας στρατιώτης (operator) χρησιμοποίησε γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για να βλέπει το περιβάλλον που βρίσκεται και να μεταφράζει τις πληροφορίες σε οποιαδήποτε γλώσσα, να συλλέγει δεδομένα από αισθητήρες για τη θέση των αντιπάλων, περιγράφοντας το ως την ικανότητα «βλέπεις ένα βήμα παραπέρα».

Σύμβουλος του στρατιώτη θα είναι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι πάντα σε λειτουργία στο αυτί ή στο οπτικό του πεδίο, όπως περίπου συμβαίνει με το ChatGPT που δίνουν απαντήσεις σε κάθε ερώτηση. Η διαφορά, όμως, στην στρατιωτική χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι ότι τα στρατεύματα δεν θα έχουν ανάγκη διαδικτύου, αλλά θα είναι εντελώς αυτόνομα, κάτι που απαιτεί ακόμα δουλειά.

Οι Ρώσοι είναι μπροστά

Οι ΗΠΑ μόλις αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ορισμένοι αντίπαλοι αναπτύσσουν τεχνολογία πιο γρήγορα από άλλους και έτσι ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει το ρυθμό καινοτομίας του. «Υστερούμε όχι μόνο γραμμικά αλλά και πολύ σημαντικά», είπε ο Μπράιαν Σίσκο, επικεφαλής της ομάδας S&T Futures, ενός φορέα συνδέει τον Αμερανικό Στρατό με ακαδημαϊκούς και βιομηχανία όπλων.

Η S&T Futures, από το 2020, προσδιορίζει πώς οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και πού έπρεπε να καταφύγουν οι ΗΠΑ για να τους αντιμετωπίσουν.

Σε ορισμένους τομείς οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις πασχίζουν να καλύψουν το κενό με τις Κίνα και Ρωσία, σύμφωνα με τον Σίσκο.

Οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος να ρίξουν το βάρος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και όχι τόσο στην υψηλή στρατιωτική τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπίσουν προηγμένους αντιπάλους.

Θέλουμε τον Q του Τζέημς Μποντ

Γι΄αυτό, σύμφωνα με τον Σίσκο, οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις «θα πρέπει να ξεφύγουν λίγο από την έννοια της δουλειάς που βασίζεται σε εφέ και πώς να ανατινάζεις ανθρώπους και πράγματα και να στραφείς σε κάτι που μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτό που κάνει ο Q στον Τζέιμς Μπόντ»

«Οι αντίπαλοί μας δεν αυξάνουν τις δυνατότητές τους τώρα στο ίδιο επίπεδο που ήταν κατά τη διάρκεια του αντιτρομοκρατικού παιχνιδιού. Αν σκεφτείτε τον κακό με το AK-47 και το IED και ίσως κάποιες συσκευές τηλεχειρισμού, δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες με μαχητές που που έχουν αφιερωθεί στα επιστημονικά εργαστήρια και την τεχνολογία. Έχουμε αφιερώσει κυβερνητικά προγράμματα για όλο και πιο νέα τεχνολογία, αγορές και έρευνα», είπε.

Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη καθιστά εργαλεία, όπως μη επανδρωμένα σκάφη παρωχημένα. «Όλοι μιλούν για UAV, αλλά οι ήπιες ομάδες που βρίσκονται στις 80 [συμμαχικές] χώρες» όπου οι ειδικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται αθόρυβα, «δεν ωφελούνται από αυτά τα εργαλεία. Φανταστείτε, λοιπόν, τις ειδικές δυνάμεις σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκονται, χωρίς UAV ώστε να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να επιτύχουν τους στόχους τους» λέει ο Mathews.

Blogger Gadgets