Η στασιμότητα που παρατηρείται στις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στη μυστηριώδη μείωση της υγρασίας στην στρατόσφαιρα, δείχνει νέα έρευνα Αμερικανών κλιματολόγων. Αντίστροφα, η άνοδος της θερμοκρασίας τη δεκαετία του 1990 αποδίδεται αντίστροφα στην αύξηση των υδρατμών.
Η έρευνα, την οποία διενήργησε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Δρ Σούζαν Σόλομον (από τις κορυφαίες στον κόσμο κλιματολόγους), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, και δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.
Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι η σημασία των υδρατμών στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας είχε υποτιμηθεί.
Η έρευνά δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το ρόλο των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου, εξηγεί όμως γιατί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει από δεκαετία σε δεκαετία και δεν ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μια μείωση κατά 10% της υγρασίας περίπου 20 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης εξηγεί γιατί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ουσιαστικά έχει μείνει σταθερή από την αρχή του 21ού αιώνα, παρά την μεγάλη άνοδο του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η αντίστροφη άνοδος της υγρασίας πριν το 2000 ερμηνεύει γιατί στις δεκαετίες του '80 και του '90 η θερμοκρασία αυξήθηκε τόσο απότομα.
Ο υδρατμός έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, τα μόρια νερού εμποδίζουν τη Γη να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο Διάστημα.
Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα επικεντρώνονται στις συγκεντρώσεις των υδρατμών στην κατώτερη ατμόσφαιρα, δηλαδή την τροπόσφαιρα. Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία των υδρατμών σε πολύ μεγαλύτερο ύψος, στη στρατόσφαιρα.
Μυστήριο παραμένει, όπως παραδέχτηκαν οι επιστήμονες, γιατί οι υδρατμοί αυξομειώνονται τόσο γρήγορα και τόσο έντονα. Μια πιθανή αιτία είναι οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των θαλασσών, ειδικά στην τροπική ζώνη (κάτι που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τα ρεύματα του Ελ Νίνιο και του Λα Νίνια).
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται κατά περίπου κατά 0,13 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου