Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

Έκκληση για λήψη βλαστοκυττάρων από τους εργάτες της Φουκουσίμα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το προσωπικό που εργάζεται στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πρέπει επειγόντως να αποθηκεύσει αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα για την περίπτωση που χρειαστεί μεταμόσχευση έπειτα από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, προτείνουν Ιάπωνες ειδικοί.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις ιαπωνικές Αρχές προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, 28 εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα έχουν δεχτεί υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 28 εργαζόμενοι έχουν δεχτεί δόσεις που ξεπερνούν τα 100 μιλισιβέρτ (mSv).

Δύο από αυτούς είχαν πατήσει λίγες ημέρες μετά το ατύχημα σε ραδιενεργά νερά με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε 170-180 mSv αλλά έκτοτε έχουν αναρρώσει.

Αν και υψηλή, αυτή η δόση είναι κάτω από το όριο των 250 mSv που ορίζει η Ιαπωνία για την έκθεση εργαζομένων σε πυρηνικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστάσεων. Σημειώνεται ότι για τους εργαζόμενους στους σταθμούς η μέση δόση είναι 50 mSv μέσα σε πέντε χρόνια.

Έκκληση για βλαστοκύτταρα

Η έκθεση σε ραδιενέργεια μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία ή ακόμα και να καταστρέψει εντελώς το μυελό των οστών όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Οι δυνητικά θανατηφόρες βλάβες μπορούν θεωρητικά να αντιμετωπιστούν με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών, μια μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα για παθήσεις του αίματος όπως η λευχαιμία.

Δεδομένου ότι η ανεύρεση συμβατού δότη είναι χρονοβόρα και πολλές φορές αδύνατη, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι εργάτες της Φουκουσίμα είναι να αποθηκεύσουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα και να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα ως αυτόλογο μόσχευμα, εφόσον χρειαστεί.

Την ιδέα προτείνουν στην επιθεώρηση Lancet ερευνητές διαφόρων ιαπωνικών ινστιτούτων, όπως το Νοσοκομείο Τορανομόν και το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου στο Τόκιο.

Η διαδικασία θα διαρκούσε μερικές μέρες: αρχικά θα έπρεπε να γίνουν ενέσεις στους εργάτες ώστε να περάσουν στο αίμα τα βλαστοκύτταρα του μυελού. Στη συνέχεια οι γιατροί θα προχωρούσαν σε αιμοληψία και θα περνούσαν το αίμα από φίλτρα που συγκρατούν τα κύτταρα, πριν τελικά επιστρέψουν το αίμα στο άλλο χέρι.

Υπάρχουν πάντως και ειδικοί που δηλώνουν δύσπιστοι με την πρόταση. Ο Δρ Νέλσο Τσάο, ειδικός στις μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke εκτιμά ότι η μέθοδος θα είχε αξία μόνο αν οι εργάτες εκτίθεντο σε μεσαίες δόσεις ραδιενέργειας.

Αν η δόση είναι μικρή, οι εργάτες θα ανέρρωναν ούτως ή άλλως. Αν όμως η δόση είναι μεγάλη, το προσωπικό θα εμφάνιζε θανατηφόρες, μη ιάσιμες βλάβες στο πεπτικό σύστημα και τους πνεύμονες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets