Νέα Υόρκη
Ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ καθημερινά
μπορεί να διατηρεί σε καλή κατάσταση τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλλει στην
προστασία του οργανισμού από την καρδιακή νόσο, υποστηρίζουν γάλλοι ερευνητές
ασύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American
Journal of Clinical Nutrition.
Επιστημονική ομάδα του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 48 υγιείς γυναίκες, 50-65 ετών, ηλικιακή ομάδα που θεωρείται υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων.
Οι μισές γυναίκες κατανάλωναν καθημερινά 430 ml χυμού γκρέιπφρουτ, πλούσιου σε φλαβονόνες και οι άλλες μισές ρόφημα που έμοιαζε ίδιο, χωρίς όμως φλαβονόνες.
Μετά από μερικούς μήνες, οι γυναίκες άλλαξαν ομάδες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξάμηνης μελέτης, η τακτική κατανάλωση χυμού που περιείχε φλαβονόνες συντέλεσε σε σημαντική βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων των γυναικών. Μάλιστα, όσο πιο ελαστικά ήταν τα αγγεία, τόσο ευκολότερα έρεε το αίμα προς την καρδιά.
«Η τακτική κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ από μεσήλικες υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάνει καλό στην υγεία των αρτηριών. Η επίδραση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις φλαβονόνες, που περιέχουν όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα. Παρόμοια οφέλη μπορεί να αποκομίσει ο οργανισμός μας και από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που ήδη πάσχουν από καρδιακή νόσο θα πρέπει να καταναλώνουν με προσοχή τον χυμό γκρέιπφρουτ καθώς μπορεί να παρεμβαίνει στην δράση των φαρμάκων τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης ή της υπέρτασης μπορούν να κορυφωθούν γρηγορότερα μετά από την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Επιστημονική ομάδα του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 48 υγιείς γυναίκες, 50-65 ετών, ηλικιακή ομάδα που θεωρείται υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων.
Οι μισές γυναίκες κατανάλωναν καθημερινά 430 ml χυμού γκρέιπφρουτ, πλούσιου σε φλαβονόνες και οι άλλες μισές ρόφημα που έμοιαζε ίδιο, χωρίς όμως φλαβονόνες.
Μετά από μερικούς μήνες, οι γυναίκες άλλαξαν ομάδες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξάμηνης μελέτης, η τακτική κατανάλωση χυμού που περιείχε φλαβονόνες συντέλεσε σε σημαντική βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων των γυναικών. Μάλιστα, όσο πιο ελαστικά ήταν τα αγγεία, τόσο ευκολότερα έρεε το αίμα προς την καρδιά.
«Η τακτική κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ από μεσήλικες υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάνει καλό στην υγεία των αρτηριών. Η επίδραση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις φλαβονόνες, που περιέχουν όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα. Παρόμοια οφέλη μπορεί να αποκομίσει ο οργανισμός μας και από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που ήδη πάσχουν από καρδιακή νόσο θα πρέπει να καταναλώνουν με προσοχή τον χυμό γκρέιπφρουτ καθώς μπορεί να παρεμβαίνει στην δράση των φαρμάκων τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης ή της υπέρτασης μπορούν να κορυφωθούν γρηγορότερα μετά από την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου