Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 24, 2014

H NSA συγκέντρωνε 200 εκατομμύρια SMS την ημέρα, αναφέρει ο Guardian

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η NSA είχε τη δυνατότητα να συλλέγει καθημερινά σχεδόν 200 εκατομμύρια SMS από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας δεδομένα για ταξίδια προσώπων, για τις επαφές τους και τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με τον Guardian και το Channel 4.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων της NSA για να ερευνήσει τα μεταδεδομένα επικοινωνιών προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσθέτει πως εποικοινωνίες από τηλεφωνικούς αριθμούς στις ΗΠΑ αφαιρέθηκαν ή «ελαχιστοποιήθηκαν» στη βάση δεδομένων, ενώ αριθμοί από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, διατηρήθηκαν.

Επικαλούμενη μια παρουσίαση της NSA το 2011 με υπότιτλο «Μηνύματα Κειμένου SMS: Ένα χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση», o Guardian αναφέρει πως το πρόγραμμα συγκέντρωνε κατά μέσο όρο 194 εκατομμύρια sms καθημερινά.

Eν αναμονή της ομιλίας Ομπάμα

Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) η ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων παρακολούθησης.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποια «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο η NSA συγκεντρώνει και αποθηκεύει πληροφορίες σχετικές με τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες στις ΗΠΑ και το εξωτερικό.

«Ευχόμαστε ο πρόεδρος να είναι τολμηρός σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Θέλουμε να ελεγχθούν αυτά τα προγράμματα» δήλωσε δικηγόρος της οργάνωσης ACLU, η οποία μάχεται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Κέβιν Μπάνκστον, ειδικός για τις τεχνολογίες στο ίδρυμα New America Foundation, προειδοποίησε πως, αν ο Ομπάμα δεν ανακοινώσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, η μάχη θα συνεχισθεί στο Κογκρέσο.

«Η εξέλιξη του Ομπάμα, από μεταρρυθμιστή σε υποστηρικτή αυτών των προγραμμάτων, είναι αποθαρρυντική» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets