Σταδιακή υποχώρηση της ισχύος των ανέμων στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώνει επιστημονική μελέτη.
Ο άνεμος, η αγαπημένη ενεργειακή πηγή του κινήματος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μοιάζει να υποχωρεί σε όλη την έκταση των ΗΠΑ. Το φαινόμενο αποδίδουν οι επιστήμονες στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η πρώτη σημαντική έρευνα για το φαινόμενο αυτό αποκαλύπτει ότι η μέση ταχύτητα των ανέμων στις ΗΠΑ υποχωρεί σταθερά από το 1973 και ιδιαίτερα στις πολιτείες στα κεντρικά και τα ανατολικά της χώρας. «Το φαινόμενο έχει μεγάλο εύρος», λέει ένας από του συντάκτες της μελέτης, ο Γιουτζίν Τακλ, καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα. Σε ορισμένα σημεία των κεντρικών ΗΠΑ η υποχώρηση στην ταχύτητα των ανέμων φθάνει το 10% ή και περισσότερο, σε μία μόνο δεκαετία.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ημερών με απόλυτη νηνεμία έχουν αυξηθεί σημαντικά, λέει η επικεφαλής της έρευνας δρ Σάρα Πράιορ του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Μετρήσεις της ταχύτητας των ανέμων σε όλες τις ΗΠΑ, που πραγματοποίησε η δρ Πράιορ δείχνουν ότι οι άνεμοι εξασθενούν κυρίως στις περιοχές που συνορεύουν με τον ποταμό Μισισιπί και στα ανατολικά του. Ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, που έχουν στηρίξει μεγάλες ελπίδες στην αιολική ενέργεια, όπως το Τέξας και πολιτείες στα σύνορα της χώρας με τον Καναδά, δεν εμφανίζουν ακόμη εξασθένιση των ανέμων που επικρατούν σε αυτές. Πολιτείες όπως το Οχάιο, η Ιντιάνα, το Μίσιγκαν, το Ιλινόις, το Κάνσας, η Βιρτζίνια, η Λουιζιάνα, η Τζόρτζια και το Μέιν εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εξασθένισης στην ισχύ των ανέμων.
Οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν ωστόσο ότι τα στοιχεία τους είναι ελλειπή και προσωρινά, πράγμα που δεν τους επιτρέπει να πουν με βεβαιότητα εάν το φαινόμενο που καταγράφουν είναι μόνιμο ή αποτελεί παροδική μείωση ή μόνιμη τάση. Προηγούμενες έρευνες σε Αυστραλία και Ευρώπη, όμως, είχαν προχωρήσει σε ανάλογες διαπιστώσεις. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί μείωση της θερμοκρασιακής διαφοράς μεταξύ πόλων και Ισημερινού. Οι διαφορές στη βαρομετρική πίεση μειώνονται και μαζί τους και η ισχύς των ανέμων.
Ακόμη κι έτσι, όμως, τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρουν πειστική εξήγηση για άμεση διασύνδεση της εξασθένισης των ανέμων με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ενα από τα προβλήματα, που επισημαίνει για τη μελέτη της η δρ Πράιορ είναι ότι οι μεταβολές των συνθηκών στα σημεία τοποθέτησης ανεμομέτρων μπορεί να αλλοιώσουν τα δεδομένα των μετρήσεων. Αν, για παράδειγμα, φυτρώσουν δέντρα κοντά στα ανεμόμετρα, η ταχύτητα του ανέμου θα εμφανισθεί αισθητά μειωμένη.
Η δρ Πράιορ, όμως, επισημαίνει ότι ενδεχόμενη εξασθένιση της ταχύτητας των ανέμων κατά 10% θα σημάνει 30% υποχώρηση της ενεργειακής απόδοσης των αιολικών πάρκων.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου