Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2015

Ηλιοθερμικός σταθμός στο Μαρόκο θα έχει μέγεθος πόλης



Ραμπάτ
Μια έκταση σε μέγεθος μικρής πόλης αστράφτει κάτω από τον ήλιο της Σαχάρας έξω από την πόλη Ουαρζαζάτ του Μαρόκου: είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλιακής ενέργειας του κόσμου, ικανός να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους έως το 2018.

Το ηλιοθερμικό πάρκο του Ουαρζαζάτ, συνολικής ισχύος περίπου 300 MW, φέρνει το Μαρόκο πιο κοντά στο φιλόδοξο στόχο του να καλύπτει το 42% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.

Το πρώτο τμήμα της εγκατάστασης, ισχύος 100 MW, αναμένεται να εγκαινιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Δεν βασίζεται σε φωτοβολταϊκά πάνελ αλλά στη σχετικά νέα τεχνολογία των παραβολικών συγκεντρωτήρων: κατόπτρων παραβολικού σχήματος που εστιάζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε οριζόντιους σωλήνες και ανεβάζουν τη θερμοκρασία τους κοντά στους 400 βαθμούς Κελσίου. Οι σωλήνες περιέχουν λιωμένο αλάτι, το οποίο μεταφέρει τη θερμότητα σε ατμοηλεκτρικές γεννήτριες ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας.

Το δεύτερο τμήμα, το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2018, θα βασίζεται σε διαφορετική ηλιοθερμική τεχνολογία: χιλιάδες καθρέπτες εστιάζουν το φως στην κορυφή ενός κεντρικού πύργου που θερμαίνεται και παράγει ατμό για την την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:
Στην τελική της μορφή, η εγκατάσταση του Ουαρζαζάτ θα καταλαμβάνει έκταση 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μια περιοχή της Σαχάρας νότια της οροσειράς του Άτλαντα. Συγκριτικά, η πόλη του Ρεθύμνου έχει έκταση 27 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέχρι πρόσφατα το Μαρόκο κάλυπτε το 97% των ενεργειακών αναγκών του από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Όμως ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ' έχει αποφασίσει να μετατρέψει τη χώρα του σε ηγέτη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας τη λιακάδα της Σαχάρας, τους ανέμους που έρχονται από τον Ατλαντικό και τα νερά της οροσειράς του Άτλαντα.

Η εγκατάσταση του Ουαρζαζάτ θα περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 700.000 τόνους το χρόνο, και σε μερικά χρόνια το Μαρόκο θα είναι σε θέση να εξάγει αντί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets