Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2010

Ανησυχία για ενδεχόμενη ρύπανση στον Έβρο από τη Βουλγαρία


Αλεξανδρούπολη
Βιομηχανικό ατύχημα σε συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων στη Βουλγαρία ενδέχεται να οδήγησε στη διαρροή τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων σε ποτάμι που εκβάλλει στον Έβρο.

Όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Οικολογική Εταιρεία Έβρου», το πρόβλημα εμφανίστηκε στις διαδικασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60 χλμ βορειοδυτικά της Φιλιππούπολης.

«Αύριο [την Πέμπτη] θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων» ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής.

Τόνισε πάντως ότι «η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν μια ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας, ενώ επίσημα από τις βουλγαρικές αρχές δεν υπήρξε κάτι σχετικό».

Το εργοστάσιο της Assarel Medet βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα που εκβάλει στον Έβρο. Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μόλυνση του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού σε περίπτωση διαρροής. Παράλληλα υπογράμμισε ότι "

Ιχθυολόγοι του τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου, πραγματοποιούν έρευνες για ύπαρξη νεκρών ψαριών χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτει πρόβλημα.

Παράλληλα έγιναν δειγματοληψίες,  σε διάφορα σημεία του ποταμού, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets