Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2015

Ρομπότ που χάθηκε στον Άρη εντοπίζεται 11 χρόνια μετά



Ουάσινγκτον
Είναι πιθανό ο δορυφόρος MRO της NASA να εντόπισε στον Άρη το χαμένο ρομποτικό εξερευνητή Beagle 2.

Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου του 2003 οι περισσότεροι βρίσκονταν σπίτι τους γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα όμως τα στελέχη της ευρωπαϊκής αποστολής Beagle 2 ήταν στη θέση τους αφού η προσεδάφιση του ρομποτικού εξερευνητή που είχαν στείλει στον Άρη ήταν προγραμματισμένη να γίνει εκείνο το πρωί.

Τα μέλη της αποστολής ανέμεναν με αγωνία το σήμα του ρομποτικού εξερευνητή ότι προσεδαφίστηκε ομαλά στον Κόκκινο Πλανήτη και ότι όλα τα όργανα του λειτουργούν σωστά. Όμως το πολυπόθητο σήμα δεν έφτασε ποτέ παρά το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι το ρομπότ είχε εισέλθει χωρίς προβλήματα στην ατμόσφαιρα του Άρη και η κάθοδος του γινόταν κανονικά χωρίς προβλήματα.

Βασικός στόχος της αποστολής του Beagle 2 ήταν η αναζήτηση οργανικών ενώσεων που θα έδειχναν αν ο Άρης διαθέτει ή διάθετε στο παρελθόν κάποιες μορφές ζωής. Το Beagle 2 θα προσπαθούσε επίσης να αναζητήσει νερό στο υπέδαφος του πλανήτη. Τελικά το ρομπότ παρέμεινε σιωπηλό και παρά τη διετή αναζήτηση του δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη διαστημική εξερεύνηση.

Διαβάστε επίσης
Η NASA ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή σχετικά με τη τύχη του Beagle. Αν και επισήμως δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάμερα HiRise του δορυφόρου MRO εντόπισε το Beagle 2. Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από τη λύση του μυστηρίου τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ανακάλυψη του Beagle 2 θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των επόμενων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη.

Μεγάλος απών από τη συνέντευξη θα είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη κατασκευή του Beagle 2, o Βρετανός επιστήμονας Κόλιν Πίλινγκερ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο. Ο Πίλινγκερ εκτός των άλλων συμμετείχε και στην αποστολή εξερεύνησης του κομήτη 67P, την αποστολή Rosetta που ανακηρύχθηκε ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2014 και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets