Εξαιρετικά ευαίσθητες κάμερες, ικανές να καταγράφουν ακόμα και μεμονωμένα φωτόνια, επιβεβαιώνουν ότι το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει φως, του οποίου μάλιστα η ένταση αυξομειώνεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Η βιογενής λάμψη εκπέμπεται στο ορατό τμήμα του φάσματος, είναι όμως 1.000 φορές πιο ασθενής από ό,τι μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα πειράματα, τα οποία είχαν δείξει ότι όλοι ο ζωντανοί οργανισμοί εκπέμπουν μια ανεπαίσθητη λάμψη, αναφέρει η υπηρεσία LiveScience. Αν και το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί με λεπτομέρεια, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φως αυτό είναι παραπροϊόν μεταβολικών αντιδράσεων, στις οποίες συμμετέχουν ελεύθερες ρίζες (βλαβερές μορφές του οξυγόνου).
Στο τελευταίο πείραμα, πέντε υγιείς άνδρες 20 έως 30 ετών εξετάστηκαν ημίγυμνοι μπροστά στις κάμερες μέσα σε έναν απόλυτα σκοτεινό θάλαμο. Οι μετρήσεις διαρκούσαν περίπου 20 λεπτά και επαναλαμβάνονταν ανά τρεις ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, για συνολικά τρεις ημέρες.
Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι η λάμψη του ανθρώπινου σώματος φτάνει στα ανώτερα επίπεδά της στις 4 το απόγευμα και πέφτει στα κατώτατα επίπεδα γύρω στις 10 το πρωί.
Η αυξομείωση αυτή φαίνεται να συνδέεται με τις μεταβολές του μεταβολικού ρυθμού τους οποίους υπαγορεύει το βιολογικό ρολόι.
Οι ερευνητές θεωρούν μάλιστα ότι η αυξομείωση της έντασης του βιολογικού φωτός θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ασθενειών. «Αν μπορεί κανείς να δει τη λάμψη από όλη την επιφάνεια του σώματος, μπορεί να δει και την κατάσταση όλου του σώματος» σχολιάζει ο Δρ Μοσάκι Κομπαγιάσιμ, ειδικό στο βιοφωτισμό στο Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τοχόκου στο Σεντάι της Ιαπωνίας.
Ο Κομπαγιάσι συνεργάστηκε στη μελέτη με τον Χιτόσι Οκαμούρα, ειδικός στο βιολογικό ρολόι στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το πρόσωπο φωτίζει εντονότερα από το υπόλοιπο σώμα, πιθανώς επειδή συγκεντρώνει μελανίνη, η οποία έχει φθορίζουσες ιδιότητες και πιθανώς ενισχύει την εσωτερική λάμψη.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου