Πρωτοποριακή μέθοδος θα επιταχύνει την επανείσοδο διαστημικών οχημάτων.
Ειδικά «πανιά» θα χρησιμοποιούνται από το 2013 και μετά για να επιταχύνουν την επιστροφή διαστημικών οχημάτων στη Γη, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο διαστημικής πέδησης.Εν αντιθέσει με τα πανιά της παλιάς εποχής, το εν λόγω πανί θα χρησιμοποιείται ως ένα είδος αεροφρένου, με στόχο την ταχεία επιβράδυνση δορυφόρων και απορριφθέντων τμημάτων διαστημοπλοίων και την πτώση τους στη Γη πιο γρήγορα από ότι γίνεται αυτή τη στιγμή.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας ονομάζεται IDEAS (Innovative Deorbiting Aerobrake System- Πρωτοποριακό Σύστημα Αεροφρένων Εκτροχιασμού) και αναπτύσσεται από την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία EADS Astrium. Παρουσίασή του έγινε από του Μπράις Σαντέρε και Μαξ Κερφ, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Διαστημικών Απορριμάτων, η οποία έγινε στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.
Ουσιαστικά τα πανιά του IDEAS αναπτύσσονται όταν το αντικείμενο δεν βρίσκεται πλέον υπό χρήση και αυξάνουν την οπισθέλκουσα. Η ταχύτητα περιστροφής του γύρω από τη Γη μειώνεται σταδιακά, κάνοντας πιο εύκολο για τη βαρύτητα του πλανήτη να το «τραβήξει» πίσω στην ατμόσφαιρα.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε μέσα σε μία περίοδο που το θέμα της παρουσίας «διαστημικών σκουπιδιών» σε τροχιά απασχολεί διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται πως θα μειώσει το χρόνο επιστροφής ενός αντικειμένου στη Γη στο 1/3 αυτού που είναι τώρα (που δεν υπάρχει υποβοήθηση κανενός είδους υποβοήθηση).
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον αριθμό των απορριφθέντων αντικειμένων τα οποία βρίσκονται στο διάστημα, ειδικά στις χαμηλότερες τροχιές. Ήδη βρίσκονται εν εξελίξει διαδικασίες θέσπισης κανόνων με σκοπό τη μείωσή τους. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία επιθυμεί περισσότερους κανόνες και σκοπεύει να τους εφαρμόσει», είπε ο Σαντέρε σχετικά.
Η εναλλακτική στο «αερόφρενο πανί» είναι η χρήση προωθητήρων για να κατευθυνθούν τα αντικείμενα προς τη Γη, ωστόσο οι ενεργειακές της απαιτήσεις την καθιστούν σαφώς ακριβότερη.
Αν και προς το παρόν βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών, θεωρείται πως το εν λόγω σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε ένα γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα ονόματι «Microscope», το οποίο είναι προγραμματισμένο για το 2013.
Οι ερευνητές εξέφρασαν τις ελπίδες τους πως στο μέλλον το IDEAS θα δει ευρεία χρήση, στα πλαίσια γενικότερης επιχείρησης καθαρισμού της τροχιάς του πλανήτη από τα «διαστημικά σκουπίδια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου