Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, Ιουνίου 07, 2014

Το χρονικό δυο προαναγγελθέντων πλανητικών θανάτων



Κέμπριτζ, Μασαχουσέτη
Θυμίζει το μύθο του Κρόνου που κατάπιε τα παιδιά του: Δύο καταδικασμένοι πλανήτες που θα γίνουν βορρά του οργισμένου άστρου τους προσφέρουν σκηνές από το ζοφερό μέλλον και του δικού μας πλανήτη.

Σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος θα αρχίσει να εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμά του και θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα. Με τη διάμετρό του να έχει αυξηθεί δραματικά, το άστρο τελικά θα καταπιεί τη Γη, αφού πρώτα τη βράσει.

Το ίδιο έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει σε δύο πλανήτες του γερασμένο άστρου Kepler-56, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.

«Από όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που προβλέπουμε την "ημερομηνία θανάτου" για δύο εξωπλανήτες του ίδιου συστήματος» επισημαίνει η Γκόνγκτσιε Λι του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian στη Μασαχουσέτη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όπως ανέφερε η Λι σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αστρονομίας, το Kepler-56, με μάζα λίγο μεγαλύτερη από του Ήλιου, έχει ήδη διογκωθεί σε διάμετρο τέσσερις φορές μεγαλύτερη από του δικού μας μητρικού άστρου.

Ο πρώτος πλανήτης που θα υποστεί τις συνέπειες είναι ο Kepler-56b, ο οποίος κινείται τόσο κοντά στο άστρο του ώστε ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά σε 10,5 γήινες μέρες.

Ο Kepler-56b θα χαθεί μέσα στο άστρο σε περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια, δείχνουν οι υπολογισμοί των ερευνητών. Λίγο αργότερα, σε 155 εκατομμύρια χρόνια, θα έρθει η σειρά του Kepler-56c, o οποίος βρίσκεται σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση με έτος που διαρκεί 21,4 γήινες μέρες.

Ακόμα και πριν να τους καταπιεί το άστρο, οι πλανήτες θα βράσουν, θα χάσουν τις ατμόσφαιρες που ίσως διαθέτουν και θα παραμορφωθούν σε σχήμα αβγού λόγω των ακραίων παλιρροϊκών δυνάμεων (η έλξη της βαρύτητας του άστρου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην αντίθετη πλευρά).

Ο μόνος επιζών θα είναι ο τρίτος πλανήτης του συστήματος, ο Kepler-56d, ένας αέριος γίγαντας στη μεθόριο του συστήματος που θα βλέπει τα αδέλφια του να χάνονται από απόσταση ασφαλείας.

Περίπου όπως ο Άρης και ο Δίας θα κοιτάζουν τον Ήλιο να τρώει τη Γη.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets