Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

Αρχαίο σμήνος γαλαξιών είναι το πιο μακρινό στο Σύμπαν

Σιάτλ
Μια γιγάντια ομάδα γαλαξιών που μελετήθηκε με μια πληθώρα τηλεσκοπίων αποδεικνύεται το αρχαιότερο και πιο απομακρυσμένο γαλαξιακό σμήνος που έχει εντοπιστεί ως σήμερα, ανακοίνωσε η NASA.

Το γαλαξιακό σμήνος COSMOS-AzTEC3, μια «γαλαξιακή μητρόπολη που εξαπλώνεται ταχύτατα» βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Εξάντα σε απόσταση περίπου 12,6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Αυτό σημαίνει ότι το φως του σμήνους που φτάνει σήμερα στη Γη εκπέμφθηκε από τους γαλαξίες αυτούς όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μόλις ένα δισεκατομμύριο χρόνια -σήμερα η ηλικία του εκτιμάται στα 13,7 δισ. χρόνια.

Δεδομένου ότι το COSMOS-AzTEC3 είναι αρχαίο και βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του, η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιακών σμηνών.

Η μελέτη παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Σιάτλ και δημοσιεύεται την ίδια μέρα στο περιοδικό Science.

Κοσμικές μεγαλουπόλεις

Οι περισσότεροι από τους γαλαξίες του Σύμπαντος είναι συγκεντρωμένοι σε ομάδες που ονομάζονται γαλαξιακά σμήνη και έχουν δομή που θυμίζει ανθρώπινη πόλη. Τα σμήνη αυτά έχουν συνήθως στο κέντρο τους ένα γιγάντιο γαλαξία, ο οποίος με τη σειρά του έχει στο κέντρο του μια μαύρη τρύπα μεγάλης μάζας.

Μέχρι σήμερα, τα πιο μακρινά γνωστά γαλαξιακά σμήνη βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 10 δισ. ετών φωτός.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα που εξέτασε το COSMOS-AzTEC3 εκτιμά ότι το αρχαίο σμήνος παράγει κάθε χρόνο χιλιάδες νέα άστρα και πιθανώς φέρει στο κέντρο του μια μαύρη τρύπα με μάζα 30 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

Αυτή η μαύρη τρύπα είναι πιθανώς το βαρυτικό κέντρο γύρω από το οποίο θα σχηματιστεί ο γιγάντιος γαλαξίας που θα καταλάβει το κέντρο του σμήνους, όπως συμβαίνει με τα σύγχρονα γαλαξιακά σμήνη, εξηγεί ο Πίτερ Κέιπακ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής, η μελέτη του COSMOS-AzTEC3 ήταν ένας πραγματικός τεχνικός άθλος, αφού βασίστηκε σε παρατηρήσεις πολλών διαφορετικών οργάνων.

«Χρειάστηκε ένα ολόκληρο χωριό από τηλεσκόπια για να εντοπίσουμε αυτό το σμήνος» σχολίασε ο Δρ Κέιπακ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer, Chandra και Hubble, το τηλεσκόπιo Keck στη Χαβάη, το VLT στο Νέο Μεξικό και το ιαπωνικό Subaru.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets