Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2011

Το Ηλιακό Σύστημα είναι ασύμμετρο, αποκαλύπτει το Voyager 2


Σαν Φρανσίσκο
Το όριο του Ηλιακού Συστήματος είναι ελαφρώς πεπλατυσμένο και όχι σφαιρικό, επιβεβαιώνουν τα δεδομένα του σκάφους Voyager 1, το οποίο ταξιδεύει στο διάστημα εδώ και 30 χρόνια και βρίσκεται πλέον οκτώ δισ. χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο.
Η ανακάλυψη αφορά το σχήμα της ηλιόσφαιρας, της «φυσαλίδας» που σχηματίζουν γύρω το Ηλιακό Σύστημα τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου, καθώς εξαπλώνονται σφαιρικά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η «νότια» πλευρά της ηλιόσφαιρας επιβεβαιώνεται τώρα ότι είναι πεπλατυσμένη, καθώς το όριό της βρίσκεται 1,6 δισ. χιλιόμετα πιο κοντά στον Ήλιο απ΄ό,τι στη «βόρεια» πλευρά.
Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι επιστήμονες της αποστολής, στις 30 Αυγούστου το Voyager 2 διέσχισε το «σοκ τερματισμού» (termination shock), το όριο στο οποίο τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου επιβραδύονται απότομα καθώς συγκρούονται με διαστρικά σωματίδια. Βρισκόταν τότε σε απόσταση 12,9 δισ. χλμ από τον Ήλιο.
Το πανομοιότυπο σκάφος Voyager 1 πέρασε το σοκ τερματισμού το 2004, όταν βρισκόταν 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά στον Ήλιο απ ό,τι βρισκόταν το Voyager 2 φέτος τον Αύγουστο.
Το σοκ τερματισμού βρίσκεται λίγο πριν από την ηλιόπαυση, το τελικό όριο της ηλιόπαυσης, στο οποίο ο ηλιακός άνεμος ακυρώνεται από τους ανέμους άλλων άστρων.
Η ασυμμετρία της ηλιόσφαιρας πιθανότατα οφείλεται στην παραμορφωτική επίδραση κάποιου διαστρικού μαγνητικού πεδίου, ανακοίνωσε ο Έντουαρντ Στόουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
«Το μαγνητικό πεδίο διαταράσσει μια κατά τα άλλα σφαιρική επιφάνεια» είπε ο Δρ Στόουν σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.
Το Voyager 1, στο διάστημα από το 1977, είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα, 16 δισ. χλμ από τον Ήλιο, κινούμενο με ταχύτητα 16 χλμ ανά δευτερόλεπτο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το Voyager 2 θα χρειαστεί επτά με δέκα χρόνια για να φτάσει την ηλιόπαυση και να περάσει στο πραγματικό διαστρικό διάστημα.
Η θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων του σκάφους εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον έως το 2020.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets