Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2012

Θεαματική πρόσκρουση στον Δία καταγράφηκε από ερασιτέχνες αστρονόμους


Ουάσινγκτον
Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Νταν Πίτερσον δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε μια λάμψη να σημαδεύει την ατμόσφαιρα του Δία το απόγευμα της Δευτέρας. Η φωτεινή κηλίδα, με διάμετρο γύρω στα 260 χιλιόμετρα, ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης αστεροειδή ή κομήτη.

Ο Πίτερσον είχε την τύχη να παρακολουθήσει ζωντανά την πρόσκρουση με ένα τηλεσκόπιο των 30 εκατοστών στο Ράσιν του Ουισκόνσιν.

Η λάμψη εντοπίστηκε αργότερα σε βίντεο του Τζορζ Χολ, ενός άλλου ερασιτέχνη που ζει στο Ντάλας και είχε συνδέσει το τηλεσκόπιό του σε διαδικτυακή κάμερα.

Η NASA, πάντως, παραμένει επιφυλακτική μέχρι να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση: «Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μόνο ότι έχουμε δύο αναφορές για το συμβάν» σχολίασε η Έιμι Σάιμον Μίλερ, επικεφαλής του εργαστηρίου πλανητικών συστημάτων στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.

«Υποθέτω ότι επρόκειτο για κάποιον κομήτη που δεν είχε γίνει νωρίτερα αντιληπτός αλλά τώρα πια είναι παρελθόν» έγραψε ο Πίτερσον σε δικτυακό τόπο ερασιτεχνικής αστρονομίας. Η ανάρτησή του είχε τίτλο «Είδα μια έκρηξη στον Δία σήμερα το πρωί!».

Σύμφωνα με την Σάιμον Μίλερ της NASΑ, το αντικείμενο που προσέκρουσε στον γιγάντιο πλανήτη ενδέχεται να είχε διάμετρο άνω των δέκα μέτρων. «Βάσει της λαμπρότητας της έκρηξης, πιστεύουμε ότι το σώμα ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο ενεργητικό σε σχέση με αυτό που είχαμε δει το 2010, το οποίο εκτιμάται ότι είχε μέγεθος γύρω στα δέκα μέτρα» είπε.

Οι αστρονόμοι πίστευαν κάποτε ότι οι προσκρούσεις αστεροειδών και κομητών σε πλανήτες είναι πια σπάνιο φαινόμενο. Αυτό άλλαξε με δραματικό τρόπο το 1994, όταν καταγράφηκε ο θάνατος του κομήτη Shoemaker-Levi 9 πάνω στον Δία. Η κοσμική χιονόμπαλα είχε διαλυθεί σε τουλάχιστον 21 κομμάτια που άφησαν μεγάλα σημάδια στην ατμόσφαιρα του Δία, ορισμένα μεγαλύτερα και από τη Γη.

Ακολούθησαν μια πρόσκρουση το 2009, η οποία αποδίδεται σε αστεροειδή διαμέτρου 200-500 μέτρων, και η πρόσκρουση ενός μικρότερου αντικειμένου το 2010.

Λόγω της τεράστιας μάζας του, ο Δίας πιστεύεται ότι προσελκύει περισσότερους αστεροειδείς και κομήτες από ό,τι οι άλλοι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Λειτουργώντας μάλιστα ως παγίδα για τα διερχόμενα σώματα, ο Δίας πιθανότατα προστατεύει τη Γη από τέτοια ατυχήματα.

Μετά το τελευταίο συμβάν το πρωί της Δευτέρας, οι αστρονόμοι προσπαθούν να διακρίνουν αν η πρόσκρουση άφησε ίχνη στην ατμόσφαιρα του Δία -μια μεγάλη μαύρη κηλίδα από την αιθάλη που μπορεί να παρήγαγε η έκρηξη.

Σύμφωνα με την Σάιμον Μίλερ, «τα επαγγελματικά τηλεσκόπια όπως το Hubble είναι συνήθως πολύ απασχολημένα και η βοήθειά τους θα ζητηθεί μόνο αν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει πεδίο συντριμμιών».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets