Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, Μαΐου 20, 2018

Τα μποστάνια του Διαστήματος


Μπορεί η τεχνολογία των τροφίμων να έχει εξελιχθεί πολύ αλλά παρόλα αυτά ο άνθρωπος είναι απαραίτητο να τρέφεται και με φρέσκα τρόφιμα. Οι αστροναύτες μπορούν να ζήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα με μακράς διάρκειας ή κατεψυγμένες τροφές αλλά αυτές οι τροφές για διαφόρους λόγους δεν διαθέτουν πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες και βιταμίνες όπως η C και η Κ. Με δεδομένο ότι σχεδιάζονται μεγάλης χρονικής διάρκειας επανδρωμένες αποστολές με πρώτες φυσικά αυτές στον Αρη και παράλληλα η δημιουργία επανδρωμένων βάσεων και αργότερα αποικιών στην Σελήνη και τον Αρη η παρουσία φρέσκων τροφών είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη για την ομαλή διατροφή των ανθρώπων σε αυτές.
Για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και σε πειράματα με προσομοιωμένο διαστημικό περιβάλλον έχουν γίνει προσπάθειες καλλιέργειας διαφόρων φυτών που αποτελούν τροφή για τον άνθρωπο όπως λαχανικά και φρούτα. Οι προσπάθειες αυτές βασίζονται σε επαναστατικές μεθόδους καλλιέργειας με τεχνητό φως και χωρίς να χρειάζεται πότισμα. Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες στέφθηκαν με επιτυχία αφού επετεύχθη η καλλιέργεια σε διαστημικές συνθήκες. Καλλιεργήθηκε με επιτυχία ένα είδος κόκκινού μαρουλιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το οποίο μάλιστα κατανάλωσε το πλήρωμα του Σταθμού. Καλλιεργήθηκε πρόσφατα με επιτυχία και ένα είδος πατάτας σε προσομοιωμένο αρειανό έδαφος.
Η NASA συνεργάζεται με τον Τροπικό Βοτανικό Κήπο Fairchild στο Μαϊάμι και αρκετούς βοτανολόγους και κηπουρούς σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 15 χιλιάδες φοιτητές βοτανολογίας. Οι φοιτητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν προσομοιωμένο διαστημικό περιβάλλον στα εργαστήρια των πανεπιστημίων και των σχολών τους και να καλλιεργήσουν εκεί διάφορα φυτά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί 106 είδη λαχανικών που μπορούν να καλλιεργηθούν σε διαστημικές συνθήκες. Ανάμεσα τους είναι διάφορα είδη μαρουλιών και λάχανων ενώ όπως έγινε γνωστό στο επόμενο στάδιο των πειραμάτων θα καλλιεργηθούν ντομάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets