Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, Ιανουαρίου 06, 2015

Γρίπη: Το φετινό εμβόλιο δεν καλύπτει το στέλεχος που προκαλεί τα κρούσματα



Αθήνα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί για πιθανή επιδημία γρίπης στην χώρα μας, καθώς το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο για τη σεζόν 2014-2015 δεν καλύπτει τον υπότυπο H3N2, που προκαλεί τα περισσότερα φετινά κρούσματα. Ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, που έχρηζαν εισαγωγής στη ΜΕΘ και δύο θανάτοι από επιπλοκές της.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), στα τέλη Δεκεμβρίου είχε καταγραφεί αύξηση 10% των κρουσμάτων, πανευρωπαϊκα. Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκε από το 9% στο 13% μέσα σε μία εβδομάδα. Ανάλογη ανοδική τάση δείχνουν και τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κοινή διαπίστωση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται φέτος για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι ο υπότυπος H3N2, ο οποίος όμως δε συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015.

Αυτό συνέβη διότι, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους για το βόρειο ημισφαίριο υποτύπους και όχι τον H3N2 που τελικά «κυριάρχησε». Ο υπότυπος αυτός απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο ΠΙΣ διευκρινίζει ότι «η απουσία άλλων υποτύπων της γρίπης από την κοινότητα στα φετινά κρούσματα, φαίνεται να δείχνει πως ο πληθυσμός που εμβολιάστηκε είναι καλυμμένος απέναντι στα υπόλοιπα επικίνδυνα στελέχη και γι' αυτό δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα από υπότυπους που εμπεριείχε το εμβόλιο».

Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Οι γιατροί υπενθυμίζουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για όλους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός είναι, σε περίπτωση επιδημιμίας γρίπης, για το προσωπικό της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά και η μετάδοση του ιού.

Συστήνουν λοιπόν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα με ΔΜΣ> 40kg/m2, και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία) να μεριμνήσουν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, υπενθυμίζοντας ότι η ισχύς του εμβολίου είναι τρίμηνη. Αυτό σημαίνει ότι, στα άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους.

Να σημειωθεί τέλος, ότι από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων περίπου.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets