Οι πλέον λεπτομερείς εικόνες της Γης σε πραγματικό χρώμα δημοσιεύτηκαν από ερευνητικό κέντρο της NASA, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζιος Βώλος» που δημιουργεί πορτρέτα του γαλάζιου πλανήτη μας σε υψηλή ανάλυση.
Το μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφικών δεδομένων για τη δημιουργία των εικόνων προέρχεται από το όργανο ΜΟDIS (Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέσης Ανάλυσης) του δορυφόρου Terra της NASA, ο οποίος κινείται σε τροχιά σε ύψος 700 χιλιομέτρων.
Οι εικόνες της ξηράς και των θαλασσών κοντά στις ακτές «συναρμολογήθηκαν» από φωτογραφίες που συνέλεξε ο δορυφόρος από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο του 2001, αναφέρει το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA, το οποίο έχει αναλάβει το πρόγραμμα Blue Marble.
Για την κάλυψη των ωκεανών συνδυάστηκαν εικόνες πραγματικού χρώματος για τα ρηχά, παράκτια νερά, και εικόνες σχεδόν πραγματικού χρώματος για τις βαθύτερες θαλάσσιες περιοχές.
Για τις εικόνες των πόλων συνδυάστηκαν εικόνες του Modis με δορυφορικά δεδομένα της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Η τοπογραφική σκίαση βασίστηκε σε υψομετρικούς χάρτες της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).
Πάνω στις πανοραμικές εικόνες υπερτέθηκαν ξεχωριστές εικόνες της νεφοκάλυψης που καλύπτουν διάστημα δύο ημερών και λήφθηκαν στο ορατό και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.
Τα νυχτερινά φώτα των πόλεων, τέλος, απεικονίστηκαν με βάση δεδομένα του Αμυντικού Προγράμματος Μετεωρολογικών Δορυφόρων.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου