Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κριστόφ Νικ αφορά ένα «στημένο» τηλεπαιχνίδι στο οποίο οι παίκτες καλούνταν να τραβήξουν ένα μοχλό που κάνει επώδυνα «ηλεκτροσόκ» στους αντιπάλους τους, με ολοένα και αυξανόμενη τάση. Στην πραγματικότητα, οι «αντίπαλοι» ήταν ηθοποιοί που απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ανησυχητική διαπίστωση ήταν ότι το 82% των συμμετεχόντων δέχτηκε να τραβήξει το μοχλό παρόλο που γνώριζε ότι το «θύμα» θα υπέφερε και θα ζητούσε μάταια να απελευθερωθεί.
Το «Παιχνίδι του Θανάτου» αναπαράγει το ιστορικό πείραμα που πραγματοποίησε το 1963 ο κοινωνικός ψυχολόγος του Γιέιλ Στάνλεϊ Μίλγκραμ.
Στο πείραμα αυτό, οι εθελοντές κλήθηκαν να τιμωρούν με «ηλεκτροσόκ» τους άλλους συμμετέχοντες όποτε απαντούσαν λανθασμένα σε μια ερώτηση. Υπό τις εντολές των ερευνητών που επέβλεπαν τη στημένη δοκιμασία, οι περισσότεροι εθελοντές δεν δίστασαν να ανεβάσουν την τάση στα 450 Volt, παρόλο που γνώριζαν ότι αυτό ήταν επώδυνο και δυνητικά θανατηφόρο.
Τα αποτελέσματα οδήγησαν στον Μίλγκραμ στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη ψυχολογία έχει μια έμφυτη σκοτεινή πλευρά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να γίνουν βασανιστές αν τους διατάξουν.
Αρκετές ακόμα έρευνες επιβεβαίωσαν αργότερα ότι ο περισσότερος κόσμος δέχεται τελικά να παραβιάσει τις προσωπικές ηθικές αξίες του, εάν δεχθεί αρκετή πίεση από φορείς της εξουσίας.
Στο περιβάλλον ενός τηλεπαιχνιδιού, όπου ο παρουσιαστής και οι παραγωγοί είναι οι απόλυτοι φορείς εξουσίας, οι παίκτες ίσως αναγκάζονται τελικά να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, υποστηρίζει τώρα το νέο ντοκιμαντέρ. «Στα τηλεπαιχνίδια καταργείται το όριο ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα» σχολίασε ο σκηνοθέτης.
Το Παιχνίδι του Θανάτου θα προβληθεί το βράδυ της Τετάρτης 17 Μαρτίου στο κρατικό κανάλι France 2.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου