Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 13, 2010

Από τη Νότιο Ασία φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Αϊτή το βακτήριο της χολέρας

Ουάσινγκτον
Το βακτήριο της χολέρας που έχει προσβάλλει 100.000 Αϊτινούς πιθανότατα μεταφέρθηκε στη χώρα από τη Νότιο Ασία, καταλήγει έρευνα του Χάρβαρντ, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενη μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το συμπέρασμα ταιριάζει με τη θεωρία ότι η επιδημία ξεκίνησε από ξένους κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Δεν αρκεί όμως για να αποδείξει ότι αυτό όντως συνέβη.

Οι δυνάμεις του ΟΗΕ δέχονται επιθέσεις από κατοίκους της πολύπαθης Αϊτής λόγω των υποψιών ότι η επιδημία ξεκίνησε από Νεπαλέζους κυανόκρανους. Δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν τη βάση των Νεπαλέζων στρατιωτών επιβεβαίωσαν ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές και η διαχείριση των ανθρώπινων αποβλήτων προβληματική.

Εκτός από τις δύο μελέτες που δείχνουν ότι το μικρόβιο έχει ασιατική προέλευση, το Associated Press αναφέρει ότι διάβασε και μια μη δημοσιευμένη έκθεση του Γάλλου επιδημιολόγου Ρενό Πιαρού, σύμφωνα με την οποία «δεν έχει βρεθεί άλλη υπόθεση» για το πώς έφτασε το βακτήριο στην Αϊτή.

Η Αϊτή δεν είχε αναφέρει κρούσματα χολέρας τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Η υπόθεση ότι το βακτήριο έφτασε στη χώρα με τα ωκεάνια ρεύματα διαψεύδεται από το γεγονός ότι η επιδημία δεν ξεκίνησε κοντά στις ακτές, αλλά σε ένα χωριό δίπλα στη βάση των Νεπαλέζων κυανόκρανων.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι το μικρόβιο απελευθερώθηκε στο περιβάλλον είτε από τα περιττώματα ξένων αρρώστων είτε από μολυσμένο νερό, ανέφερε ο Δρ Μάθιου Γουόλντορ του Χάρβαρντ.

Η μελέτη του, που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, συνέκρινε δείγματα από δύο Αϊτινούς ασθενείς με δείγματα χολέρας από το Περού και το Μπαγκλαντές. Η γενετική σύγκριση έδειξε μεγάλες ομοιότητες με το ασιατικό στέλεχος και σημαντικές διαφορές σε σχέση με το λατινοαμερικάνικο στέλεχος.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η οποία ταυτοποίησε το μικρόβιο στην Αϊτή ως τον σερότυπο Ογκάβα του βακτηρίου της χολέρας Vibrio cholera, ένα στέλεχος που απαντάται στη Νότιο Ασία.

Νέες μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν αν η πηγή της επιδημίας ήταν συγκεκριμένα το Νεπάλ.

Το βακτήριο της χολέρας μολύνει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί ακατάσχετη διάρροια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα αφυδάτωση.

Από τα τρία με πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που μολύνονται κάθε χρόνο, οι 100 με 120 χιλιάδες χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Στην Αϊτή έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 2.000 άνθρωποι και η επιδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets