Νέα Υόρκη
Δεν είναι
μόνο η ζάχαρη που είναι επικίνδυνη για τα άτομα με διαβήτη. Και μια διατροφή πλούσια σε αλάτι διπλασιάζει τον
κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου στους πάσχοντες από διαβήτη, σύμφωνα με
ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Όπως είναι γνωστό, το πολύ αλάτι μπορεί να είναι επιβαρυντικό για την υγεία του καθενός αφού προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Η υπέρταση είναι μείζον παράγοντας εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου «Niigata Prefecture» με επικεφαλής τον Δρ Τσικα Χορικαβα, θέλησαν να μελετήσουν τον ρόλο του αλατιού στη διατροφή των πασχόντων από διαβήτη. Έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.600 ασθενείς, 40-70 ετών, από την Ιαπωνία. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους, περιλαμβανομένης της πρόσληψης νατρίου και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια.
Εκείνοι με την υψηλότερη κατανάλωση νατρίου (περίπου 6.000 mg/ημέρα) είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, συγκριτικά με εκείνους που είχα την ελάχιστη (2,800 mg/ημέρα). Μεταξύ των 359 ατόμων με την υψηλότερη κατανάλωση νατρίου, 41 εκδήλωσαν καρδιακή νόσο, συγκριτικά με 23 από τους 354 με τις ελάχιστη πρόσληψη αλατιού.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η επίπτωση μιας διατροφής πλούσιας σε νάτριο επιδείνωνε και τον έλεγχο του σακχάρου. Πάντως, δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και άλλων επιπλοκών του διαβήτη, όπως η νεφρική νόσος, προβλήματα όρασης ή θνησιμότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον ατομικό κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το σύνολο των θερμίδων.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ να βελτιώσουν επίσης τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου αλλά και να προσέχουν συνολικά τη διατροφή τους», σχολιάζει ο Δρ Χορικαβα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Όπως είναι γνωστό, το πολύ αλάτι μπορεί να είναι επιβαρυντικό για την υγεία του καθενός αφού προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Η υπέρταση είναι μείζον παράγοντας εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου «Niigata Prefecture» με επικεφαλής τον Δρ Τσικα Χορικαβα, θέλησαν να μελετήσουν τον ρόλο του αλατιού στη διατροφή των πασχόντων από διαβήτη. Έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.600 ασθενείς, 40-70 ετών, από την Ιαπωνία. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους, περιλαμβανομένης της πρόσληψης νατρίου και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια.
Εκείνοι με την υψηλότερη κατανάλωση νατρίου (περίπου 6.000 mg/ημέρα) είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, συγκριτικά με εκείνους που είχα την ελάχιστη (2,800 mg/ημέρα). Μεταξύ των 359 ατόμων με την υψηλότερη κατανάλωση νατρίου, 41 εκδήλωσαν καρδιακή νόσο, συγκριτικά με 23 από τους 354 με τις ελάχιστη πρόσληψη αλατιού.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η επίπτωση μιας διατροφής πλούσιας σε νάτριο επιδείνωνε και τον έλεγχο του σακχάρου. Πάντως, δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και άλλων επιπλοκών του διαβήτη, όπως η νεφρική νόσος, προβλήματα όρασης ή θνησιμότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον ατομικό κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το σύνολο των θερμίδων.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ να βελτιώσουν επίσης τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου αλλά και να προσέχουν συνολικά τη διατροφή τους», σχολιάζει ο Δρ Χορικαβα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου