Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2012

Συνεργασία στις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές εξετάζουν Ευρώπη-Κίνα


Βερολίνο
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αστροναύτες έχουν ήδη αρχίσει μαθήματα κινεζικών με την προοπτική να συμμετάσχουν σε αποστολές με κινεζικά διαστημικά σκάφη γύρω στα τέλη της δεκαετίας, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της ESA, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Διαστήματος.

«Θα χαιρέτιζα τη συμμετοχή Ευρωπαίων αστροναυτών σε αποστολές με κινεζικά σκάφη» δήλωσε ο Τόμας Ράιτερ, πρώην αστροναύτης και νυν επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινης διαστημικής πτήσης στην ESA.

«Ορισμένοι αστροναύτες μας έχουν ήδη ξεκινήσει μαθήματα κινεζικών» πρόσθεσε, μιλώντας στο περιθώριο του Αεροπορικού Σόου ILA στο Βερολίνο.

Η ESA έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα μεταγωγικά για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμό (ISS), και εκτοξεύει ακόμα και μεγάλα φορτία με τους ευρωπαϊκούς πυραύλους Ariane. Δεν έχει όμως δικό της σκάφος για επανδρωμένες αποστολές.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ παρόπλισαν πέρυσι τα διαστημικά λεωφορεία, οι μεταφορές πληρωμάτων από και προς τον ISS εξαρτώνται σήμερα απόλυτα από τα ρωσικά Soyuz.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα και 18 ακόμα χώρες. σκοπεύει να διοργανώσει μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος, στις οποίες θα εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας στην εκπαίδευση αστροναυτών, τη σύνδεση σκαφών σε τροχιά και την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης ζωής.

«Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι είναι θέμα πολιτικών διαπραγματεύσεων σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να εξετάσουμε αν είναι εφικτή μια κοινή αποστολή» σχολίασε ο Ράιτερ.

Το 2003, η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα με δική της τεχνολογία.

Φέτος, το Πεκίνο πραγματοποίησε για πρώτη φορά αυτόματη σύνδεσηανάμεσα σε δύο σκάφη που κινούνταν σε τροχιά, ένα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Κυρίως λόγω της διαφωνίας των ΗΠΑ, η Κίνα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στο οποίο συνεργάζονται η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Όπως πάντως σχολίασε ο Ράιτερ, η ESA θα ήθελε να συμμετάσχει και η Κίνα στο πρόγραμμα εφόσον καμφθούν οι αμερικανικές αντιδράσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets