Στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, και οι οκτώ πλανήτες περιφέρονται με την ίδια φορά και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (το επίπεδο της εκλειπτικής), ακολουθώντας τη φορά της περιστροφής του Ήλιου.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν σήμερα ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλα πλανητικά συστήματα: κάθε άστρο και οι πλανήτες του σχηματίζονται από τον ίδιο αρχικό δίσκο αερίου και σκόνης, και για το λόγο αυτό τείνουν να περιστρέφονται και να περιφέρονται προς την ίδια φορά.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η αρχική διαμόρφωση σταδιακά αλλάζει σε πολλά πλανητικά συστήματα. Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει τώρα ότι ανακάλυψε εννέα μακρινούς πλανήτες που γυρίζουν ανάποδα από τα μητρικά τους άστρα.
«Ρίχνουμε μια πραγματική βόμβα στο ερευνητικό πεδίο των εξωπλανητών» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμάουρι Τριόντ του Παρατηρητηρίου της Γενεύης.
«Τα νέα αποτελέσματα πραγματικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή σκέψη, σύμφωνα με την οποία οι πλανήτες πάντα περιφέρονται προς την ίδια κατεύθυνση που περιστρέφεται το άστρο» πρόσθεσε ο Αντριου Κάμερον του Πανεπιστημίου Σεν Αντριους του Εδιμβούργου.
Η έρευνά τους δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, παρουσιάζεται όμως αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Γλασκώβη.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι αστρονόμοι εξέτασαν 27 εξωπλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί με άμεσες και όχι έμμεσες παρατηρήσεις. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι εννέα από αυτούς περιφέρονται «ανάποδα».
Και οι εννέα ανάποδοι εξωπλανήτες αποτελούνται από αέρια, όπως ο Δίας, είναι όμως ακόμα μεγαλύτεροι και περιέργως βρίσκονται πολύ κοντά στα μητρικά τους άστρα.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτοί οι αέριοι γίγαντες αρχικά σχηματίστηκαν σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το άστρο και περιφέρονταν προς την ίδια κατεύθυνση, όπως ο Δίας.
Πιθανότατα οι τροχιές τους μεταβλήθηκαν αργότερα λόγω της βαρυτικής έλξης άλλων πλανητών ή ακόμα και άλλων άστρων. Τελικά, έπειτα από δισεκατομμύρια χρόνια, κατέληξαν σε παράξενες, σχεδόν τυχαίες τροχιές που δεν ακολουθούν τον κανόνα.
Οι «ανάποδοι» πλανήτες φαίνεται πως δεν είναι σπάνιοι στο Γαλαξία μας, και αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
Οι αέριοι γίγαντες που κινούνται σε απομακρυσμένες τροχιές, όπως ο Δίας, προστατεύουν τους εσωτερικούς πλανήτες όπως τη Γη από τους εισερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες.
Όταν όμως πλησιάσουν πολύ το μητρικό άστρο μετατρέπονται από προστάτες σε καταστροφείς, καθώς «καταπίνουν» τους μικρότερους πλανήτες που βρίσκουν στο διάβα τους.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου