«Αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι δύο χώρες έπειτα από χρόνια διαλόγου τελικά επιλύθηκε από την κλιματική αλλαγή» σχολίασε ο Σουγκάτα Χάζρα, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Τζανταβπούρ της Καλκούτας.
Το νησάκι Νιου Μουρ, ένα από τα πολλά του νησιωτικού συμπλέγματος Σούντερμπαν, έχει πλέον βυθιστεί εντελώς όπως επιβεβαιώνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες και οι περιπολίες του λιμενικού, εξήγησε ο ερευνητής. Μόνο οι κορυφές μερικών δέντρων διακρίνονται να εξέχουν από το νερό.
Το Μπαγκλαντές, με πληθυσμό 150 εκατομμυρίων. απειλείται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή λόγω του χαμηλού υψομέτρου του. Το 18% των παράκτιων περιοχών θα βυθιστεί και 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο έως το 2050, όπως προβλέπουν ορισμένα κλιματικά μοντέλα.
Η ομάδα του Δρ Χάζρα καταγράφει ανησυχητική αύξηση στο ρυθμό άνοδο της στάθμης στον Κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και την Ινδία. Μέχρι το 2000, η άνοδος περιοριζόταν στα 3 χιλιοστά ανά έτος, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αυξηθεί στα 5 χιλιοστά ανά έτος, εξήγησε ο ερευνητής στο AP.
Πολλά ακόμα από τα νησιά του συμπλέγματος Σούντερμπαν έχουν χαμηλό υψόμετρο και πιθανότατα δεν θα γλιτώσουν. Το 1996 εξαφανίστηκε στα κύματα το νησί Λοχακάρα, αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους του να μετακομίσουν. Το γειτονικό νησί του Γκοραμάρα έχει βυθιστεί κατά το ήμισι και δέκα ακόμα νησιά απειλούνται.
Το νησί Νιου Μουρ (ονομαζόταν και Σάουθ Ταλπάτι στο Μπαγκλαντές) είχε μήκος 3.5 χλμ και πλάτος 3 χλμ. Πάνω του δεν υπήρχαν μόνιμες κατασκευές, αν και η Ινδία είχε στείλει το στρατό να υψώσει τη σημαία της στο νησί το 1981.
Παρά την εξαφάνισή του, το θέμα των συνόρων παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στις δύο χώρες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου