Τα χιλιάδες email που υπέκλεψαν χάκερ από κορυφαίο βρετανικό ίδρυμα που μελετά το κλίμα περιέχουν ενδείξεις ότι μια σημαντική μελέτη του 1998 για την παγκόσμια υπερθέρμανση βασίστηκε σε παραποιημένα στοιχεία, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η επίμαχη μελέτη είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ωστόσο τόσο η εφημερίδα όσο και ο ερευνητής με τον οποίο συνεργάστηκε παραδέχονται ότι η αποκάλυψη δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 1998 στο κορυφαίο περιοδικό Nature από τον καθηγητή Φιλ Τζόουνς, τότε διευθυντή της Μονάδας Κλιματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Ιστ Αγγλια, από το οποίο υποκλάπηκαν τα email.
Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας αφορά ολόκληρη την επιφάνεια της Γης και όχι μόνο τις αστικές περιοχές, όπου το τσιμέντο και η άσφαλτος αυξάνουν ούτως ή άλλως τη ζέστη.
Ο Δρ Τζόουνς κατηγορήθηκε τότε ότι χρησιμοποίησε μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς στην Κίνα των οποίων οι τοποθεσίες δεν ήταν γνωστές με ακρίβεια.
Τα 2.000 email που εξέτασε ο Guardian και ο ερασιτέχνης αναλυτής του κλίματος Νταγκ Κίναν δείχνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ο Δρ Τζόουνς επιχείρησε να καλύψει τα προβλήματα που παρουσίαζαν οι μετρήσεις. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Ιστ Αγγλια κατηγορείται ότι αρνήθηκε νόμιμα αιτήματα να αποκαλύψει στοιχεία για το θέμα.
Ο Κίναν είχε διαμαρτυρηθεί για το θέμα και το 2007, ωστόσο η έρευνα του Πανεπιστημίου απάλλαξε τον Τζόουνς από τις κατηγορίες και η δημοσίευση δεν αποσύρθηκε από το Nature.
Επιπλέον, η ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας που ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία καταλήγει στο ίδιο βασικό συμπέρασμα με την επίμαχη δημοσίευση.
Ο Κίναν υποστηρίζει τώρα ότι το «σκάνδαλο» δεν αφορά τον ίδιο τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, αλλά την ακεραιότητα της επιστημονικής έρευνας.
Πάντως, οι περισσότεροι φορείς και ερευνητές του κλίματος που είχαν εξετάσει το προηγούμενο διάστημα τα κλεμμένα email του λεγόμενου «σκανδάλου» climategate δεν εντόπισαν τίποτε το μεμπτό.
Πιο σημαντικό πλήγμα για τις προβλέψεις του ΟΗΕ είχε πιθανότατα η πρόσφατη αποκάλυψη ότι οι εκτιμήσεις για το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια ήταν υπερβολικές και βασίστηκαν σε σοβαρά λάθη.
Η IPCC δεν πραγματοποιεί δικές της έρευνες, αλλά συντάσσει εκθέσεις με βάση τις εργασίες 3.000 και πλέον επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου