Το ένα τρίτο των αποθεμάτων φυσικού αερίου που απομένει να ανακαλυφθoύν σε όλο τον κόσμο βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, δείχνει η ποσοτική ανάλυση Αμερικανικής υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κοιτασμάτων ανήκει στη Ρωσία, ωστόσο πολλές ακόμα χώρες εκδηλώνουν ενδιαφέρον τώρα που οι πάγοι λιώνουν.
Η μελέτη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο Science δεν εξετάζει το κατά πόσο είναι δυνατό να ανακτηθεί το φυσικό αέριο της περιοχής, ούτε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Δείχνει όμως ότι στο μέλλον, «η εξέχουσα θέση του ρωσικού στρατηγικού ελέγχου, ειδικά στα αποθέματα φυσικού αερίου, είναι πιθανό να ενισχυθεί και να επεκταθεί», όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Γκότιερ της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS), επικεφαλής της διεθνούς μελέτης. Η έρευνά του εκτιμά επίσης ότι η Αρκτική ίσως κρύβει το 3 έως 4 τοις εκατό των κοιτασμάτων πετρελαίου που απομένει να ανακαλυφθούν στον κόσμο.
Διένεξη
Όπως επισημαίνει το Nature.com, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αερίου της Αρκτικής βρίσκονται έξω από τις ακτές, αλλά εντός των ορίων των ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων, οπότε το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν είναι αμφισβητήσιμο.
Ωστόσο ορισμένα από τα πιο απομακρυσμένα κοιτάσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν διενέξεις μεταξύ κρατών, τώρα που η κλιματική αλλαγή ανοίγει το δρόμο προς το Bορρά.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία ήδη διεκδικούν περιοχές της Αρκτικής βάσει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας, η οποία παραχωρεί στις κυβερνήσεις μια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης έως τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές.
Ειδικά η Ρωσία, σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου, έστειλε το 2007 δύο υποβρύχια στο Βόρειο Πόλο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι η υποβρύχια οροσειρά που διασχίζει την περιοχή είναι φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα δύο τρίτα του ανεξερεύνητου αερίου της Αρκτικής εντοπίζονται σε τέσσερις μόνο περιοχές: Τη Νότια Θάλασσα Κάρα, τη Βόρεια και Νότια Λεκάνη του Μπάρεντς και την Πλατφόρμα της Αλάσκας.
Πλουσιότερη από όλες φαίνεται ότι είναι η Νότια Θάλασσα Κάρα έξω από τη Σιβηρία, όπου κρύβεται το 39% των άγνωστων ως σήμερα κοιτασμάτων της Αρκτικής.
Η Αλάσκα είναι πάντως πλουσιότερη όσον αφορά το πετρέλαιο, καθώς εκτιμάται ότι κρύβει 22 έως 256 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο σήμερα είναι περίπου 30 δισ. βαρέλια το χρόνο.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου