Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2016

Κλείσιμο αντιδραστήρα απειλεί με ελλείψεις σε ιατρικό ραδιοϊσότοπο



Ουάσινγκτον
Ένας από τους σχετικά λίγους αντιδραστήρες που παράγουν τεχνήτιο-99m, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ραδιοϊσότοπο στην πυρηνική ιατρική, θα σταματήσει την παραγωγή τον επόμενο μήνα, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αντιδραστήρας του Τσοκ Ρίβερ στον Καναδά παράγει το 20% του τεχνητίου-99m που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

«Θα βρεθούμε σε μια ευάλωτη περίοδο που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2018» εκτιμά ο Κέβιν Κρόουλι της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία εξέδωσε προειδοποίηση για ενδεχόμενες ελλείψεις.

Το τεχνήτιο-99m χρησιμοποιείται κάθε χρόνο σε δεκάδες εκατομμύρια απεικονιστικές εξετάσεις όπως το σπινθηρογράφημα και η τομογραφία SPECT.

Χορηγείται στον ασθενή ως σκιαγραφικό μέσο, καθώς εκπέμπει ακτινοβολία που καταγράφεται με εξωτερικές κάμερες ακτίνων γάμμα.

Η διατήρηση μεγάλων αποθεμάτων είναι αδύνατη, καθώς το ισότοπο έχει χρόνο ημιζωής μόλις έξι ημέρες.

Εκτός από τον αντιδραστήρα του Τσοκ Ρίβερ, μόνο έξι άλλοι αντιδραστήρες στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική παράγουν τεχνήτιο-99m για ιατρική χρήση, και οι περισσότεροι είναι ήδη γερασμένοι.

Οι περισσότεροι από τους αντιδραστήρες αυτούς χρησιμοποιούν ουράνιο σε υψηλό βαθμό εμπλουτισμού, ένα υλικό που δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη χρήση από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, σχεδιάζουν όμως να στραφούν σε πιο ασφαλείς μεθόδους παραγωγής.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets