Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 06, 2020

Ποιες από τις προβλέψεις για το 2020 έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα


Στο παρελθόν αρκετοί επιστήμονες και ειδικοί στην τεχνολογία διακινδύνευσαν προβλέψεις σχετικά με τη ζωή στο μέλλον και το πώς αυτή θα μοιάζει. Όπως αναφέρει το sputnik.gr, με την έλευση του 2020 αυτό το μέλλον ήρθε και πλέον μπορούμε να εξετάσουμε τις περίφημες αυτές προβλέψεις τους και να κρίνουμε κατά πόσο έπεσαν μέσα…
Διαστημικός τουρισμός και ταξίδι στον Άρη
Η πρόβλεψη πως μέχρι το 2020 οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα με ευκολία είχε γίνει από πολλούς ενθουσιώδεις οραματιστές, μεταξύ των οποίων ο Έλον Μάσκ, ο επικεφαλής της SpaceX και ο Έρικ Άντερσον, ιδρυτής της εταιρίας Space Adventures, που έκαναν τέτοιες προβλέψεις πριν από δέκα περίπου χρόνια.
Όπως είχε δηλώσει στον ιστότοπο Space.com ο Μάσκ, «θα ρισκάρω και θα πω ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν βάσιμοι σχεδιασμοί για επανδρωμένα ταξίδια στον Άρη». Ακόμα πιο αισιόδοξοι ήταν ο Πήτερ Σβάρτζ και ο Πήτερ Λέιντεν, οι οποίοι το 1997 είχαν προβλέψει πως το 2020 άνθρωποι θα έχουν ήδη φτάσει στον Άρη.
Μέχρι σήμερα ωστόσο, στον Κόκκινο πλανήτη έχουν προσεδαφιστεί μόνο τέσσερα μικρά ρομποτικά οχήματα.
Η επανάσταση των ρομπότ
Το 2005 ο επικεφαλής του τμήματος μελλοντικών προγραμμάτων της British Telecoms, Ίαν Πήρσον, είχε δηλώσει στην εφημερίδα The Guardian ότι η συνείδηση ήταν «μία ακόμα αίσθηση» την οποία οι επιστήμονες προσπαθούσαν να την «σχεδιάσουν σε ένα κομπιούτερ».
«Έχω συμπεράνει πως είναι δυνατό να κατασκευάσουμε ένα ενσυνείδητο κομπιούτερ με υπεράνθρωπες δυνατότητες ευφυίας πριν από το 2020» είχε δηλώσει στην εφημερίδα, συμπληρώνοντας «Θα έχει απαραιτήτως αισθήματα. Αν είμαι σε ένα αεροπλάνο, θέλω το κομπιούτερ να τρομοκρατείται στην ιδέα της πτώσης και να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στον αέρα».
Αν και η ανθρωπότητα έχει μια φοβία προς τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που ήλπιζε ο Πήρσον, αν και εταιρίες ρομποτικής, όπως η Boston Dynamics, έχει δημιουργήσει κάποια ρομποτικά μοντέλα με αναβαθμισμένες λειτουργίες.
Την ίδια ώρα, η βιομηχανία των ρομπότ για σεξ έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας μοντέλα με αισθητήρες που αντιδρούν στο ανθρώπινο άγγιγμα και μπορούν να συμμετάσχουν σε απλές συζητήσεις.
Προσδόκιμο ζωής στα 100 χρόνια
Το 1999, το βιβλίο «Η εποχή των πνευματικών μηχανών» του εφευρέτη Ράου Κούρτζβαιλ, προέβλεπε πως το ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής θα ξεπερνούσε τα 100 χρόνια μέχρι το 2019 με την προοπτική να φτάσει τα 120 έτη το 2029. Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς όμως, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, παραμένει λίγο πάνω από τα 70 έτη. Ο Κούρτζβαιλ πάντως είχε κάνει και κάποιες πιο ρεαλιστικές προβλέψεις, όπως το ότι στη νέα δεκαετία θα έχουμε τεχνολογία που ελέγχει τις ζωτικές μας λειτουργίες σε κοσμήματα, ρούχα και ρολόγια, κάτι που μοιάζει κατά πολύ με τα έξυπνα ρολόγια του σήμερα.
Οι περισσότερο εύστοχες προβλέψεις
Μερικές προβλέψεις για το 2020 πάντως ήταν πιο εύστοχες. Το 1984 για παράδειγμα, ο συνιδριτής της Apple Στηβ Τζόμπς, είχε οραματιστεί την δημιουργία ενός λογισμικού σαν την σημερινή Σίρι. Σε συνέντευξη που είχε δώσει σε περιοδικό, ο Τζόμπς είχε πει πως «το επόμενο στάδιο» θα ήταν η δημιουργία κομπιούτερ με δυνατότητες που θα μπορούσαν να προβλέπουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
Όπως είχε δηλώσει ο πατέρας του iPhone τότε, «με άλλα λόγια θα είναι σαν να υπάρχει ένας μικρός άνθρωπος μέσα σε αυτό το κουτί που θα προσπαθεί να σε ικανοποιεί. Θα σε οδηγεί μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος πληροφοριών. Θα είναι σαν να έχεις ένα μικρό φίλο μέσα σε αυτό το κουτί».
Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, υπήρξαν αρκετοί που είχαν προβλέψει πως η Κίνα θα γινόταν μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως, στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
«Αν και η αμερικάνικη οικονομία είναι πιο τεχνολογικά εξειδικευμένη, Κίνα και ΗΠΑ είναι στην ουσία ισοδύναμες» είχαν γράψει σε ένα άρθρο του 1997 με τίτλο «Το μεγάλο μπουμ» ο Πήτερ Σβάρτζ και ο Πήτερ Λέιντεν. Η Κίνα μπορεί να έρχεται δεύτερη αν υπολογίσουμε το ΑΕΠ αλλά θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο αν υπολογιστεί το ΑΕΠ με την αγοραστική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Gadgets