Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Ιουλίου 29, 2010

Γνωρίζουμε που να μην ψάξουμε για το μποζόνιο του Χιγκς, λένε Αμερικανοί επιστήμονες


Παρίσι, Γαλλία
Μετά από ένα τεράστιο αριθμό συγκρούσεων σωματιδίων που παρατήρησαν οι Αμερικανοί ερευνητές συνεχίζουν μεν να αναζητούν το μποζόνιο του Χιγκς, ανεπίσημα γνωστό και σαν ‘σωματίδιο του Θεού’, αλλά τώρα λένε ότι γνωρίζουν που να μην ψάξουν.

Κατά την παρουσίαση τους στο Παρίσι σε διεθνές συνέδριο φυσικών, οι επιστήμονες που εργάζονται στον Επιταχυντή του Εργαστηρίου Φέρμι στο Σικάγο ανέφεραν τα αποτελέσματα δύο πειραμάτων που συνεχίζονται για χρόνια, αλλά, παρά τις φήμες, δεν ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μποζονίου.

Στα πειράματα αντίθετα κινούμενες δέσμες πρωτονίων και αντιπρωτονίων συγκρούονται και οι επιστήμονες ψάχνουν στα παραγόμενα σωματίδια ενδείξεις για το μποζόνιο.

Η μάζα του μποζόνιου, επισημαίνουν τώρα οι ερευνητές, δεν είναι μεταξύ 158 και 175 GeV (δισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ), όπως ονομάζεται η απειροελάχιστα μικρή μονάδα ‘βάρους’ των σωματιδίων.

Το Καθιερωμένο Μοντέλο, που εδώ και δεκαετίες περιγράφει τη φύση και τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων προβλέπει για το μποζόνιο μάζα 115 με 200 GeV. Συγκριτικά ένα πρωτόνιο ‘ζυγίζει’ 1 GeV και ένα ηλεκτρόνιο λιγότερο από 0,01 GeV.

Σύντομα όμως στην έρευνα για το μποζόνιο μπαίνει και το ευρωπαϊκό CERN με πολύ ισχυρότερο επιταχυντή αλλά χωρίς και αυτό να γνωρίζει αν βρει το αινιγματικό μποζόνιο...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets