Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Μαΐου 30, 2013

Πτήση εξπρές για το νέο ευρωπαίο αστροναύτη στον ISS


Μπαϊκονούρ, Καζακστάν
Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έφτασε έπειτα από μια πτήση-εξπρές, η οποία διήρκεσε λιγότερο από έξι ώρες, το ρωσικό σκάφος Soyuz, το οποίο μεταφέρει έναν αρχάριο ιταλό αστροναύτη της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, καθώς και έναν βετεράνο κοσμοναύτη,  και μια αμερικανίδα μητέρα που πραγματοποιεί τη δεύτερη πτήση της στο Διάστημα.
Ο Ρώσος Φεντόρ Γιουρτσίχιν, ο Ιταλός Λούκα Παρμιτάνο και η 43χρονη αμερικανίδα μηχανικός Κάρεν Νάιμπεργκ αναχώρησαν στις 23:31 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν, με ένα διαστημόπλοιο Soyuz TMA-09M.
«Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA Ρομπ Ναβίας.
Σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos, η πρόσδεση του Soyuz στον ISS πραγματοποιήθηκε γύρω στις 05:10 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, έπειτα από λιγότερο από έξι ώρες πτήσης, ενώ συνήθως το ταξίδι διαρκεί δύο ημέρες.
Αυτό το τεράστιο κέρδος χρόνου κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις που επιτρέπουν στο Soyuz να πραγματοποιεί μόνο τέσσερις τροχιές γύρω από τη Γη, πριν προσδεθεί στον ISS, έναντι των 34 που χρειάζονταν ώς τώρα.
Οι αστροναύτες εισήλθαν στη συνέχεια στον ISS γύρω στις 07:15 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από τις περίπου δύο ώρες που χρειάζονται για τις διαδικασίες πρόσδεσης. Τους υποδέχθηκαν οι Ρώσοι Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και ο Αμερικανός Κρις Κάσιντι.
Οι τρεις νεοαφιχθέντες αντικαθιστούν στον ISS προηγούμενη ομάδα που επέστρεψε στη Γη στις 14 Μαΐου έπειτα από πέντε μήνες στο διάστημα. Σ' αυτήν περιλαμβανόταν ο διάσημος Καναδός Κρις Χάντφιλντ, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν δημοσιοποίησε τις εμπειρίες του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Τον λογαριασμό του στο Twitter παρακολουθούν σήμερα 997.000 άνθρωποι.
Οι Παρμιτάνο και Νάιμπεργκ φαίνεται πως θέλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Άρχισαν ήδη να τροφοδοτούν τους αντίστοιχους λογαριασμούς τους πριν από την απογείωση.
Η παραμονή τους για έξι μήνες στον ISS θα περιλάβει πολλούς διαστημικούς περιπάτους και μια αποστολή επίδειξης του αμερικανικού διαστημοπλοίου ανεφοδιασμού Cygnus.
Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση-εξπρές που φέρνει αστροναύτες στον ISS. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία το Μάρτιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets