Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

Τα κινητά κουβαλούν το βακτηριακό αποτύπωμα του κατόχου



Ουάσινγκτον
Το βακτηριακό «αποτύπωμα» του ιδιοκτήτη τους κουβαλούν τα κινητά τηλέφωνα σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι χρήστες «μεταδίδουν» στη συσκευή τους περί το 82% κοινών βακτηρίων που έχουν στα δάχτυλά τους, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της γενικότερης βακτηριακής εξάπλωσης. Η εν λόγω βακτηριακή «ταυτότητα», κατά τους ειδικούς, αντιστοιχεί σε τρισεκατομμύρια διαφορετικούς μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα μας.

Ένας μέσος χρήστης κινητού τηλεφώνου, αγγίζει τη συσκευή του περίπου 150 φορές την ημέρα.

Κινητά στο μικροσκόπιο

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το DNA των βακτηρίων που εντοπίζονταν στον δείκτη και στον αντίχειρα 17 ατόμων. Στη συνέχεια έλαβαν δείγμα από την επιφάνεια της οθόνης του κινητού τηλεφώνου τους.

Σε 51 δείγματα που έλαβαν εντόπισαν συνολικά 7.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Περίπου το 82% των κοινών βακτηρίων «κατοικούσαν» τόσο στα δάχτυλα των εθελοντών, όσο και στην οθόνη του κινητού τους. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οικογένειες βακτηρίων που εντοπίζονται στο έντερο, στο δέρμα και στην στοματική κοιλότητα π.χ. στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, κορυνοβακτήριο κ.ά.

Βακτήρια εντοπίζονταν στα κινητά και των δύο φύλων, με τις γυναίκες ωστόσο να έχουν πιο ισχυρή βακτηριακή «παρουσία» συγκριτικά με τους άνδρες.

«Παρά το μικρό δείγμα της μελέτης, ουσιαστικά καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα πιο κοντινά μας υπάρχοντα δανείζονται την βακτηριακή μας “ταυτότητα”» αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Τζέιμς Μέντοου.

Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι τα κινητά συνοδεύονται από μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με άλλα αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Εξαιτίας της συχνής επαφής τους όμως με τα δάχτυλα ή το πρόσωπο των κατόχων τους όμως, οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την ανίχνευση της έκθεσης σε συγκεκριμένα είδη βακτηρίων – ιδιαίτερα στην περίπτωση εργαζομένων σε νοσοκομεία, ιατρεία κ.ά.

«Το σίγουρο είναι ότι μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από ένα απλό συναισθηματικό δέσιμο με το κινητό μας – κουβαλούν το προσωπικό μας μικροβίωμα» καταλήγει ο Δρ Μέντοου.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets